Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Kdy se vysoké dluhy stávají problémem

Krugman: Kdy se vysoké dluhy stávají problémem

19.02.2019 11:02
Autor: Redakce, Patria.cz

„Zdá se, že debata o ekonomické politice bude v následujících letech alespoň částečně ovlivněna doktrínou Moderní monetární teorie. Zdá se, že podle některých tato teorie říká, že nemusíme mít žádné obavy o to, jak budou financovány vládní iniciativy. To je ale chyba,“ píše na stránkách The New York Times Paul Krugman. A pokračuje tím, co je podle něj „správně a špatně na MMT“. 

Zastánci MMT jsou podle ekonoma lidé, kteří mají pocit mesiášů, ale z jejich slov není tak úplně jasné, jak se jejich teorie vlastně liší od tradičního makroekonomického pohledu. Podle Krugmana se ale můžeme při posuzování MMT naštěstí odrazit od doktríny, kterou od roku 1943 razil ekonom Abba Lerner. Ta se totiž MMT značně podobá, byla ale jasně rozpracována a je tak jednoduché na ní ukázat její klady a zápory.

Lerner hovořil o takzvaných funkčních financích. Podle něj země, která disponuje vlastní měnou a nepůjčuje si v měnách zahraničních, nečelí žádnému omezení, co se týče výše dluhů. Pro jejich splácení totiž může vždy vytisknout nové peníze. Existuje ale omezení nepřímé, a to ve formě inflace. Jestliže je fiskální stimulace přehnaná, dojde k přílišnému růstu cen a přehřívání ekonomiky. Celkově by tak rozpočtové deficity v takové zemi měly být nastaveny tak, aby agregátní poptávka zajistila plnou zaměstnanost a zároveň nezvedala inflační tlaky. 

Krugman se domnívá, že pokud Lernerovy myšlenky posuzujeme v kontextu doby, byly přínosné. Panovaly totiž vážné obavy, že se po válce ekonomika opět propadne do deprese. V čem je ale problém? Lerner „opomenul to, jaké relativní přínosy a negativa má fiskální a monetární stimulace“. A jeho analýza také ignorovala možné negativní efekty zvyšování daní či poklesu vládních výdajů v případě, kdy se dluhy dostanou na „velmi vysoké úrovně“. Vezmeme-li do úvahy i tyto faktory, mohou dluhy znamenat větší problém, než Lerner tvrdí. 

Lernerova teorie implikuje, že centrální banka by měla nastavit sazby na optimální úroveň z hlediska výše investic a fiskální politika by pak měla být nastavena tak, aby bylo dosaženo plné zaměstnanosti. V praxi ovšem většinou probíhá opačný proces: Různé politické faktory určují výši rozpočtových přebytků či deficitů a centrální banka potom nastavuje sazby tak, aby bylo dosaženo plné zaměstnanosti. A v takto fungujícím systému skutečně dochází k vytlačování soukromých investic vládními výdaji. Pokud totiž vláda své výdaje zvýší (nebo sníží daně), centrální banka reaguje zvýšením sazeb, což se projeví negativně na investicích. A tento faktor by měl být brán při posuzování fiskální politiky a růstu dluhů v úvahu.

Ohledně posuzování celkové udržitelnosti dluhů je pak podle Krugmana klíčový poměr tempa ekonomického růstu „g“ a výše sazeb „r“. Jestliže platí, že r<g (jako tomu je například nyní), „výše dluhů není skutečným problémem.“ Pokud je ovšem poměr obrácený, může nastat efekt sněhové koule a ten bude o to silnější, o co vyšší je poměr dluhů k produktu. Nakonec by vláda byla donucena k vysokým primárním přebytkům, aby dluhy opět snížila. 

Představme si například, že výše amerických vládních dluhů dosáhne 300 % HDP. A tempo ekonomického růstu se nalézá 1,5 procentního bodu pod sazbami. Kdyby vláda v takové situaci chtěla stabilizovat poměr dluhů k HDP, musela by dosahovat primárních přebytků ve výši 4,5 % HDP. Teoreticky by se i toho dalo dosáhnout, ale musela by přijít těžká rozhodnutí: Omezit výdaje na zdravotní péči, nebo na systém sociálního zabezpečení? Nebo zavést vysokou daň z přidané hodnoty? 

V takové složité situaci by navíc bylo překvapením, pokud by se dříve či později neobjevily návrhy na restrukturalizaci dluhů. Jenže těch by si všimli investoři, požadovali by vyšší rizikové prémie a poměr sazeb k tempu ekonomického růstu by ještě vzrostl. MMT ani Lernerova doktrína tak nejsou neprůstřelné tak, jak si jejich zastánci myslí. Deficity a dluhy nejsou bez významu a to nejen kvůli jejich dopadu na výši poptávky, uzavírá Krugman. 

Zdroj: The New York Times

 

Čtěte více:

Krugman: Žádná krize na obzoru, ale trhům došla americká politická realita
02.01.2019 10:27
„Před dvěma lety trhy v šoku z volebního vítězství krátce propadly pan...
Taková nevinná otázka do referenda: Je lepší spořit, nebo dělat dluhy?
01.02.2019 18:17
Jak jsem psal na počátku týdne, k fiskálnímu ideálu by stačilo „jen“ a...
Krugman: Svět bude letos směřovat do recese
11.02.2019 16:55
Je pravděpodobné, že světová ekonomika bude v roce 2019 směřovat do re...
Fidelity: Americké dluhopisy s vysokým výnosem podávají nejlepší výkony za 10 let
14.02.2019 14:04
Dluhopisy s vysokým výnosem se v lednu dostaly na nejlepší hodnoty od ...

Váš názor
  • Krugman a prvotní akumulace kapitálu
    19.02.2019 17:32

    Zajímalo by mě, proč redakci Krugman tak fascinuje, že přebírá každý jeho blábol. Asi proto, že ho tisknou NYT. Plnou zaměstnaností myslíte přirozenou míru nezaměstnanosti? že dluh nemůže růst donekonečna, že inflace se krotí monetární restrikcí a že není možné tiskem peněz zbohatnout jsou trivilaity nehodné Nobelovy ceny. Nikoho asi nepřekavpí medvědvšechnosněd s jeho výpady. Upozorňuji ho, že tržní ekonomika nemůže fungovat bez bohatých a bez podnikatelů (kteřým se hanlivě říká kapitalisté) a že bylo potřeba tuto vrstvu nějak vytvořit neměli jsme na 100 let jako za Rakouska (1780-1873).
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Krugman a prvotní akumulace kapitálu
      19.02.2019 20:08

      Buržoazii ( měštantsvo ) je třeba zničit a zavest ve jmenu dobra ( jak jinak ) diktaturu proletariatu. Proletariat ovšem povede strana která ma patent na veškeré problemy lidstva ( vědecky zdůvodněny...jak jinak že ) a protože ona sekta ma tedy veškeré znalosti a veškeré vědomosti na věky věků ( komunismus je vrchol lidské společnosti a nic další již nebude) tak logicky ví vše nejlepe a její právo na vudcovství je dané . Proto ve jmenu dobra povede dobrodince ta nejlepší strana a ve jmenu dobra se bude vice přerozdělovat a kdo se bude zpěčovat bude označen jako nepřítel lidstva. ( nyní si dosadte ,,nové,, moderní vyrazy - xenofob, regulace, multikulturni budoucnost , liberalizace , genderhomofobo, apod apod ) Rovněž je tím pádem jasné odkud větřík fouká : LEVICE
      Antisocialista
  •  
    19.02.2019 16:27

    Racionálním řešením problémů nestability ekonomik kvůli vysokých dluhům je jejich stabilizace. Nikoli nárůst dluhů, nikoli jejich překotné snižování. Stabilizace poměru vůči HDP. A to znamená plusmínus růst dluhů v době ekonomického růstu maximálně o stejné procento jako je růst ekonomiky. (pokles dluhů o stejné procento v době ekonomického poklesu by bylo skutečně hodně drastické) V neposlední řadě to znamená, že zodpovědný člověk, který se snaží stabilizovat český dluh, nezvyšuje spotřebu, platy, důchody sociální dávky a další sociální benefity a vyšší procento než činí růst ekonomiky plus inflace. To v dnešní době znamená zvyšovat všechny tyto položky o maximálně cca 5% ročně. A to proto, aby nebylo nutné za krize všechny tyto výdaje státu výrazně ořezávat, protože za krize takové výdaje samovolně i při jejich nominální stagnaci vůči HDP rostou. Jediné, co může růst rychleji než ekonomika samotná, jsou investice. A pokud máme dohánět vyspělé země, tak je to dokonce nutnost. Taky je zde už snad všem jasné, že poslední populistické vlády naprosto neúměrně a z dlouhodobého hlediska neudržitelně navyšují výdaje a kašlou tak na budoucnost naší země.
    stanislav.hrouzek
  •  
    19.02.2019 16:15

    Fascinuje mne marné snažení ekonoma, který hlásá rozhazování peněz při každé příležitosti, aby následně řešil problém, který sám svými radami spoluzpůsobil (totiž příliš vysoký dluh) tím způsobem, že ten dluh hodlá ještě dále navyšovat. To je pro mne tak obludný intelektuální zkrat, že vůbec nechápu jak něco takového mohlo vůbec dostat Nobelovu cenu. Je to stejně nelogické jako úvahy jistého českého sociologa, který přiznává, že sice dominantním rysem ekonomik 20. století byl masivní vzrůst míry přerozdělování, ale protože se dnes podle něho žije lidem stále špatně či ještě hůře a problém chudých to zjevně nijak nevyřešilo, navrhuje zcela v rozporu s racionálním myšlením dále drasticky navyšovat přerozdělování. Přece když něco nefunguje, tak se to nebudu snažit opravit tím, že dopustím, aby to nefungovalo ještě více !!!
    stanislav.hrouzek
  •  
    19.02.2019 15:54

    Vysoké dluhy se stávají problémem přesně v okamžiku, kdy věřitel pochopí, že se neúměrně zvyšuje riziko, že o své peníze přijde. V případě států tehdy, kdy se zpomaluje výhled ekonomického růstu a rostou úrokové sazby jeho dluhopisů. Stačí, když levičáci zakážou zpomalování ekonomického růstu a růst úrokových sazeb a bude tu ráj na Zemi !!!
    stanislav.hrouzek
  • Vysoké dluhy a nízké dluhy
    19.02.2019 12:41

    Podle soudruha ekonoma jsou určité okamžiky kdy se dluhy stávají problém. Tedy pravděpodobně podle tohoto mudrce rovněž existují okamžiky kdy dluhy jsou vítané a způsobují radost a lásku. Co se jeden tady nedozví
    Antisocialista
    • Re: Vysoké dluhy a nízké dluhy
      19.02.2019 15:57

      Socialisté jsou pro tu radost a lásku hned a proto rozhazují státní rozpočty a zadlužují se na generace dopředu. Bohužel si ještě nestačili uvědomit, že nakonec i je realita dostihne. A schopnost přiznat si sobě a svým voličům, že stačilo se dříve chovat jen o něco málo zodpovědněji a nikdy by situace nedospěla až k bankrotu státu, ta taky neexistuje...
      stanislav.hrouzek
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data