Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Albrightová o návratu do třicátých let a oškubaných kuřatech

Víkendář: Albrightová o návratu do třicátých let a oškubaných kuřatech

22.07.2018 10:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Madeleine Albrightová má za sebou úspěšnou kariéru, vydala několik knih a vede prosperující konzultační společnost. Německý Der Spiegel přináší s touto bývalou americkou ministryní zahraničních věcí rozhovor, ve kterém mimo jiné hovoří o hrozbě novodobého fašismu, ale i o síle liberální demokracie a jejích institucí.

Albrightová na začátku rozhovoru vyprávěla o tom, jak v roce 1948 jako jedenáctiletá Marie Korbelová přijela spolu se třemi sourozenci a rodiči do Spojených států. Narodila se v Praze a její rodina uprchla do Londýna před nacisty. Následně se kvůli komunistům přesunula do Spojených států. Podle Albrightové její životní zkušenosti jasně ukazují na obrovský rozdíl mezi tím, když se Spojené státy angažují v mezinárodních věcech a když se starají spíše o vlastní svět.

Dobře to podle ní bylo znát třeba na Mnichovské konferenci, kde Francie, Británie a Německo sjednaly dohodu, podle které Německo mohlo zabrat část Československa. To se jednání neúčastnilo a to samé platilo o Spojených státech. „Když se ale Američané začali angažovat, nastal velký rozdíl,“ tvrdí bývalá ministryně a dodává: „Já tvrdím, že když Spojené státy stojí stranou, výsledky jsou špatné.“

Albrightová v jedné ze svých knih tvrdí, že mezinárodní klima se nyní vrací do stavu, který panoval ve dvacátých a třicátých letech minulého století. V rozhovoru uvedla, že podobnosti jsou v řadě oblastí skutečně velké, včetně rozdělení společnosti na bohaté a chudé či politiků, kteří se toho snaží využít. Namísto toho, aby společnost spojovali, ji tak ještě více rozdělují a nehledají společný základ, ze kterého se dá vycházet. Podle Albrightové je dobré být patriotem, nacionalismus v ní ale budí obavy. Globalizace je pak „dvojsečný meč, protože z ní na jedné straně těžíme, ale řada lidí také kvůli ní ztrácí svou identitu a pocit, že někam patří“.

„Faktem je, že Trumpova podpora ve společnosti roste. Republikáni se bojí postavit se mu. Politická debata se z týdne na týden mění a my bychom tomu měli věnovat pozornost. Nejlepší citát v mé knize je od Mussoliniho a ten říká, že když kuřeti pokaždé vyškubnete jen jedno brko, lidé si toho nevšimnou,“ varuje Albrightová. Dodává, že ve světě vnímá známky novodobého fašismu, ale ten se liší od toho, který známe z minulého století. Další Třetí říše tak podle ní nevznikne, demokracie má svůj základ už ve starém Řecku a během staletí se její formy různě měnily.

„V konečném důsledku je vše o tom, že demokracie musí prospívat lidem. Někde ale převažuje pocit, že demokracie neřeší rostoucí rozdíl mezi chudými a bohatými. Lidé chtějí práci, zdravotní péči, vzdělání. Populisté přicházejí se zdánlivě jednoduchými řešeními. Přesně k tomu nyní dochází. Podle mého mínění padla společenská dohoda, na které naše společnosti stály. Lidé se vzdali části svých práv s tím, že stát je bude chránit a poskytovat některé služby. Jenže se ukázalo, že ani jedna strana této dohody ji nedodržuje. Stát své občany zanedbával, ti se zase vyhýbali placení daní a jsou ochotni dát moc populistům. Podle mě musíme nyní přijít na to, jak společenskou dohodu obnovit tak, aby ji podporovaly obě strany. V tuhle chvíli ale situace využívá krajní levice i pravice,“ míní Albrightová.

Albrightová v roce 2000 navštívila Severní Koreu a s otcem jejího dnešního vůdce Kim Čong-unem hovořila 12 hodin. Podle jejího názoru jde o zemi, která si vytvořila mýtus o tom, že všichni na ni útočí. Vláda je tak schopná udržet při životě propagandu, kvůli které společnost hladoví a je držená v izolaci. Tehdejší vůdce byl pak podle ní „chytrý a fascinující člověk, který měl sen, že se stane filmovým režisérem“. Znal například všechny držitele Oskarů. Současný prezident Trump by pak podle bývalé ministryně měl klást zejména důraz na jasnou specifikaci toho, jakých zbraní se Severní Korea musí zbavit. Roztrhání dohody s Íránem pak podle ní bylo vážnou chybou, protože ta byla v tomto ohledu velmi tvrdá.

„Svět se nachází v chaosu, ale z pohledu politologa jde o velmi zajímavou dobu. Západní instituce potřebují určité oživení a možná nastal čas tak učinit. Potřebujeme nyní ty nejlepší mozky na to, aby vyřešily problémy 21. století,“ míní Albrightová a na otázku, zda bude Donald Trump v roce 2020 opět zvolen americkým prezidentem, diplomaticky odpovídá: „Vím, co si přeji, ale jak to dopadne, nemám ponětí.“

Zdroj: Der Spiegel



 
 
 

Čtěte více:

Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána
08.04.2018 10:18
V roce 1988 poslal disidentský absolvent maďarské univerzity Georgu So...
Víkendář: Uspěchaná demokracie páchá více škod než užitku
28.04.2018 7:39
Bývalý britský ministerský předseda David Cameron stojí v čele komise ...
Víkendář: Po desetiletích triumfu přichází soumrak demokracie?
24.06.2018 7:30
Ještě před deseti lety bylo Turecko demokratickou zemí, která se chtěl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.