Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Galerie KODL představuje mimořádná umělecká díla

Galerie KODL představuje mimořádná umělecká díla

16.11.2018 16:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Zajímáte se o investice do umění nebo jste sběratelé obrazů? Pak by právě vám neměla ujít předaukční výstava 250 jedinečných uměleckých děl, která probíhá až do 1. prosince v Galerii KODL. Aukce se pak koná na Žofíně v neděli 2. prosince. 

Žijeme ve vzácné době konjunktury a zájmu o umění, což se pozitivně projevuje i na trhu. Velmi dobře se prodávají kvalitní díla bez ohledu na to, zdali se jedná o umění 19. století, impresionismus, českou modernu, poválečnou tvorbu nebo současné výtvarné umění. Stejně jako jinde v Evropě, i u nás již cenové rekordy nezávisí jen na jménech autorů, ale na konkrétním díle či období. Mnoho sběratelů a investorů si všímá špičkových jednotlivých obrazů. Taková nyní představuje předaukční výstava v Galerii KODL.

0 

Toyen - Nebeská kompozice, vyvolávací cena: 3 500 000 Kč

Výstava potěší nejen všechny obdivovatele českého výtvarného umění, ale samozřejmě také sběratele a investory. Vynikající kolekci obsahující vzácné a výjimečné obrazy je možné zhlédnout v průběhu celého listpadu, a to včetně víkendů. Jedná se o jedinečná díla takových umělců, jako kupř.: Václav Brožík, Emil Filla, František Foltýn, Antonín Hudeček, Antonín Chittussi, Josef Lada, Kamil Lhoták, Otakar Kubín, František Kupka, Mikuláš Medek, Václav Radimský, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček, Václav Špála, Jindřich Štyrský, Toyen či Jan Zrzavý. Takřka 30 obrazů se bude dražit nad hranicí jednoho milionu korun. Nejdražší položkou celé aukce je obraz Dva chlapi od Josefa Čapka s vyvolávací cenou sedm a půl milionu korun

01 

Jan Zrzavý - Přístav v noci I, vyvolávací cena: 2 700 000 Kč

Prezentuje se celá řada obrazů ze špičkových prvorepublikových a zahraničních sbírek. Zde je několik příkladů: Jaro na Kozlově od Maxe Švabinského, které bylo součástí sbírky Jaroslava Preisse, dlouholetého ředitele Živnostenské banky. Dílo Lodě na Seině poblíž Andelys od Václava Radimského se po několik generací nacházelo ve sbírce potomků Charlese Sedelmeyera, významného sběratele, vydavatele a obchodníka s uměním, který si obraz koupil přímo od autora. Zátiší s lasturou a pohárem od Emila Filly z roku 1922 s dedikací paní Lídě Gutfreundové, patřilo původně do Novotného sbírky. Ze slavné sbírky dr. Čeřovského pochází velkoformátové plátno od Karla Černého. Nelze také opominout Jihofrancouzskou krajinu Othona Friesze, která se původně nacházela v Národní galerii v Praze.

02 

František Muzika - Noc II, vyvolávací cena 3 800 000 Kč

Významné místo na podzimní aukci zaujímá již tradičně umění 19. století. Představí se více než 80 obrazů ceněných českých autorů, doplněných o dobová zahraniční jména ze středoevropské oblasti. V nabídce je také několik vynikajících děl představitelů generace Národního divadla. Pokochat se můžete především průřezem tvorby Václava Brožíka. Z Mařákovy krajinářské speciálky vyčnívá František Kaván a také Antonín Slavíček. Soubor krajinomaleb doplňují obrazy Václava Radimského z jeho nejvyhledávanějšího francouzského období. Neméně zajímavá je figurální secesní malba, jíž vévodí Jaro Antonína Hudečka, které lze bez nadsázky označit za největší nález autorova díla minimálně za poslední dvě dekády. 

05 

Emil Filla - Zátiší s lasturou a pohárem, vyvolávací cena: 2 700 000 Kč

Česká moderna je zastoupena celou řadou vynikajících galerijních děl, z nichž některá se dosud neobjevila na trhu. Početná kolekce Emila Filly se stává na aukcích Galerie KODL zvyklostí. Jeho pět obrazů znamenitě dokumentuje průřez autorovou tvorbou. Konvolut Špálových pláten obsahuje několik typických kytic z meziválečné modré periody a jedno Zátiší s ovocem. Dvěma rozsáhlým sériím kreseb Jana Zrzavého dominuje tempera Přístav v noci I. Dosud neznámá Foltýnova Kompozice a Žena od Jindřicha Štyrského zastupují český artificialismus. 

03 

Václav Radimský - Letní nálada

Plátna Toyen, Helly Guth či špičková práce Františka Muziky Noc II prezentují český surrealismus. Nepřehlédnutelnými díly z poválečného umění jsou raně surrealistické obrazy od Mikuláše Medka, Bohumíra Matala nebo Karla Černého. Za výjimečný lze také považovat soubor několik vzácných Lhotákových obrazů, včetně unikátního velkoformátového díla Šťastně dojeď, dlouhý vláčku. Významná šedesátá a stále více oceňovaná sedmdesátá léta výborně reprezentují autoři jako Vladimír Kopecký, Stanislav Kolíbal či Zbyšek Sion. 

04 

Kurt Gebauer - Dvě v modré III, Aukce pro Paměť národa, vyvolávací cena 70 000 Kč

Výběr současného umění je reprezentován zejména prvními deseti položkami, které budou vůbec poprvé draženy ve prospěch Paměti národa. Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinné aukce darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Stanislav Kolíbal, Jan Knap, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla. Zakoupením těchto děl můžete pomoci vyhledáváním a nahráváním vzpomínek pamětníků na klíčové momenty 20. století. 

(Komerční sdělení)

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.