Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venezuela škrtá pět nul

Venezuela škrtá pět nul

20.08.2018 10:24, aktualizováno: 20.8. 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Venezuela zahajuje měnovou reformu, v jejímž rámci škrtne u domácí měny bolívaru pět nul. Reaguje tak na inflaci, která se letos odhaduje na milion procent. Venezuela se potýká od roku 2014 s hospodářskou krizí, kvůli které miliony Venezuelanů trpí nedostatkem potravin a léků. Zemi trápí hyperinflace a kritici obviňují ze současného stavu neschopnost vlády a korupci. Prezident Nicolás Maduro tvrdí, že důvodem je nepřátelství západních zemí vůči němu a pokles cen ropy, což uznávají i někteří ekonomové. Venezuela je zakládajícím členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a disponuje největšímu zásobami této suroviny. 

Prodejci i spotřebitelé ve Venezuele dnes nervózně čekají na zahájení dramatických reforem, které oznámil prezident Nicolás Maduro a které mají zastavit hospodářský propad. Změny začínají zavedením nových bankovek, na kterých bylo škrtnuto pět nul. V budoucnu má o více než 3000 procent stoupnout minimální mzda a Maduro slíbil, že zvýší ceny benzinu na mezinárodní úroveň. Kritici těchto plánů se ale domnívají, že situaci v zemi to jen zhorší, uvedla agentura AP.

Banky dnes zůstanou zavřené, protože se připravují na zavedení "suverénního bolívaru", nové měny, na které je o pět nul méně a která má pomoci zmírnit prudkou inflaci. Madurova vláda také oznámila, že v září zvýší ceny benzinu na mezinárodní úroveň, aby zabránila pašování přes hranice. Venezuela má nejnižší ceny benzinu na světě, za jeden americký cent se podle agentury Reuters dá teď koupit 2896 galonů benzinu, což v přepočtu znamená, že za 20 haléřů lze koupit skoro 11.000 litrů benzinu. Maduro také v pátek slíbil prudce zvýšit minimální mzdu.

Podle ekonomů však soubor nových opatření současnou hyperinflaci spíš ještě urychlí, než aby hospodářské problémy země vyřešil. K zásadním problémům ve Venezuele patří i to, že těžba ropy klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 1947.

Představitelé opozice se snaží využít napětí mezi obyvateli a vyzvali, aby se v úterý uskutečnila celonárodní stávka a protesty. Doufají, že přilákají do ulic masy lidí na protest proti vládnoucí Madurově socialistické straně. Něco podobného se jim ale nepodařilo učinit již více než rok.

Fronty lidí byly v sobotu na trhu v Caracasu delší než obvykle, protože lidé se snažili zásobit před nejistotou, která tento týden přijde. Mnoho z nich bylo frustrovaných kvůli čtečkám bankovních karet, které byly pomalé nebo nefungovaly vůbec, což mnohé přinutilo k tomu, aby odešli s prázdnou. Mnoho obchodů také zůstalo zavřených kvůli nejistotě, jaké mají za zboží stanovit ceny.

Venezuela kdysi patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. Vlastní například největší prokázané zásoby ropy na světě. Propad cen ropy doprovázený korupcí a špatným hospodařením pod vedením socialistické vlády však za posledních 20 let způsobily, že země se ocitla v prozatím nejhorší ekonomické krizi.

Inflace ve Venezuele by podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) mohla letos překonat jeden milion procent. Kvůli vysoké inflaci je obtížné najít papírové peníze. Největší bankovka v současném hotovostním systému je 100.000 bolívarů, což při běžně používaném směnném kurzu na černém trhu odpovídá méně než třem americkým centům (70 haléřů). Šálek kávy stojí více než dva miliony bolívarů.

V rámci nové měny budou zavedeny dvě mince a papírové bankovky v hodnotě od dvou do 500 bolívarů. Nejnižší hodnota tedy bude představovat současnou kupní sílu 200.000 bolívarů a nejvyšší 50 milionů bolívarů. Stará a nová měna zůstanou po určité přechodné období v oběhu společně.

Podobný krok učinila vláda v roce 2008, kdy tehdejší prezident Hugo Chávez vydal v rámci boje s prudkým růstem inflace novou měnu, na které škrtl tři nuly.

Maduro také v pátek oznámil, že zvýší minimální mzdu o více než 3000 procent. Podle kurzu na černém trhu by měla nově činit zhruba 30 dolarů (675 Kč). Zatím ale není jisté, kdy tato změna vstoupí v platnost.

Již tak chaotické změny dál komplikuje Madurovo oznámení, že chce zafixovat vývoj mezd, cen a penzí ke kryptoměně zvané petro. Její vznik oznámil letos v únoru, v oběhu ale prozatím není. Jedno petro bude podle Madura odpovídat 60 dolarům a cílem je přesunout se v budoucnu k jedinému plovoucímu směnnému kurzu vázanému na zmíněnou digitální měnu.

Opozice nové plány kritizuje. "Opatření oznámená v pátek nejsou plánem ekonomického oživení země," uvedl opoziční lídr Andrés Velásquez. "Naopak představují větší hlad, více zkázy, větší chudobu, více utrpení, více bolesti, vyšší inflaci, větší propad ekonomiky."

Podnikatelé se obávají, že prudký růst mezd způsobí, že nebudou schopni platit zaměstnance bez toho, aby prudce zvýšili ceny. Například Jesús Pacheco, který má ve svém řeznictví v Caracasu šest zaměstnanců, v neděli řekl, že nebude mít jinou možnost, než část z nich propustit, pokud chce v činnosti pokračovat.

Škrtání nul v minulosti: Rusko, Bulharsko, Bělorusko,... 

Kdo podobný krok učinil v minulosti? Rusko, Buharsko, Zimbabwe nebo Bělorusko. Rusko zaznamenalo v 90. letech uplynulého století prudký vzestup inflace, která dosahovala v počáteční fázi tržní reformy více než 1000 procent. Od prvního ledna 1998 byly z inflací těžce postiženého rublu škrtnuty tři nuly. Centrální banka vydala 14 miliard nových rublů (2,32 miliardy USD) a stáhla kolem 22 miliard rublů ve starých bankovkách. Nový rubl měl hodnotu 1000 starých rublů a v Rusku byly také opět zavedeny kopějkové mince, které byly v důsledku inflace zcela zrušeny.


V únoru 1999 bulharský parlament schválil zákon o měnové reformě, na jehož základě byl od července zaveden nový leva, který se rovnal 1000 starých. Operace, kterou se leva dostalo na nominální úroveň německé marky, měla usnadnit platební styk, zkomplikovaný po hyperinflaci z let 1996-97.

Zimbabwe - země, dříve označovaná za obilnici Afriky - se za vlády bývalého prezidenta Roberta Mugabeho (prezidentem byl v letech 1987 až 2017) dostala do těžké hospodářské krize, kterou mimo jiné zapříčinila konfiskace tisíců farem patřících bělošským Zimbabwanům na přelomu tisíciletí. Oficiální inflace byla v červenci 2008 na 231 milionech procent a země nakonec kvůli hyperinflaci revalvovalo měnu. Její centrální banka v únoru 2009 škrtla svému dolaru 12 nul, aby se země vyhnula ekonomickému kolapsu. Zimbabwe naonec svoji měnu opustilo a využívá ty zahraniční, hlavně americký dolar.

Bělorusko vstoupilo do roku 2000 škrtnutím tří nul své národní měny. Autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka občanům slíbil, že bude prosazovat přísnější měnovou a rozpočtovou politiku, vláda však poté sáhla ke snížení hodnoty bankovek ještě několikrát a v roce 2016 na bankovkách zmizely čtyři nuly, což bylo nejvíce. Nově bylo vydáno sedm druhů bankovek v hodnotě od pěti do 500 rublů. Do té doby byla například v oběhu i bankovka v hodnotě 200.000 rublů.

 
 

Čtěte více:

Íránské sankce a krize ve Venezuele ženou ceny ropy na maxima od listopadu 2014
07.05.2018 12:03
Světové ceny ropy v pondělí rostou okolo 1 procenta na nejvyšší úrove...
Rozbřesk: Jak moc mohou být trhy nervózní z italské euroskeptické vlády a ropa z Venezuely?
11.05.2018 9:11
Výnosy italských dluhopisů po zprávě o sblížení dvou euro-skeptických ...
Kolaps venezuelské ropy se ještě zhoršuje
15.05.2018 6:33
Smrtící spirála je sice ohraný pojem, ale přesně sedí na popis současn...
MMF: Inflace ve Venezuele letos dosáhne jednoho milionu procent
25.07.2018 11:56
Míra inflace ve Venezuele vylétne do konce letošního roku až na jeden...

Váš názor
  •  
    25.08.2018 23:58

    „Rusové zřejmě mají pocit, že když podle jejich pískání skáče prezident Zeman, budou se tak chovat i ostatní. Je ale potřeba, aby si uvědomili, že dávno nejsme jejich satelit a že stanovisko našich odborníků je pro mě určující,“ napsal Seznamu v reakci na zveřejněný status ambasády starosta Prahy 6 Ondřej Kolář
    medvedvsechnosned
  • Modleme se a doufejme že EU nenapadne
    23.08.2018 17:06

    udělovat dotace a peníze jen zemím, které se budou podílet na přijímání uprchlíků. To bysme se divili jak by Andrejko otočil a začal nové hnutí ANOuprchlík do každé rodiny a opět vyhrál volby s jeho většinovou voličskou základou za podpory komunistů a Opitomců. A my bysme tu četli jak pozdvihuje český lid a národ.
    :o)))))
  • Hlava statu.
    23.08.2018 2:48

    "...Česká republika je na tom tak špatně, že si na smutné výročí 21. srpna musela půjčit prezidenta sousední země. Miloš Zeman padesát let od okupace Československa Sovětským svazem uctíval neznámo kde. Na Hradě? V Lánech? Na Ruské ambasádě? Celý den byl neviditelný a mlčel.e. Zemana, označovaného za ruského kolaboranta, by stejně dav na Václaváku nebo u Českého rozhlasu vypískal ještě mohutněji než estébáka Babiše, který na tento výprask jistě dlouho nezapomene.
    Nezapominame
    • Re: Hlava statu.
      23.08.2018 7:26

      výprask od mániček..chacha
      achilles
  •  
    21.08.2018 22:30

    Docela věřím tomu, že se USA snaží dostat Venezuelu na kolena, vlastně už ji tam dostaly. A zároveň poslaly do světa signál o tom, že kdo nebude na slovo poslouchat imperátora, bude nemilosrdně bit. To jsme se dostali do pěkný party, Rusáci byli proti nim liberálové.
    Ricochet
    • No jo
      22.08.2018 9:28

      A ještě to USA ďábel dělá tak zákeřně že je pro Ven. největší exportní partner. Aby dobráci z Číny a Ruska nemohli nebohým venezuelanům víc pomoci.
      Ford
    • Zase kampan' a důkazy žádné
      22.08.2018 8:36

      Venezuelští soudruzi jsou stejný jako všude jinde, taky kradou a lžou, jejich občané utíkají po desetitisících jako z jiných komunismus budujících států. Je to rudý mor...." Bolívar soberano, jak se nová měna jmenuje, má nové bankovky s méně nulami a vůči starému bolívaru je směnitelná v kurzu 1 ku 100 000. Co to jen připomíná ? „Šel jsem do lékárny a viděl jsem, že například plechovka koly stála 2 800 000 starých bolívarů...." Hezké vyhlídky a pak hrabiši zmizí se svými chechtákty neznámo kam. Že by zase podobnost čistě náhodná.
      HK
    •  
      21.08.2018 23:52

      Ano, rudí noci věří lecčemu. Takový agent Falmer věří tomu, že nás v 68 okupovala Ukrajina...
      STX
  •  
    21.08.2018 0:59

    "..Hrad oznámil, že prezident nepůjde k 50. výročí okupace Československa ani položit věnec. Aspoň nebude nikde kazit dojem svými rádobyvtipnými bonmoty, ale tuhle tragickou událost by si lidé včetně prezidenta měli připomínat často a důkladně. (Třeba jen tak, že by prezident beze slova položil věnec u budovy Českého rozhlasu…)
    :o((((
  •  
    20.08.2018 15:44

    Když si vzpomenu že jsem dostal 2.6 bolívaru za dolar před asi 7 lety což vlastně dnes je 2 600 000......v Argentině mi v lednu dají 30 pesos místo 5 před 10 lety....někdy bych rád pochopil proč kromě Chile nikdo na jih od Rio Grande neumí řídit ekonomiku
    Petr
  •  
    20.08.2018 15:10

    Venezuela je názorný příklad pro ty pomalejšího myšlení, jak ukázat polopatě kam zavede prosperující národ parta socanů a komunistů když jim sedne na lep slibům věřící dav. Ještě štěstí že Putin má právě svých starosti dost než aby si mohl dovolit jim pomáhat a posílat tam na pomoc svoje zelené mužíky.
    el moro
    •  
      20.08.2018 15:15

      I nám by se velice ulevilo a urychlilo nám růst, kdybychom škrtli těch našich pět hradních nul.
      ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m