Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarské bankovní tajemství dostalo zase přes prsty

Švýcarské bankovní tajemství dostalo zase přes prsty

23.10.2018 11:12
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Doby, kdy si zahraniční klienti bank v Curychu nebo v Ženvě mohli dovolit přijít s kufry plnými peněz a jejich bankéři zavírali oči, jsou už možná definitivně pryč. Další dvě rány utrpělo švýcarské bankovní tajemství - posvátná kráva tamního bankovního systému – tento měsíc.

Berní úřad alpské země se v rámci pravidel o sdílení informací rozhodl podělit se s ostatními zeměmi o podrobnosti o dvou milionech účtů. Něco takového se stalo vůbec poprvé. A předminulý týden švýcarská justice v odvolacím řízení sledovaného soudního sporu rozhodla, že bývalý řídící pracovník divize banky Julius Bär Group, neporušil bankovní tajemství. Háček je v tomto případě geografický. Divize se nachází na Kajmanských ostrovech a tam podle verdiktu příslušný zákon uplatňovat nelze.

„Bankovní tajemství bývalo i ve Švýcarsku posvátné, s dohodami o automatickém sdílení informací, které se vložily do tohoto verdiktu, ale pozorujeme, že je permanentně nahlodáváno,“ uvedl šéf katedry financí a práva curyšské univerzity Kern Alexander.

Švýcarské banky a fenomén důvěrných informací si v posledních několika letech zrovna netykaly. V roce 2013 spustili američtí vyšetřovatelé program, ve kterém švýcarským bankám slibovali shovívavost, pokud ale pravdivě řeknou, jak to doopravdy je s jejich americkými klienty, utíkajícími před placením daní.

Víc než 80 dalších švýcarských bank zaplatilo přes 1,3 miliardy USD na pokutách a více než 270 let starou banku Wegelin & Co. stála dohoda se Spojenými státy s trochou nadsázky existenci.
Verdikt v kauze banky Baer ale nastolil otázku, jak mohou mít švýcarské banky v merku informace, které proudí z daňových rájů do celého světa.

V článku 47 švýcarského Bankovního zákona, odsouhlaseného v roce 1934, se říká, že kdokoli, kdo prozradí tajemství, které mu bylo svěřeno klientem, bude potrestán trestem odnětí svobody až na pět let nebo peněžní pokutou.

V říjnu soud platnost tohoto článku omezil geograficky. Stalo se tak v případu Rudolfa Elmera, švýcarského bývalého hlavního účetního a pozdějšího šéfa divize banky Julius Bär na Kajmanských ostrovech. Elmer předal interní bankovní údaje o údajných únicích daní organizaci stojící za serverem WikiLeaks a daňovým úřadům po celém světě. Nižším soudem byl již před dvěma lety zproštěn obvinění. Švýcarská prokuratura, která pro něj navrhovala trest 36 měsíců vězení, se odvolala, federální soud, což je nejvyšší soudní instance ve Švýcarsku, ale nyní zprošťující rozsudek potvrdil. Podle jeho verdiktu končí platnost bankovního tajemství na hranicích alpské země. Švýcarská prokuratura při pronásledování whitleblowerů z tohoto titulu nemůže uplatňovat pravidla o bankovním tajemství kdekoli na světě.

Pro švýcarské banky to je nepříjemné překvapení. Spoléhají se totiž na to, že jejich zahraniční divize v Karibiku nebo v Lamanšském průlivu budou přitahovat bohaté zahraniční klienty. Ty mají v některých případech lokální domicil, což jim snižuje náklady na firemní daně a omezuje rozsah, v jakém jsou vystaveny působnosti právních norem.
„Chtějí mít omezenou zodpovědnost, daňové výhody…a pak chtějí i extrateritoriální uplatňování švýcarského zákona o bankovním tajemství,“ říká Alexander z curyšské univerzity. „To je, mírně řečeno, jako chtít mít koláč pro sebe a taky ho sníst,“ uvedl.

Říjnový verdikt, kterému předcházelo neobvyklé veřejné slyšení, ve kterém soudkyně Laura Jacquemoudová-Rossariová a další soudci vyjadřovali svoje stanovisko, by mohl mít ještě halloweenskou dohru. Největší švýcarská banka UBS stojí před soudem v Paříži kvůli obviněním, že nezákonně poslala švýcarské zaměstnance do zahraničí přetahovat klienty a prát nepřiznané peníze. Banka to popírá.

Říjnový verdikt v Elmerově kauze nakonex ale může švýcarským bankám ještě dobře posloužit. Mohl by je totiž inspirovat k tomu přesunout svoje aktivity i s klienty zpátky do vlasti, říká bývalé šéf švýcarské federální bankovní komise Karl Daniel Zuberbühler. „Takže by to dokonce dostat byznys domů.“

Zdroje: Bloomberg, Reuters, www.admin.ch, www.bger.ch

 

Čtěte více:

Záhadný švýcarský frank odhaluje dosah sankcí vůči Rusku
17.04.2018 6:02
Nervózní ruští magnáti mohli vyvolat výprodej švýcarského franku. Tato...
Švýcarsko si pod sebou kvůli slabosti své demokracie podřezává monetární větev
09.05.2018 17:21
V červnu by se ve Švýcarsku mělo hlasovat o „drastické změně monetární...
Švýcarsko v referendu rozhodne, jak tvořit peníze
09.06.2018 13:04
Švýcaři v referendu 10. června rozhodnou o návrhu suverénních peněz, t...
Švýcaři odmítli regulaci půjček. Také omezí hazard
11.06.2018 8:36
Švýcaři v nedělním referendu odmítli návrh změny způsobu půjčování pen...

Váš názor
  • Stačí si postavit sklep
    23.10.2018 21:08

    Místo atomového krytu, si můžeš postavit banku na zahradě, založ si sklípek a jsi v pohodě, Porazit alkohol nelze, pouze Moraváci remízovali :-). To je skutečná banka :-)))
    rob
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data