Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Bank of America měla z velkých bank zatím nejlepší čísla. U Goldmanů kvitujeme poplatky a úvěry

Summary: Bank of America měla z velkých bank zatím nejlepší čísla. U Goldmanů kvitujeme poplatky a úvěry

16.01.2019 18:02
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

První vyloženě pozitivní čísla z bankovního sektoru dnes před otevřením trhu přinesla Bank of America (Investiční tipy) . Na horší výsledek FICC segmentu jsme již byli po JPM a Citi připraveni, navíc nás potěšily výnosy z obchodování na akciových trzích a také běžná úvěrová činnost. Celkové tržby posílily až o 10 % yoy na 22,8 mld. USD, čímž se opět dostáváme o půl miliardy dolarů nad konsensus. Efficiency ratio, což je podíl provozních nákladů na celkových tržbách, pokleslo na 58 % (-7 p.b. yoy) zásluhou kombinace stabilních nákladů a rostoucích tržeb. Čistý zisk na akcii meziročně vyskočil až o 50 % na 0,71 USD (predikce 0,63 USD). V následujících řádcích se podíváme na zoubek detailnějším metrikám:

Kapitálové trhy: Stejně jako u ostatních bank byly výnosy dominantního FICC segmentu zatíženy vysokou volatilitou a rozšiřujícími se spready na rozvinutých trzích. Se svým 15% meziročním poklesem výnosů však dopadl nejlépe ze všech bank. Záchranné lano mu navíc hodily výnosy z obchodování na akciových trzích, které vykázaly 11% růst na 1,1 mld. USD a předběhly konsensus o 100 mil. USD. Volatilita zjevně derivátovým produktům v posledním kvartálu roku svědčila.

Úvěrová činnost: Současný plochý tvar výnosové křivky (místy dokonce inverzní), je pro čistou úrokovou marži pohromou. Bankám se však prozatím daří těmto negativním tlakům odolávat a čistou úrokovou marži chrání před propady. Nejinak je tomu i v případě Bank of America, která ji dokonce dokázala vytáhnout až na 2,48 % (+6 bps qoq). Objem poskytnutých úvěrů mohl zabrat trochu víc, ale po 3Q17 se opět vrací k mírnému mezikvartálnímu růstu (+0,5 % qoq, +1 % yoy). Tyto dva faktory se slévají do čistého úrokového výnosu ve výši 12,5 mld. USD (+4 % qoq; +7 % yoy). Rezervní náklady se bohužel opět vrátily na 900 mil. USD (budování rezerv) a potěšila také lepší kvalita úvěrového portfolia – poměr klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech poklesl o dalších 7 bps yoy na 0,56 %.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 se zvýšila na 11,9 % (klesající aktiva, rostoucí kapitál). Nadále se tak nachází vysoko nad doporučovanou regulatorní hranicí. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se na rozdíl od ostatních bank posunul vzhůru na 6,8 % (+10 bps qoq). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se mezikvartálně vzedmula o 80 bps na 16,3 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Bank of America byly prozatím nejlepší ze všech velkých bank. Investiční segment se dokázal vnitřně uspokojivě vybalancovat (padající FICC, rostoucí Equity) a jako bonus nám management naservíroval širší čistou úrokovou marži a lepší efektivitu banky.

Akcie reagují na dobré výsledky 8% růstem.

Goldman Sachs 4Q18


Výsledky Goldmanů jsou specifické zejména svými nákladovými položkami, které nabobtnaly kvůli rezervám vytvářeným pro soudní spory. Suma sumárum se však bance podařilo tržní odhady překonat. Tržby narostly o 3 % yoy na 8,1 mld. USD, zatímco konsensus byl nastaven na meziroční pokles o 3 %. Efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) bohužel vlivem zmiňovaných dodatečných nákladů roste na 63,7 % (+5,5 p.b. yoy) – v tomto případě platí „čím nižší, tím lepší“. Čistý zisk na akcii sice sklouzl o 15 % yoy na 4,83 USD, avšak predikce udávaly pokles až o 20 % yoy. V tomto případě pravděpodobně pomohla jednorázová položka spojená s daňovou reformou, která nebyla tak vysoká, jak se očekávalo.

Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) trpěl nízkou aktivitou a také silnou srovnávací bází ve 4Q17, kvůli čemuž se výnos tohoto segmentu propadl o 40 % yoy. S přehledem to však vyvážily poplatky za poradenské služby (+60 % yoy) a proto i celá divize klesla jen o 5 % yoy.

Finanční trhy: Slabý výkon úročených produktů byl u konkurence příčinou špatných čísel segmentu FICC, což platí i pro Goldmany - tento segment klesá o téměř 20 % yoy. Vysoká volatilita pomohla příjmům z obchodování s akciemi, kde úřadovala vyšší klientská aktivita spolu s vyššími poplatky. Výsledkem jsou tržby rostoucí o 17 % yoy na 1,6 mld. USD, čímž do puntíku splnily konsensus trhu.

Investice a úvěry: Špatný výsledek investic typu Private Equity nás potkal již druhý kvartál v řadě. Opět se díváme na téměř 20% meziroční pokles, který navíc nedokázal pně vykompenzovat ani úvěrový byznys s 20% yoy nárůstem tržeb. Příznivější čisté úrokové marže se projevily i na výsledcích Goldmanů a čistý úrokový výnos úvěrového portfolia přinesl do pokladny 800 mil. USD (+60 % yoy).

Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy jen o 2 % yoy na 1,7 mld. USD, což bylo způsobeno hlavně odlivem aktiv pod správou. Po dlouhé době nám tato položka poklesla v kolenou, a to o 1 % yoy na 1,5 bil. USD. Poplatky za nadstandardní výkony (+19 % yoy) ani poplatky za transakce (+13 % yoy) dokázaly tento skluz vykompenzovat alespoň částečně.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost CET1 díky růstu vlastního kapitálu narostla o 20 bps qoq na 13,3 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) nabralo dalších 20 bps qoq a nyní dosahuje již 6,2 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROTE) se vyhoupla na 12,4 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Goldmanů si v podstatě daly menší repete a mezi konkurencí opět vynikly ze stejných důvodů jako naposledy. Chválíme růst příjmů z obchodování na akciových trzích a také úvěrový byznys, opomenout nemůžeme ani poplatky za poradenské služby. Na pokles výnosů z FICC segmentu jsme byli po výsledcích ostatních bank připraveni a co nás proto nejvíc mrzí, je 20% pokles výnosů z investic typu Private Equity a také nákladové položky, které snížily efektivitu banky.

Akcie Goldman Sachs rostou o 8 %.


Čtěte více:

Citigroup vykopává výsledkovou sezónu rozpačitě, trhy se ale soustředí na pozitiva (komentář analytika)
14.01.2019 16:35
Otevření výsledkové sezony v podání banky Citigroup se nese v poněkud ...
Summary: JP Morgan náklady přitížily, Wells Fargo pomohly
15.01.2019 18:01
JP Morgan 4Q18 JP Morgan v uplynulém kvartálu trpěl stejnými problémy ...
Jan Bureš: Brexit je dál „game changer“ a pohled trhů na sazby v Česku teď přehnaně přísný
16.01.2019 15:11
Trhy jsou bezprostředně po drtivé porážce plánu na brexit Theresy Mayo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.