Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Piketty proti českému miliardáři, bitcoinová trampolína a u nás nové volby

Perly týdne: Piketty proti českému miliardáři, bitcoinová trampolína a u nás nové volby

16.11.2018 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Pikettymu se nelíbí český miliardář v Le Monde: Francouzská ekonomická hvězda Thomas Piketty se na svém blogu na Le Monde věnuje změně vlastníka těchto novin. „Francouzský investiční bankéř prodá své akcie českému miliardáři, který zbohatl na těžbě uhlí a často využíval daňové ráje. Měli bychom se s tím smířit, nebo je čas zvážit zavedení právního a fiskálního režimu, který by nám pomohl změnit dnešní mediální model? Chceme zdůraznit, že nechceme v žádném případě zpochybňovat novináře, či management novin. Ti se odvážně a s vnitřní integritou snaží dostat od akcionářů záruky nezávislosti pro Le Monde a další deníky. Jenže i tak se nelze ubránit myšlenkám na změnu zákonů, která by podobné situaci bránila“, píše Piketty.

Ekonom připomíná, že ve Francii již existují zákony, které brání koncentraci vlastnictví médií. Jenže ty jsou podle něj nedostatečné a jen zřídka je vyžadováno jejich dodržování. Nebyly také zmodernizovány tak, aby odpovídaly našemu digitálnímu věku. „Stále se domníváme, že akciová společnost je vhodnou organizací pro správu médií, kdy platí princip jedno euro = jeden hlas. Investor, který přinese miliardu eur, jich tak má o miliardu více než ten, který přijde s jedním eurem,“ píše Piketty. Podle jeho názoru jsou ale oblasti, kde tento princip aplikovat nelze, a patří sem například kultura, či zdravotní péče. A problematický je současný systém i v oblasti médií, protože „naši štědří dárci – akcionáři, se mohou kdykoliv stáhnout a prodat svůj podíl někomu jinému“.

Řešením by podle ekonoma byl systém, kdy by se investoři dělili o hlasovací práva se zaměstnanci a managementem médií. Tvrdí, že pokud miliardáři skutečně nemají zájem ovlivňovat chod médií, která nakoupili, neměl by takový systém pro ně být problémem. Měl by také z části stát na vládní podpoře médií, která by fungovala na podobném principu jako podpora zdravotnických či vzdělávacích organizací.

Bitcoinová trampolína se rozbila: Investiční společnost Bespoke si tento týden všímá vývoje na trhu s bitcoinem. V následujícím grafu ukazuje jednak vysokou volatilitu jeho ceny, tak její postupný pokles a v neposlední řadě i významnou hranici, kterou pro cenu představovala úroveň 6 000 dolarů. Tu bitcoin několikrát testoval a vždy se mu podařilo se od ní opět odrazit nahoru. Ovšem poslední pokus již nevyšel a ve chvíli, kdy se tato kryptoměna dostala pod 6 000 dolarů, začala se dál prudce propadat:

0


Kříž smrti na malých akciích: CNBC tvrdí, že akcie malých společností na americkém trhu „flirtují s křížem smrti“. Jde o technickou formaci, která pro aktivum, na kterém se objevila, „obvykle věští problémy“. Matt Maley ze společnosti Miller Tabak tvrdí, že formace vzniká, když se protne padesátidenní a dvousetdenní klouzavý průměr, ale zároveň musí obě tyto proměnné klesat. A podle jeho názoru jde o důležitý indikátor jen u některých aktiv. Mezi ně patří akcie malých společností, ale opak platí například o zlatu. Relevanci této formace u indexu akcií menších společností Russell 2000 lze hodnotit z následujícího grafu od CNBC:

0

Krize a porodnost: MMF tento týden na svém blogu iMF poukazuje na vztah mezi finanční krizí a mírou porodnosti. „Globální finanční krize a následující recese zanechaly dlouhotrvající jizvy na budoucím růstu ve více než jedné oblasti," píše MMF a v následujícím grafu ukazuje konkrétní vývoj míry porodnosti v několika vybraných zemích. Zatímco v řadě z nich byl před krizí patrný rostoucí trend, po roce 2008 se zlomil a míra porodnosti začala klesat:

0

MMF tvrdí, že krize se na míře porodnosti projevila zejména kvůli poklesu zaměstnanosti. Některé studie ale ukazují i na další vazby, jako je touha po menších rodinách či rostoucí participace žen na pracovní síle. Svou roli v některých zemích mohou hrát i omezení sociální podpory. Fond připomíná, že nižší porodnost snižuje ekonomický potenciál ekonomiky a pokud chtějí vlády popsaný trend zvrátit, musí se zejména zaměřit na ženy a jejich ochotu mít děti. Pomoci by mohly zákony více podporující rodiny, kvalitní systém péče o děti i změny v daňovém systému.

... a u nás doma

Předčasné volby: Řada domácích médií se věnuje další vlně informací ohledně kauzy Čapí hnízdo. Idnes.cz v této souvislosti píše, že podle průzkumu společnosti Median si přes osmdesát procent respondentů si myslí, že nově zveřejněné informace ovlivní současnou politickou situaci. „Podle třetiny dotázaných lidí by měla skončit celá vláda, další třetina očekává odstoupení premiéra Andreje Babiše. Pokud by vláda skončila, dvě třetiny lidí chtějí předčasné volby," píše idnes.cz. Pro variantu úřednické vlády jmenované Milošem Zemanem je 34 procent dotazovaných. „Došlo tedy k výrazné změně proti vládním krizím v roce 2009 a 2013, kdy respondenti ve výzkumech často úřednické vlády podporovali," dodává server.

Platy nahoru: Ihned.cz informuje o tom, že „vláda ve středu potvrdila valorizaci platů ve veřejné sféře od 1. ledna schválením změn tarifů“. Přidáno dostanou podle dohody mezi hnutím ANO, ČSSD a odbory z konce léta zaměstnanci ve veřejném sektoru nerovnoměrně podle profese, například pedagogové o deset procent, zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách o sedm procent. Většině pracovníků veřejných služeb se zvednou platové tarify o pět procent. Zbývající peníze poputují do odměn a příplatků.

Ihned.cz dodává, že ve veřejném sektoru pracovalo v prvním čtvrtletí podle údajů informačního systému o průměrném výdělku 682 500 lidí. Průměrný výdělek ve veřejné sféře činil letos v prvním kvartále 32 725 korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta. Polovina lidí vydělávala přes 30 623 korun, příjmy řadových úředníků, soudních zapisovatelů či pracovníků v kultuře jsou ale mnohem nižší.

 
 
 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Všude extrémní přeprodanost, atraktivní Facebook, Evropa dušená daněmi
19.10.2018 12:12
Ve světě… USA opět na čele: Politico poukazuje na to, že Spojené stát...
Perly týdne: Fed nakonec povolí, kryptoměny nehrozí a ten pořádný strach na trh ještě nedorazil
26.10.2018 13:24
Ve světě… Kryptoměny nehrozí: Generální ředitel společnosti VISA Al K...
Perly týdne: Býčí trh ještě dalších 20 let, předčasné volby v Německu a u nás investiční megaprojekt
02.11.2018 13:10
Ve světě… Počátek medvěda: Morgan Stanley se podle CNBC odtrhnul od zb...
Perly týdne: Akcie zachrání odkupy, GE klesne na pět dolarů a u nás bude delší dovolená
09.11.2018 12:57
Trh pomůže sám sobě: CNBC tvrdí, že na americký akciový trh se vrátil ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university