Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lovec slonů Buffett čeká na pořádnou trofej

Lovec slonů Buffett čeká na pořádnou trofej

22.02.2019 14:26, aktualizováno: 1.3. 9:53
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Warren Buffett je neustále na lovu slonů, jak říká velkým akvizicím. Tři roky ale žádný pořádný kousek neulovil. Jak je to možné?

Věštec z Omahy, jak se věhlasnému investorovi a miliardáři říká, se potýká s nebývalou konkurencí ze strany private equity a jim podobných fondů, které jsou také na lovu – a často za větší částky, než je Buffeett ochoten nabídnout.

Poslední velký obchod uzavřel před třemi lety, v lednu 2016, nákupem dodavatele produktů pro letecký a energetický průmysl Precision Castparts za 32 miliard dolarů.

Od té doby už nic tak velkého. Na nedostatek peněz si jeho společnosti Berkshire Hathaway stěžovat nemůže. Hotovostní prostředky už pět čtvrtletí neklesly pod 100 miliard dolarů. Ke konci září měla Berkshire pod polštářem 103,6 miliardy dolarů. Jenomže její konkurence, čti správci globálních fondů, měla už čtvrt roku předtím připraveno rekordních 2,1 bilionu soukromého kapitálu.

S rukama v klíně v Berkshire ale úplně neseděli. Loni koupili pojistitele medicínských profesních pochybení Medical Liability Mutual Insurance Company za 2,5 miliardy USD a předloni provozovatele motorestů pro řidiče nákladních aut Pilot Flying J za 2,8 miliardy. Část peněz nalili do akciových podílů, třeba v Applu nahromadil Buffett k posledními dni loňského roku podíl za 39 miliard USD.

I v loňském třetím čtvrtletí, kdy za čisté nákupy utratil nejvíce za více než 4 roky, měl pořád ještě 104 miliard v hotovosti. V posledním loňském čtvrtletí nedal za čisté nákupy kmenových akcií ani 2,2 miliardy dolarů.

Kolik peněz měl respektovaný investor na konci roku v záloze, by se investoři mohli dozvědět už v sobotu. Firma zveřejní výsledky a Buffett také tradiční výroční dopis akcionářům. Wall Street tyto vzkazy poměrně pečlivě sleduje, protože se z nich může dozvědět, co si investiční legenda myslí o investování nebo ekonomice.

Není to poprvé, kdy se Buffett kvůli příliš vysokým cenám do obchodů nepustil. V roce 1969 se rozhodl ukončit soukromé investiční partnerství, protože, jak říkal, nedokázal najít přitažlivé investiční příležitosti. Na konci 90. let minulého století se vyhnul investicím do technologických firem, jejichž hodnoty tehdy letěly nahoru.

Během následujících tržních krachů a recesí se mu tato rozhodnutí vyplatila. Během finanční krize z roku 2008 dokonce hodil záchranné lano tak věhlasným firmám jako Goldman Sachs nebo General Electric a na investicích z éry finanční krize nakonec vydělal 10 miliard dolarů.

“Peníze prostě přicházejí rychleji, než je dokáže posílat ven,” říká David Sims, prezident Sims Capital Management, která spravuje 50 milionů dolarů včetně akcií Berkshire třídy B.

Názornou ukázkou toho, jak je pro Buffetta těžké zbavovat se kapitálu, bylo loňské rozhodnutí uvolnit politiku zpětných odkupů akcií. Pro firmu, jejíž ředitel rozmnožoval svůj více než půlbilionový konglomerát nejraději připojováním jiných firem nebo nakupováním kmenových akcií, to bylo něco jako zemětřesení. Ve třetím čtvrtletí 2018 společnost odkoupila své akcie za 928 milionů dolarů a v tom čtvrtém mohly být odkupy ještě větší. Morgan Stanley je odhaduje na 2,5 miliardy USD.

“Berkshire je tradičně hodně opatrná a hodně trpělivá, aby nekupovala něco, co je moc drahé,” říká analytik Meyer Shields z Keefe, Bruyette & Woods.

Na problémy při hledání atraktivních obchodů si Buffett stěžoval už v loňském listu. V tom novém by se investoři mohli dozvědět mimo jiné i něco nového o případném nástupnictví 88leté investiční legendy, jejíž dlouholetý obchodní partner Charles Munger v lednu oslavil 95. narozeniny.

Řeč by mohla být i o nových účetních standardech, podle kterých má Berkshire zakomponovat svoje nerealizované zisky a ztráty v akciovém portfoliu do údajů o čistém zisku. Morgan Stanley odhaduje, že i kvůli nim Berkshire zaregistrovala za poslední loňského čtvrtletí ztráty v řádu 22,4 miliardy USD oproti zisku (z pokračujících operací) ve výši 32,6 miliardy před rokem.

 

 
 
 

Čtěte více:

Buffettova Berkshire Hathaway zdvojnásobila čtvrtletní zisk
05.11.2018 8:42
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...
Největší pozice Warrena Buffeta: Jedničkou Apple, důvěra k americkým bankám roste
15.11.2018 11:58
Společnost Warrena Buffeta, Berkshire Hathaway, ve středu zveřejnila s...

Váš názor
  •  
    28.02.2019 21:25

    Paní Knechtová, při překladu článku máte chybu: "Ve třetím čtvrtletí 2018 společnost odkoupila své akcie za 928 miliardy dolarů a v tom čtvrtém mohly být odkupy ještě větší"
    tomas512
    •  
      01.03.2019 9:59

      Dobrý den, máte pravdu, děkuji za upozornění. Už jsem řád opravila. JK
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data