Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět bez hotovosti podle MMF jako cesta k sazbám hluboko v záporu

Svět bez hotovosti podle MMF jako cesta k sazbám hluboko v záporu

19.02.2019 6:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada centrálních bank snížila během globální krize sazby k nule a snažila se tím stimulovat růst. O deset let později se sazby drží stále nízko, a i když si globální ekonomika vede nadále dobře, je namístě uvažovat o tom, co se stane v případě, že opět přijde její útlum. Jak poukazuje MMF, jen málo zemí by v případě další krize mělo větší prostor pro snižování sazeb. Fond proto uvažuje nad systémem, který by centrálním bankám „v případě potřeby umožnil posunout sazby hluboko do záporu“. 

„Ve světě bez hotovosti by neexistovala žádná hranice, za kterou by již nešlo snížit sazby. Centrální banka by je mohla například snížit z 2 % na -4 % v případě, že by se dostavila hluboká recese. Takový pokles sazeb by se následně přenesl na bankovní depozita, úvěry a dluhopisy. Bez hotovosti by museli střadatelé platit za uložení svých penez v bance negativní sazby, takže by rostla atraktivita spotřeby a investic, čímž by docházelo ke stimulaci ekonomiky,“ píše MMF. 

Pokud ale je k dispozici hotovost, snížení sazeb do záporných hodnost není možné. Lidé by totiž přešli k hotovosti s nulovým úročením a nedrželi by své prostředky v bankách, kde by byly nastaveny záporné sazby. Právě kvůli tomuto mechanismu se centrální banky uchýlily k netradičním nástrojům stimulace, ale v eurozóně, Švýcarsku, Dánsku, Švédsku a některých dalších zemích byly sazby sníženy mírně pod nulu. Takový krok je možný, protože vybírání velkého objemu hotovosti z bank sebou nese určité náklady. 

Nicméně v případě, že bychom chtěli sazby snižovat ještě níž, museli bychom podle MMF skutečně přejít na bezhotovostní ekonomiku. Takový krok by ale nebyl jednoduchý, což je zřejmé z následujícího grafu, který porovnává vybrané země podle objemu hotovosti (relativně k produktu). Země jako Švédsko či Norsko se přibližují bezhotovostní ekonomice, ale ostatní se stále znatelně spoléhají na hotovost:

a

Podle MMF by centrální banky mohly rozdělit monetární bázi na dvě části. První z nich by tvořila tradiční hotovost, druhou e-peníze, tedy elektronické peníze. K nim by se vztahovala klíčová sazba centrální banky a oba typy peněz by šlo směnit za daný kurz. Právě ten je pro celý plán klíčový, protože při posunu do negativních sazeb by zároveň musel klesat „kurz“ hotovosti relativně k e-penězům. 

Pokud by tak centrální banka například oznámila 3% negativní sazby na 100 e-dolarů uložených v bance, zároveň by klesal kurz dolarů v hotovosti k e-dolarům, a to o 3 % ročně. Na konci roku bychom tak měli na bankovním účtu 97 e-dolarů. Nebo bychom je mohli z účtu na počátku roku vybrat a držet je ve formě 100 dolarů v hotovosti. Na konci roku bychom je ale byli schopni směnit jen za 0,97 e-dolarů. 

Tento duální systém by tak umožnil pokles sazeb do záporu v případě, že by se dostavila recese a nevyvolala by vlnu zájmu o převod bankovních depozit do hotovosti. MMF dodává, že obecně by tak měly centrální banky volné ruce, možná negativa by pak bylo nutno posuzovat u každé země zvlášť. 

Zdroj: MMF


 

Čtěte více:

Šéfka MMF: Centrální banky by měly vydávat kryptoměny
14.11.2018 13:15
Centrální banky po celém světě by měly zvážit vydávání digitálních měn...
MMF: Brexit bez dohody by stál Británii šest procent HDP
14.11.2018 17:52
Odchod z Evropské unie bez dosažení přechodné obchodní dohody by Britá...
MMF ze sebe udělal „brutálního vymahače dluhů“
07.01.2019 15:20
Bývalý ekonom Mezinárodního měnového fondu Peter Doyle se na stránkách...
MMF srazil výhled růstu ekonomiky, výrazně pro Německo a eurozónu
21.01.2019 14:20
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zhoršil výhled světové ekonomiky. ...

Váš názor
  •  
    19.02.2019 14:50

    Prošpekulovaný výmysl schopných jedincu popsaného v divadelní hře Williama Shakespeara z roku 1598 "The Merchant of Venice". Není potřeba v tom hledat něco více! Takto přes kontrolované peníze se dají totiž ovládat masy... Celá VŘSR v roce 1917 byla pod taktovkou právě takovýchto zástupcu jako Sverdlov, Trockij, Zinověv, Kameněv, Litvinov, Radek, Ganěckij...
    Skalar
  • VE JMENU DOBRA
    19.02.2019 12:38

    Totalní dohled ve jmenu Dobra. Dobra ? Ale jistěže dobra , čeho jiného ? Ve jmenu ekonomickeho pokroku - což jak každý uvědomnělý lepšočlověk ví - je světově potvrzené dobro , se nový multikulturní čalověk s radostí a nadšením vzdá svého finančního majtku a bude poctivě a nespekulativně pracovat pro nový štastný barevný svět. Soudruzi ze světového revolučněmultikulti výboru mu vždy rádi podají pomocnou ruku. Pro xenofoby se vybudují tábory pokrokové vychovy a zavládne všeobecné štěstí a harmonie. Míru a alahu zdar
    Antisocialista
  • KOMUNISMUS jakožto nejvyšší stadium tyranie
    19.02.2019 11:58

    Soudruh Karel Marx napsal : K zrevolučnění mas je nutna pauperizace společnosti. Tedy podle komunistických pomazaných hlav je nutný všeobecny upadek k naprostemu ovladnutí mas. Dále napsal že je nutno vytvářet pracovní tábory pro všechny již od 9 let a ženy dát do společného užívání. ( odtud fouká větříček ohledně utoku na rodinu ) Nu a jak ovládat masy které nechtějí zchudnout ? Odebrání MAJETKU. Vše co máte mít nebudete - bude to patřit pod kontrolu státu. Peníze ? Nula. Každy rohlík bude pod dohledem, Každý finanční pohyb bude pod dohledem. A pak ? Pak nastane každemu podle jeho potřeb a každý podle svých schopností. A jaké budou vaše potřeby ? Hrska rýže na den a miska špinavé vody. A schopnosti ? Jistěže máte schopnost pracovat od rána až do večera. Takže vzhuru ke komunismu soudruzi za lepší pokrokový a multikulturní svět.
    Antisocialista
  • D O P A D Y
    19.02.2019 10:23

    Zavedení záporných úroků si vynutí další kroky. Nejen nutnost zakázat hotovost, ale i nutnost zavést kapitálové kontroly a další restrikce. Lidé nebudou čekat, až jim záporné úroky (navíc v kombinaci s inflací) sežerou úspory. Budou chtít peníze z bank vyvést a pokud to nebude možné výběrem korun/eur, budou to dělat jinak: nákup investičního zlata, nákup bitcoinů, založení účtu v zahraničí, převodu peněz tam a výběru nějaké nezrušené hotovosti (např. CHF). Reakcí nutně budou KAPITÁLOVÉ KONTROLY. Peníze ven nepůjdou poslat, s CZ kartou venku nepůjde vybrat. Jinak by totiž lidé vybírali venku CHF, nebo platili zahraničním prodejcům zlata a bitcoinů. Nicméně kapitálové kontroly podstatu problému nevyřeší. Jejich kombinace se zápornými úroky v důsledku povedou k ekonomickému a měnovému kolapsu. Kdo chce kam...
    Hayek
  • Rozvedeno do důsledků
    19.02.2019 10:19

    Stejné téma, ale rozvedené do důsledků je také v dnešním titulním článku na: https://www.PressClub.World/cs/home/
    Detective
    • Re: Rozvedeno do důsledků
      19.02.2019 12:14

      Rozvedeno do důsledků to znamená že se staneme otroky pod totalním dohledem státu bez SOUKROMÉHO majetku - což je sen všech KOMUNISTŮ
      Antisocialista
  •  
    19.02.2019 9:35

    může to být přání býlích límečků, alt to je tak asi vše.....pokud by tohle bylo zavedeno, nastal by tvrdý lynč proti těmhle šmejdům
    abc1
  •  
    19.02.2019 9:33

    naštěstí v ČR nejsou lidé tak omezení a stále věří v poctivou českou korunu
    achilles
  • Japonci Japonci
    19.02.2019 9:21

    Šmírovacího Andyho by z Japonců je..lo. Bez pokladen, bez účtenek papírové penízky se přesouvají z kapsy do kapsy bez záznamu v dohledovém centru. Prachy propálili na vlacích což je výkřik 19 století a nezbylo jim na moderní velký vše kontrolující stát jak ho buduje A.B.
    HenryFord
  • Fasisticky konzumerismus
    19.02.2019 7:16

    neskutecne sprosta ideologie
    stan013
    • Re: Fasisticky konzumerismus
      19.02.2019 7:44

      Ba naopak. Velmi chytrá metodika jak ještě více odrbat lidi.
      Drahokoupil
      • FAŠISMUS JAKOŽTO PŘEDSTUPEN SOCIALISMU
        19.02.2019 12:19

        ,,Socialistický sen si vzít nedáme,, (fašista Benito Mussolini) Fašismus je předstupen socialismu nebot sice pod dohledem státu ale dovoluje mít soukromý a výrobní majetek. Socialismus je další stupen nebot dovoluje mit osobní majetek ale ne již výrobní. Nu a komunismus - bere vše. Jaký je závěr ? Fašismus , Socialismus, Komunismus to vše jsou levicové TYRANSKÉ ideologie
        Antisocialista
      •  
        19.02.2019 8:59

        ..jj, ja nemyslel hloupa, ale sprosta jako produkt uchylne chore deviantske mysli.
        stan013
      •  
        19.02.2019 8:49

        Inak povedané, tí ktorí sporili a nemíňali, by platili tým, ktorí si navalili na hlavu pôžičky. A keďže v bezhotovostnej spoločnosti by to inak nešlo, nastalo by novodobé elektronické otrokárstvo pre ľudí. Krásne vymyslené. Dúfam, že ľudia budú mať toľko rozumu a nevzdajú sa hotovosti. Je to jediný nástroj k slobodnému rozhodovaniu o svojom majetku. Veľa nám ich už neostáva.
        čertica
        •  
          19.02.2019 9:00

          zlato
          stan013
          • Antimultikurturní rasista
            19.02.2019 12:03

            Zlato ? A heleme holoubek by nám chtěl spekulovat ? Vlastnictví zlata se ve jménu ZÁKONA ZAKAZUJE. A jinak soudruzi směr pracovní tábor.... Že ne ? Ale ano , ale ano již je vše vyzkoušené a není to nijak dlouho - naši otcové to znali zcela přesně - tedy alespon ti co nebyli ve správné straně .
            Antisocialista
            • Re: Antimultikurturní rasista
              19.02.2019 14:14

              ty si trosinku prebral, co?
              stan013
          •  
            19.02.2019 9:54

            Místní měny. Jako v Itálii.
            Drahokoupil
            • Stát nad jedince
              19.02.2019 12:22

              Místní měna bude zakázána jako zpátečnický imperialistický prvek....nebo třeba jako xenofobní uchylka. Anebo jako jakkoliv....porušení zákona a už máš doma soudruha exekutora. To nevíš ?
              Antisocialista
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m