Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co říká Pax Romana o dnešním světě

Co říká Pax Romana o dnešním světě

22.06.2018 17:20
Autor: Redakce, Patria.cz

„Poslední dobou jsem hodně přemýšlel o Pax Romana, tedy o více než dvou stoletích stability Římské říše během a po vládě Augusta. Věřte tomu nebo ne, ale podle mého mínění má toto období poučení i pro nás. Ještě nedávno bych přitom tvrdil, že historie Římské říše není pro náš moderní věk moc relevantní. Ve svém volném čase čtu ale hodně historických knih a nový výzkum naznačuje, že Řím byl skutečně něčím výjimečným,“ píše na stránkách NYTimes Paul Krugman.

Ekonom poukazuje na práci Petera Temina a Kyla Harpera, která ukazuje, že Řím nebyl „předprůmyslovou“ ekonomikou v tom smyslu, jak si jej obvykle představujeme. Samozřejmě neměl k dispozici nové technologie, ale dosahoval vysoké produktivity díky míru, meziregionálnímu obchodu a „sofistikovaným podnikatelským a finančním systémům“. Životní standard jeho společnosti tak pravděpodobně dosahoval výše, kterou se podařilo vyrovnat až v Nizozemí sedmnáctého století. Brzdou Římu byly zejména nemoci, které se staly „nezamýšleným vedlejším efektem urbanizace“. Nicméně i přesto se Římu podařilo dosáhnout na ekonomické frontě mimořádného úspěchu.

A úspěchy se slavily i na politické scéně. „Římané nebyli žádní slušňáci, neměli výčitky svědomí kvůli otrokářství, někdy byli krutí a neváhali užít extrémní sílu v případě, že bylo jejich impérium nějak ohroženo. Říše ale nestála na vládě teroru a Pax Romana byl založen spíše na dobrovolné spolupráci regionálních elit. Jak se toho podařilo dosáhnout? Měkkou silou, kdy Řím nabízel místním elitám spokojený život s lázněmi, vínem a dalšími vymoženostmi a v neposlední řadě i možnost přesunout se do centra všeho dění. Ti, kteří vzali římské hodnoty za své a asimilovali se, byli odměněni,“ píše Krugman.

Můžeme tedy dojít k závěru, že Římu se vedlo dobře v době, kdy nebyl příliš chamtivý a nezneužíval své síly ke krátkodobému prospěchu a namísto toho budoval pevný systém. I během Pax Romana se stále někde bojovalo, ale celkově šlo o období nevídaného míru a prosperity. „Nyní je již asi jasné, kam tím směřuji. Po druhé světové válce přišlo období nazývané Pax Americana, kdy také panoval mír a prosperita. A toto období se od Pax Romana značně lišilo. Lidé byli výrazně bohatší, ale také se k sobě chovali mnohem lépe. Spojené státy se dopustily řady velkých chyb, ale nedá se to srovnávat s tím, jak se chovali Římané ve chvíli, kdy je někdo naštval. Je tu ale jeden společný prvek. I to, co existovalo po druhé světové válce, bylo drženo pohromadě měkkou silou a ne násilím,“ domnívá se Krugman.

Poválečné roky podle ekonoma přinesly prosperitu a mír, které se s předchozími třiceti lety nedaly vůbec srovnat. Krugman však dodává: „Nyní ovšem hrozí, že to všechno zničí barbaři, kteří odmítají americké hodnoty. Paradoxně nestojí za branami USA, ale jsou uvnitř, dokonce v samotném Bílém domě. Jsou naším dílem (a také dílem Rusů). Vybudovali jsme něco velkého a nyní to bez jakéhokoliv rozumného důvodu ničíme.“

Zdroj: NYTimes

 
 

Čtěte více:

Hlupáci staví zdi, komentují čínská média americká cla
18.06.2018 8:28
Čínská média se o víkendu ve svých komentářích posmívala pátečnímu ozn...
Jak může být Rusko ekonomickým trpaslíkem a zároveň vojenskou velmocí?
20.06.2018 11:01
Paul De Grauwe z London School of Economics si na stránkách VoxEU klad...
Prosil bych jednu soběstačnost. Trumpova nová hrozba Číně v několika číslech
19.06.2018 14:44
To je 50 miliard dolarů tady, 200 miliard támhle, a než se nadějete, ...
Opravte si: Čína už není jenom továrnou světa
20.06.2018 14:59
Evropské firmy, probuďte se! Tak by se dal shrnout vzkaz, který podnik...

Váš názor
  •  
    23.06.2018 9:17

    Opravdu nechapu proc Patria ma potrebuje pretiskavat Krugmana. Snad neexistuje nositel nobelovky, ktery by se casteji mylil prakticky v cemkoliv k cemu se behem poslednich 15 let vyjadril. Od internetu, pres automatizace v McD - tenhle clovek je navod jak zbohatnout, proste vemte cokoliv rika a otocte to :D NYTimes similar story, netreba mluvil ;) 99% na vitezstvi Mrs. President :D
    inside
  • Nesouhlasím,
    22.06.2018 16:56

    článek je jednoznačně silně laděný protitrumpovsky. Barbaři samozřejmě jsou v našem světě, část jich je uvnitř našich států, ale nezměrné hordy jěště stojí vně hranic civilizovaného světa. Jejich pátá kolona sedí v Bruselu a v Berlíně. Kdyby v USA vyhrála Mrs. Clinton , vevalili by se dovnitř a už dnes bychom se rozplývali v bezbřehém chaosu, kdy by se za pojmenování věcí, tak jak doopravdy jsou, zavíralo na dlouhá léta do žaláře, vyhazovalo z práce a ze škol. Přečtěte si od Tuivo Tenenboma : Všechny jejich lži . Tam uvidíte , co znamená hyperkorektivismus, uvidíte USA na konci obamovy vlády. Přečtěte si Thilo Sarrazina : Německo páchá sebevraždu, nebo Teror ctnosti a pochopíte, jaké štěstí bylo zvolení Trumpa. Je to sice neotesanec , ale díky němu jěště scítí jiskřička naděje. Proto jsou neomarxisti , aktivisti a soc. inženýři z jeho zvolení dodnes vzteky bez sebe. Měli šanci získat pro svoje experimenty nejsilnější ekonomiku a stát světa , a doslova o fous jim to nevyšlo. To bylo pro ně Waterloo, zlom jako u Stalingradu a proto ty stále neuvěřitelné výpady.
    občan
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.