Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla čelí kriminálnímu vyšetřování kvůli Muskovým výrokům

Tesla čelí kriminálnímu vyšetřování kvůli Muskovým výrokům

19.09.2018 8:14
Autor: ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje výrobce elektromobilů Tesla kvůli prohlášením jeho generálního ředitele Elona Muska ohledně možného stažení podniku z burzy. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Kriminální vyšetřování ze strany ministerstva podle těchto zdrojů běží souběžně s dříve oznámeným vyšetřováním ze strany burzovních regulátorů.

Společnost Tesla dnes uvedla, že obdržela od ministerstva spravedlnosti žádost o předložení dokumentů ohledně Muskových prohlášení k možnému stažení podniku z burzy. "Neobdrželi jsme žádné předvolání ani žádnou žádost o výpověď," upozornil mluvčí firmy v reakci na dotaz agentury Reuters ohledně vyšetřování. "Respektujeme přání ministerstva získat informace o této záležitosti a věříme, že by to mělo být rychle vyřešeno, jakmile obdržené informace přezkoumají," dodal.

Musk minulý měsíc překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Musk se již kvůli svým výrokům stal terčem žalob ze strany investorů. Spekulanti, kteří sázejí na pokles ceny akcií, šéfa Tesly obvinili, že zveřejnil zavádějící informace. Musk ve svém srpnovém tweetu uvedl, že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. To vedlo k přechodnému růstu ceny akcií Tesly.

Někteří spekulanti tvrdí, že Musk jim chtěl svým tweetem a následným prudkým růstem ceny akcií Tesly přivodit vysoké ztráty. Profesor Eric Gordon z Rossovy obchodní školy při Michiganské univerzitě upozornil, že Musk je znám svou záští vůči spekulantům sázejícím na pokles cen akcií, což by mělo vládě pomoci prokázat jeho zlé úmysly. "Musk napsal 'financování zajištěno', což není předpověď, ale prohlášení v minulém čase, které vypadá jako fakt. To by mohl být silný argument (při vyšetřování) ze strany vlády," prohlásil.

Muskovy výroky již vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která na rozdíl od ministerstva spravedlnosti nemůže vznést obžalobu z trestné činnosti. Může však Muskovi například vyměřit pokutu či zakázat řízení veřejně obchodovaných firem, upozorňuje agentura Reuters.

"Pokud by byl Musk shledán vinným, mohlo by to mít vážné negativní dopady na cenu akcií Tesly," uvedl analytik David Whiston ze společnosti Morningstar. Dodal, že vyšetřování pravděpodobně zabere několik měsíců.

Muskovo chování v poslední době vzbuzuje pochybnosti o tom, zda je stále tou pravou osobou, která by měla stát v čele Tesly. "Řada lidí se ptá, zda je Elon pro Teslu stále tím nejlepším generálním ředitelem," uvedl tento měsíc analytik Frank Schwope z banky NORD/LB.

Musk se nyní nachází pod značným tlakem kvůli problémům při zvyšování produkce nového vozu Model 3, který je klíčový pro plánovanou přeměnu Tesly v masového výrobce. V srpnovém rozhovoru s listem The New York Times mluvil Musk o svém vysokém pracovním nasazení a emocionálním vypětí.

V pondělí zažaloval Muska pro pomluvu britský jeskyňář, který se letos v létě podílel na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně v Thajsku. Musk v červenci Brita Vernona Unswortha označil za pedofila.

Šéf Tesly se chtěl na záchraně fotbalistů podílet a vyzkoušet přitom svou miniponorku; záchranáři ale zařízení odmítli jako nevhodné do místního terénu. Unsworth označil Muskovu miniponorku za marketingový tah, který nemá absolutně žádnou šanci uspět, a Musk ho pak ve tweetu nazval pedofilem. Miliardář se následně za svůj výrok omluvil s tím, že se tak vyjádřil ve vzteku.

Značnou mediální pozornost vzbudilo také nedávné Muskovo vystoupení v internetovém pořadu s komikem Joem Roganem, ve kterém šéf Tesly krátce kouřil směs údajně obsahující marihuanu.


Čtěte více:

S akciemi Tesly se bude veřejně obchodovat i nadále
27.08.2018 8:26
Americký výrobce elektromobilů Tesla zůstává veřejně obchodovanou firm...
Ruská konkurence Tesly je k smíchu a zároveň k zamyšlení
04.09.2018 12:42
„Je jednoduché smát se podivnému prototypu elektromobilu, který předst...
Začal útok na Teslu za 10 miliard eur
05.09.2018 16:02
Mercedes-Benz, největší světový výrobce luxusních automobilů, představ...
Jak bude vypadat Tesla za deset let
06.09.2018 17:56
Goldman Sachs podle CNBC tvrdí, že akcie Tesly mají před sebou 30 % ko...
Teslu (-9 %) opouštějí dva topmanažeři: Obrovský zájem veřejnosti, říká jeden
07.09.2018 15:48
Společnost Tesla opouštějí dva její topmanažeři. Šéf účtárny Dave Mort...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data