Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těžký rok pro rozvíjející se trhy?

Těžký rok pro rozvíjející se trhy?

28.11.2018 5:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro investory do rozvíjejících se trhů (EM) to byl těžký rok. Výprodeje EM akcií začaly spolu s akciovou korekcí začátkem února a ještě zrychlily v dubnu, když posiloval dolar. Většina komentářů ohledně těchto výprodejů poukazovala na vyšší sazby v USA. Výnos amerického dvouletého dluhopisu letos vzrostl o skoro 1 p.b. a měny Turecka a Argentiny zažily dramatickou krizi.

Mnoho investorů vidí analogii mezi současností a „taper tantrum“ v roce 2013, kdy se kvůli utahování americké měnové politiky významně vyprodávala EM aktiva. Pokud by vyšší sazby USA byly skutečně hlavním spouštěčem výprodejů na EM, pak je přirozené ptát se, zda v roce 2019 nedojde k dalšímu dominovému efektu (tedy, zda nepřijde další Turecko nebo Argentina).

Přestože jsou tyto otázky významné a americká měnová politika je pro rozvíjející se trhy klíčovým faktorem, bylo podle Goldman Sachs v roce 2018 stejně tak důležité globální zpomalení růstu jako růst sazeb v USA. Dokazuje to fakt, že (na rozdíl od taper tantrum) aktivita na rozvinutých trzích byla nižší než v USA, měny států G10 vůči dolaru depreciovaly a akcie v Evropě nedosahovaly zisků S&P . Propad ziskovosti v roce 2018 nebyl pouze u měn citlivých na dolar jako turecká lira nebo argentinské peso, ale sdílely jej i měny G10 citlivé na globální růst, jako je australský dolar, novozélandský dolar a euro. Goldmani tedy vyvozují, že důvodem výprodejů na rozvíjejících se trzích v roce 2018 bylo zpomalení růstu mimo USA (které by se mělo dotknout všech aktiv), a ne jen šoky z pohybu amerických sazeb (které by měly zasáhnout zejména rozvíjející se trhy).

Výhled zpomalujícího růstu USA spolu s cyklem rostoucích sazeb Fedu není v roce 2019 podle Goldman Sachs zanedbatelný. A to navzdory faktu, že růst USA byl na vysokých úrovních a nevypadá to, že by výnosy amerických dluhopisů příští rok rostly stejně jako letos. Další komplikací je, že i kdyby rozvíjející se trhy (kromě rostoucí Číny) zůstaly vůči zpomalující americké ekonomice odolné tak jako na přelomu let 2015 a 2016, obavy z růstu USA se většinou přelévají do globálních rizikových aktiv.

Goldman Sachs nicméně očekává, že expanze USA bude pokračovat i v letech 2019 a 2020 (ale zpomalujícím tempem), že Čína zvládne své zpomalení velkými stimuly, že americké sazby (na konci křivky) během roku 2019 mírně vzrostou a že riziková aktiva se budou příští rok obchodovat spíše výš než níž.

Tři argumenty pro kladné výnosy

Přesto, že Goldman Sachs uznává význam těchto rizik, uvádí tři argumenty (růst, valuace a sazby Fedu), které v příštím roce ukazují na mírně pozitivní výnosy z aktiv rozvíjejících se trhů.

Zaprvé očekávají mírné zlepšení růstu rozvíjejících se trhů kromě Číny oproti silnému zpomalení, které jsme viděli letos. Podle nich jsou komentáře aktiv rozvíjejících se trhů na rok 2019 příliš zaměřené na USA, a ne tolik na zbytek světa. A zejména u rozvíjející ch se zemí (kromě Číny), z nichž většina je na začátku hospodářského cyklu, naznačuje výhled Goldmanů na rok 2019 prostor pro mírný optimismus. Jestli se růst mimo USA mírně zlepší, může tento celkový mix vést k pozitivním výnosům aktiv rozvíjejících se trhů.

Zadruhé valuace aktiv rozvíjejících se trhů se vrátily z „drahého“ teritoria, kde se nalézaly na začátku roku 2018. Nyní vypadají vůči modelům Goldman Sachs i historicky relativně levně. To platí o aktivech, dluhopisech a forexu s tím, že místní dluhopisy se zdají o něco levnější z hlediska reálných cen.

Goldmani ale nevnímají valuaci jako katalyzátor bodu zvratu aktiv rozvíjejících se trhů, ale jako důležitý vstup rizika/výnosu. Vzestupný trend by měla podpořit, pokud se růst rozvíjejících trhů skutečně stabilizuje tak, jak očekávají. A možná poskytne i polštář při poklesu, pokud se fundamenty budou i nadále zhoršovat (zejména vůči dalším regionům, kde se růst zmírňuje, jako v Evropě).

Zatřetí zatímco zvyšování sazeb Fedem brzdí rozvíjející se trhy, vypadá to, že se cyklus rostoucích sazeb blíží ku svému konci. Podle Goldmanů zbývají už jen další dvě nebo tři zvyšování. Vůči konsensu si Goldman Sachs drží spíše jestřábí rétoriku a odhaduje růst sazeb v prosinci a 4 další v roce 2019. Nicméně zdůrazňuje, že cyklus růstu sazeb začal v roce 2015 a vypadá to, že Fed je v půli cesty – má za sebou 8 zvyšování z možných 13. Od prvního navýšení sazeb držely akcie rozvíjejících se trhů tempo s těmi rozvinutými (a významně předčily ty evropské a japonské o 16 % v dolarovém vyjádření), dluhopisové spready rozvíjejících se trhů se zúžily o asi 70 b.b. a měny rozvíjejících se trhů apreciovaly o 1 % (ve spotovém vyjádření). Z tohoto pohledu již rozvíjející se trhy cyklus rostoucích sazeb Fedu překonaly.

Investoři se samozřejmě obávají nejen mimořádných zvýšení sazeb, ale i jejich rychlosti a míry. Z historického pohledu se aktiva rozvíjejících se trhů dostala pod tlak, když se růst sazeb Fedu promítne do cen relativně rychle. I během cyklu růstu sazeb v letech 2004 – 2006, který byl pro rozvíjející se trhy býčí, se tyto trhy dostaly krátkodobě pod značný tlak. Dvouleté výnosy vzrostly kvůli očekávanému zvyšování sazeb o 150 b.b. Postupné zvyšování sazeb Fedem, se kterým bude nutné během roku 2019 počítat, se Goldmanům jeví mnohem zvladatelnější.

Další opodstatněnou obavou je, že dvou- i desetileté dluhopisy s výnosem kolem 3 % mohou vést k finančním problémům u slabších firem, ale i států. Odhad Goldman Sachs pro desetileté úrokové sazby proto není o moc vyšší než současné úrovně, tedy černý konec křivky. Volatilitu na rozvíjejících se trzích letos překonal prudký nárůst sazeb u amerického desetiletého dluhopisu během 4Q 2017 a během začátku roku 2018 (v září 2017 byly na 2,05 % a do února skoro 3 %). Goldmani neočekávají, že sazby 10letého amerického dluhopisu nevzrostou příští rok nad 3,5 % (proti současným 3,08 %).

Zdroj: Goldman Sachs

 

Čtěte více:

Je hospodářský rozmach USA na úkor globálního růstu?
22.08.2018 17:09
Spojené státy by letos mohly být jedinou zemí ze skupiny nejbohatších ...
Franklin Templeton: Červencovému zotavení vévodily okrajové trhy
28.08.2018 10:41
Červenec byl prvním měsícem tohoto roku, kdy si rozvíjející se trhy po...
Franklin Templeton: Zaměřeno na rozvíjející se trhy
24.09.2018 16:59
Ve světle poklesu turecké liry a argentinského pesa se obavy z přenosu...
CAT a EM vytvořily anomálii, která možná něco říká o celé globální ekonomice
03.10.2018 13:55
Společnost Bespoke před několika dny upozornila na zajímavou „anomálii...
Franklin Templeton: Všechny rozvíjející se trhy si nejsou rovny
19.10.2018 5:54
Třetí čtvrtletí nebylo pro rozvíjející se trhy zrovna snadné období. S...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data