Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy poptávka po ropě dosáhne svého vrcholu?

Kdy poptávka po ropě dosáhne svého vrcholu?

21.09.2018 16:14
Autor: Redakce, Patria.cz

V příštích několika týdnech globální spotřeba ropy dosáhne 100 milionů barelů denně. To bude více než dvojnásobek toho, co bylo před 50 lety. A zatím nejsou vidět žádné přímé signály toho, že by se chystala začít klesat. Navzdory důkazům o změnách klimatu způsobených oxidem uhličitým a miliardám vloženým na podporu alternativních technologií, jako větrná a solární energie, je ropa natolik zakořeněná v moderním světě, že poptávka po ní stále roste až o 1,5 procenta ročně, píše agentura Reuters.

Zatím neexistuje shodný názor na to, kdy se poptávka po ropě dostane na vrchol. Je však jasné, že to bude hlavně záviset na tom, jak vlády odpoví na globální oteplování, uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která radí západním ekonomikám s jejich energetickou politikou.

Díky důmyslné globální infrastruktuře pro těžbu, zpracování a distribuci je ropa tak silným zdrojem energie, že je neocenitelná pro některé formy dopravy, jako letectví. Z téměř 100 milionů barelů ropy spotřebovaných denně více než 60 milionů putuje do dopravy. Alternativní pohonné systémy, jako elektrické vozy poháněné bateriemi, mají zatím jen velmi malý podíl na trhu. Většina ze zbývající ropy se pak používá na výrobu umělých hmot a v petrochemickém průmyslu, kde je jen málo možností, čím ropu nahradit.

001

Navzdory vládním tlakům na omezení využití uhlovodíků, jako ropy, plynu a uhlí, jejich spotřeba stále roste a jen několik málo analytiků věří, že poptávka po ropě v příštím desetiletí klesne. IEA očekává, že při zachování současné situace globální poptávka po ropě bude růst nejméně v příštích 20 letech a někdy kolem poloviny století dosáhne 125 milionů barelů denně.

Růst by mohl být pomalejší, pokud by vlády uvedly v praxi již oznámené plány na omezení využívání paliv na bázi uhlíku, uvedla IEA. Nicméně současně varuje, že nynější plány zřejmě příliš nesníží emise uhlíku a jen úplná změna používání energií může snížit poptávku po ropě.

001

Za růst poptávky také nejsou již primárně zodpovědné země, kterým IEA radí. Poptávka po ropě ve velkých rozvinutých ekonomikách stagnuje. Spotřeba naopak rapidně roste v zemích, které nejsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) kde se za poslední dvě desetiletí téměř zdvojnásobila. Může za to rozvoj nových průmyslových odvětví v Asii, Střední a Jižní Americe a Africe.

001

Někteří analytici tvrdí, že poptávka po ropě by mohla klesnout rychleji, pokud by se podařilo snížit spotřebu aut a zvýšit podíl elektrických aut na trhu a k tomu by se snížil hospodářský růst a zvýšily ceny pohonných hmot.

Banka Goldman Sachs uvádí, že poptávka po ropě by se za určitých podmínek mohla dostat na vrchol v roce 2024. Pomalé přijímání nových technologií v méně rozvinutých zemích však tento termín zpozdí.

Poradenská firma Wood Mackenzie je někde uprostřed. Očekává, že poptávka v dopravě přestane růst někdy v roce 2030 a celkově se dostane na vrchol v roce 2036. Nicméně hlavní ekonom Ed Rawle tvrdí, že pokles poptávky po ropě určitě přijde, ať se stane cokoliv. "Signály vrcholu poptávky po ropě v budoucnosti zde opravdu jsou. Je jen otázkou kdy, ne zda," uvádí.

Zdroj: ČTK, Reuters, IEA

 
 
 

Čtěte více:

Kreativní destrukce v plné kráse
19.09.2018 17:49
O smrti tradičního maloobchodu toho bylo napsáno již mnoho. Podobné čl...
Ant a Tencent: Trnem v oku čínských regulátorů
20.09.2018 6:14
Těm, co se stále ještě snaží přijít na to, co všechno patří do fintech...
Pokud padnu já, padne i akciový trh
21.09.2018 10:47
Analytici investiční banky Natixis si všímají prohlášení Donalda Trump...

Váš názor
  •  
    24.09.2018 11:29

    Odhady analytiků, které jsou jen interpolací od momentálního stavu, jsou na nic. Všechny výpočty expertů změní krize, která přijde krátce potom, co převis poptávky po ropě zvedne cenu nad 130 a více dol./barel. A to se stane, až se vyčerpá potenciál těžby z ropných břidlic, atd. Proto by se mělo více sledovat, kdy dojde k ropnému zlomu - bodu, kdy poptávka trvale bude předbíhat nabídku. Předpokládám v období 2024-2025. Jiný levný zdroj ropy se už pravděpodobně nenajde, takže krize bude setrvalá, nebude se už moci odpíchnout od levné ropy. Kdo je chytrý, bude to brát v úvahu o budoucnosti, bohužel politici a jiní "dravci" se tímto nenechají rozhodit - jedou dokud to jde a pak případně od problémů utečou. Avšak bordel, který v tu dobu začne ve světě, bude téměř nezvladatelný. Aspoň část politiky by to měla už dnes řešit - OSN je přežitek minulosti, naprosto na nic, EU je neschopná za dlouhé roky vyřešit migrační krizi, takže je dál slepá, USA je pod vlivem silných lobby, které taky jedou, dokud to šlape a budoucnost neřeší, prostě přijde trest za slepotu a hloupost lidstva. To nejjednodušší by bylo snižovat populační růst v rozvojových zemích, ale ten čas, zdá se, už jsme propásli, je s tím spojena dlouhá setrvačnost. Takže zachovejte se jak chcete, kdo ví, ten nebude tolik zaskočen.
    James Bond
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m