Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká břidlice: Meze ropné supervelmoci

Americká břidlice: Meze ropné supervelmoci

23.10.2018 6:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Historie amerického průmyslu s nekonvenční ropou je krátká a dramatická. Za pouhou dekádu zažila tato země rozšíření inovativních technologií na těžbu ropy a zemního plynu z jílovité břidlice, odstranění několik desetiletí platného zákazu na vývoz ropy, propad cen, který málem tento průmysl zdecimoval, a teď zlepšení těchto cen. Příští rok bude boom s nekonvenční ropou tvořit největší přírůstek ropné produkce USA od té doby, co jej Mezinárodní energetická agentura (IEA) začala sledovat. Amerika je nyní největším světovým producentem ropy před Saúdskou Arábií a Ruskem.

Kroky Ameriky jsou čím dál markantnější, protože se shodují s výkyvy jinde. Výstup mnoha ropných gigantů vypadá přinejmenším chatrně. Vývozy z Íránu klesají a budou klesat i nadále až americké sankce vstoupí příští měsíc v platnost. Produkce Venezuely padá volným pádem. Dodávky v Libyi a Iráku jsou zranitelné. O schopnosti rychle navýšit produkci v Saúdské Arábii mnozí analytici pochybovali ještě před výpadkem kvůli zmizení novináře Džamála Chášukdžího. Saúdské ropné vývozy jsou již poblíž svých maxim za posledních pět let.

Tento nárůst vyvolává to, že svět čím dál více spoléhá na americkou nekonvenční ropu. V červnu Amerika vyprodukovala 13 % celosvětové ropy, skoro dvojnásobek z června 2008, a bude pravděpodobně růst. Tento posun je samozřejmě neobvyklý, ale moc, kterou svěřuje Americe, může být přehnaná. „Spojené státy jsou dominantním hráčem v energetice,“ chlubil se minulý týden Larry Kudlow, ekonomický poradce prezidenta Trumpa, jsou schopné „pokrýt jakékoliv výpadky“. Ve skutečnosti ale i nekonvenční ropa naráží na své limity.

Meze růstu

V krátkodobém horizontu zahrnují tyto limity zúžení ropovodů potřebných pro dodávku ropy na trh. Společnosti v Permské pánvi, která sahá od západního Texasu až po jihovýchodní Nové Mexiko, produkují více ropy, než kolik mohou dodávat do ropovodů. Nové ropovody, které by měly být koncem příštího roku, by měly pomoct.

Další problémy je už těžší vyřešit. Těžba ropy z břidlice se od roku 2014 zefektivnila: mediánová cena vyrovnávající náklady a příjmy na produkci barelu je 46 USD. Ale náklady rostou. Ředitelé si stěžují na dlouhodobý nedostatek pracovních sil. Přírůstky produktivity v některých regionech zpomalují s tím, jak jsou vrty blíže u sebe. Společnosti nyní využívají neuvěřitelné množství vody a písku, aby z jílu vyždímali ještě více ropy. Na jediný vrt může hydraulické štěpení spotřebovat až 65 milionů litrů vody, tedy objem 25 olympijských plaveckých bazénů. To vytváří nároky na logistiku a životní prostředí. Pumpovat vodu do břidlicového jílu je pořád levnější než jej odvézt, ale může to způsobit drobná zemětřesení. Colorado uvažuje o nových limitech frakování. Ostatní státy zvažují, že se přidají.

Mezinárodní ropné společnosti mají velikost i logistickou expertizu na to, aby se s některými těmito problémy vypořádaly. I když mnoho z nich snižuje výdaje na komplexní dlouhodobé projekty a dává více peněz do břidlice. Náklady jsou předvídatelnější a časový horizont mnohem kratší než u obřích projektů u pobřeží. Chevron, BP a ExxonMobil vlastní v této nejproduktivnější pánvi Ameriky velká pásma. Odborníci se snaží využít výnosů z rozsahu a vstupem těchto firem je další konsolidace ještě pravděpodobnější. Tito odborníci jsou zavázáni investorům, a ne politikům odhodlaným získat moc v energetice. A investoři čím dál více vyžadují, aby břidlicáři měli zisk, spíš než aby rostli. Jak odvětví zraje, jinými slovy náklady rostou, poslední skoky v produkci budou pravděpodobně skromnější. Američtí břidlicáři si letos poprvé vydělají víc z provozu, než kolik utratí na nových projektech a dividendách, poznamenala banka Morgan Stanley.

Asi deset let poté, co americké firmy s nekonvenční ropou začaly růst, jejich největší sponzoři po právu tvrdí, že inovace daly světu obrovský nový zdroj ropy a plynu. Nekonvenční producenti mohou skutečně navýšit výstup relativně rychle. Ale Amerika je stěží energeticky nezávislá. Loni země dovezla více než 10 milionů barelů ropy každý den, což odpovídá asi polovině její spotřeby. Schopnost tohoto průmyslu zmírnit cenové šoky na ropě se snadno přeceňuje. Dallaský Fed nedávno vydal varování „rostoucí pravděpodobnosti“, že břidlicáři nebudou schopni držet tempo s rostoucí poptávkou a nechají tak svět na pospas geopolitickým událostem, které vyvolávají růst cen. Být břidlicářskou supervelmocí je užitečné, ale neznamená to, že Amerika může ovládat trh.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Ropa jako zbraň. Saúdové porušili mnohaleté tabu
16.10.2018 15:44
Už 45 let je to v Saúdské Arábii považováno za něco, co je za hranou. ...
Technická analýza: Napětí okolo Saúdské Arábie přitápí cenám ropy
17.10.2018 15:29
Diplomatická roztržka mezi Saúdskou Arábií a západním světem ohledně z...
Přichází velká uhelná rotace, někde by měly být elektromobily snad zakázány
19.10.2018 17:41
Nedávno jsme tu trochu uvažovali nad atraktivitou německých energetik ...
Reuters: OPEC a jeho spojenci mají problém se zvýšením těžby
19.10.2018 16:47
Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejím spojencům se nedaří z...
Saúdská Arábie nezopakuje ropné embargo, ropu od politiky oddělí
22.10.2018 14:03
Saúdská Arábie nehodlá uvalit na západní země ropné embargo jako v roc...
Frakovací jednička Halliburton (+2 %): Příští rok bude v americkém ropném odvětví lépe
22.10.2018 14:06
Největší světový poskytovatel služeb pro frakování Halliburton oznámil...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m