Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je to vše o nominálním produktu?

Je to vše o nominálním produktu?

25.03.2019 18:46

Ekonom David Beckworth je nadšeným zastáncem cílení nominálního produktu. Tedy monetární politiky, která by nahradila tradiční cílení inflace tím, že by se centrální banka snažila udržet nominální produkt na trendu. Argumentů pro i proti tomuto přístupu najdeme dost. Pan Beckworth ale nyní na svém blogu zajímavým způsobem hodnotí současnou politiku Fedu - právě z pohledu vývoje nominálního produktu.

Připomeňme nejdříve, že zatímco na podzim minulého roku Fed hovořil o dalším zvyšování sazeb, nyní již je jeho rétorika o „trpělivosti“ a posunu k hrdličkám. Podle některých názorů si takovou změnu „vydupal“ akciový trh tím, co předváděl v prosinci. Pravděpodobnější ovšem je to, že Fed reaguje na vývoj v reálné ekonomice, a to jak v domácí, tak v globální. Je jeho reakce adekvátní? A nepřestřelil to předtím s oním tahem na zvedání sazeb?

Měřítek, od kterých bychom odvíjeli odpovědi na uvedené otázky, je více. Jak jsem avizoval, dnes se podíváme na to, které je založené na vývoji nominálního produktu NHDP. Pan Beckworth konkrétně srovnává skutečný vývoj NHDP s vývojem jeho projektovaného trendu - v grafu je vyznačen rozdíl mezi oběma veličinami:

0

Graf podle ekonoma vypráví standardní příběh posledních desetiletí: Americká ekonomika se poněkud přepálila na konci devadesátých let a do určité míry i před finanční krizí. Pak nastal kolaps poptávky a jen velmi pomalé oživení. V současné době se mezera mezi skutečným a trendovým NHDP teprve blíží zespoda k nule. Pokud se tedy z této perspektivy budeme dívat na politiku Fedu, je v pořádku, že nepokračuje se zvedáním sazeb. A navíc - on s ním v první řadě ani neměl začínat.

Pan Beckworth následně odvodil vztah, který ukazuje, jak by měly být sazby nastaveny právě v závislosti na tom, jaká je ona mezera NHDP. V druhém grafu srovnává skutečný vývoj sazeb (černá křivka) s vývojem sazeb odvozených od jeho pravidla (tři scénáře s různými koeficienty rovnice prezentované nad grafem):

0

Takto konstruované pravidlo pro nastavení sazeb ukazuje, že na konci devadesátých let měl Fed utahovat razantněji, a to samé platí o období před finanční krizí. Po ní pak byly modelové sazby hluboko pod nulou (kam se reálné nemohly dostat), a to naznačuje, že Fed správně použil i kvantitativní uvolnění. Podle obrázku pak začal se zvedáním sazeb příliš brzy.

Kouzlo srovnávání reálného a trendového vývoje NHDP se pak hezky ukazuje při pohledu na jednu oblast, která je pro ekonomy stále tak trochu záhadou: Poměrně utlumený růst mezd v prostředí extrémně nízké nezaměstnanosti. V posledním grafu ekonom srovnává výši oné produktové mezery s tempem růstu mezd a vychází mu slušné korelace (a to zejména pro období po roce 2016). Jinak řečeno, z perspektivy NHDP není vývoj mezd zase takovou záhadou:

0

Jak jsem uvedl na začátku, pan Beckworth patří do skupiny ekonomů, kteří se domnívají, že cílení NHDP by výrazně pomohlo posunout monetární politiku kupředu. Existují ale i argumenty proti – co kdyby například reálný produkt rostl díky pozitivnímu nabídkovému šoku rychleji, než se čekalo? Musela by pak centrální banka brzdit tak, aby tlumila inflaci a tudíž udržela nominální produkt na cílové úrovni? Mě osobně každopádně výše uvedené naznačuje, že pohled na vývoj nominálního produktu má svou relevanci.

 

Čtěte více:

Trumpova obchodní válka připravila USA o miliardy dolarů
18.03.2019 8:43
Obchodní válka amerického prezidenta Donalda Trumpa v loňském roce při...
Bundesbanka: Růst německé ekonomiky v Q1 zřejmě opět brzdil průmysl
18.03.2019 14:55
Německý ekonomický růst zůstal v prvním čtvrtletí utlumený, tížen sla...
Brexit bez dohody = nižší HDP a slabší koruna
21.03.2019 14:21
Dopad eventuálního brexitu “bez dohody” (tvrdého brexitu) na ekonomiku...
Petr Dufek: Zahraniční zadluženost ČR ustupuje
25.03.2019 10:48
Zahraniční dluh ČR dosáhl na konci loňského roku 169 mld. EUR a odpov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data