Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Turecká lira opět na tapetě

Rozbřesk: Turecká lira opět na tapetě

26.04.2019 9:16, aktualizováno: 26.4. 9:41
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Silný dolar versus slabší měny v emerging markets - tato čas od času se opakující konstelace opět zavítala na globální devizové trhy. Zatímco příběh sílícího dolaru vypovídá něco o relativní kondici americké ekonomiky a ostatních zemí G7, pak situace v emerging markets je košatější. Jestliže na jedné straně existují měny, kterým se v poslední době vcelku daří (viz např. rubl), pak zde máme vyloženě slabé kusy, jež jsou potenciálním zdrojem finanční nákazy. V čele zranitelných měn stojí aktuálně turecká lira, která je v dubnu vůbec nejhůře performující měnou.

Připomeňme, že po brutální depreciaci, kterou turecká měna zažila ve druhé polovině loňského roku, došlo na tureckém devizovém trhu pouze k dočasné stabilizaci. Ukazuje se totiž, že nehledě na výrazné zvýšení domácích úrokových sazeb musí centrální banka zřejmě stále průběžně intervenovat. Devizové rezervy se tak významně tenčí, přičemž podle posledních údajů již v čisté podobě klesly na pouhých 27 mld. USD (resp. pouhých 15 mld. pokud se do rezerv započtou derivátové operace centrální banky).

001

To je velmi nízká hodnota, pokud si uvědomíme, že i přes výraznou redukci disponuje Turecko viditelným deficitem běžného účtu a především krátkodobý zahraniční dluh dosahuje smrtících 177 mld. USD. Není proto divu, že turecká měna ztrácí a kreditní riziko jde nahoru (např. pětiletý turecký dolarový vládní dluhopis se obchoduje s výnosem 7,1 % p.a.).

Za této situace, pokud nemá dojít k další drastické depreciaci liry, musí centrální banka vyrukovat s daleko přísnější měnovou politikou, což neznamená nic jiného než ještě vyšší úrokové sazby (dnes jsou na úrovni 24 %). Alternativní možností při takto nízkém stavu devizových rezerv a proti tomu vysokým (krátkodobým) závazkům v cizích měnách je požádat o pomoc MMF. S prosíkem o půjčku však Erdogan zjevně nehodlá přijít. Poslední drastickou možností jak situaci stabilizovat je pro turecké vládní autority přijmout taková opatření, jež povedou k omezení mezinárodní směnitelnosti turecké liry.

Takže uvidíme, co Erdogan a jeho příbuzní ve vládě vymyslí. Zatím to vypadá na levnou letní dovolenou v Turecku.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se nadále drží nad hranicí 25,70 EUR/CZK a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla ke konci týdne výrazněji posunout jedním, či druhým směrem. Zvlášť když ode dneška, platí mediální karanténa pro členy bankovní rady ČNB. Nakonec, ani včerejší vyjádření M. Mory nebo V. Bendy příliš nenapovědělo o nejbližším zasedání. Prvně jmenovaný, který může být rozhodujícím jazýčkem na vahách, totiž pouze upřesnil, že bude hlasovat pro zvýšení sazeb, “pokud to prognóza dovolí”, což korunu nechalo zcela v klidu.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se včera pokusil dostat níže k hranici 1,11, ale nakonec se to příliš nepovedlo, neboť jisté zklamání přinesla měsíční data z trhu práce, která byla významně horší, než se čekalo.

Dnešek bude samozřejmě o prvním bleskovém odhadu amerického HDP za první kvartál, který by nemusel být vůbec špatný. Pokud by růst zrychlil oproti předchozímu čtvrtletí (2,2 %), což je dost dobře možné, dolar může být s takovým výsledkem spokojený.

Mezi emerging markets opět zlobí turecká lira, která nebyla nadšena z faktu, že turecká centrální banka včera ponechala úrokové sazby beze změny a navíc zveřejnila další propad devizových rezerv (více viz úvod).

Ropa
Ropa Brent sice včera pokořila hranici 75 USD/barel, nakonec však své zisky neudržela. Kromě přetrvávajícího napětí okolo zpřísněných íránských sankcí přitom ropa může profitovat ze zastavení dodávek ruské ropy do Polska a Německa skrze ropovod Družba. Ruská ropa je totiž dle posledních informací kontaminována nadměrnou hladinou organického chloridu (více než stonásobně překročený limit), který může významně poškodit rafinérie.

Pokud by měl problém s dovozy ruské ropy přetrvávat a rozšířit se i na jižní větev ropovodu Družba (tj. i Českou republiku), jednalo by se o další výpadek tzv. těžké ropy, která po uvalení sankcí na Venezuelu a omezování těžby ze strany Saúdské Arábie a Kanady začíná být vysoce nedostatkovým zbožím.

 
 

Čtěte více:

Turecko vstupuje do první recese za 10 let a volby se blíží
12.03.2019 6:04
Turecko upadlo do první recese za deset let a zasadilo tak ránu prezid...
Víkendář: Další fáze Erdoganomie – potravinový terorismus
30.03.2019 8:01
Turecká ekonomika po většinu minulého roku strádala. Desetiletí dlouhá...
Reuters: Kvalita ruské ropy vyvážené do EU se zhoršila, rafinérie mají problémy
24.04.2019 16:18
Kvalita ruské ropy, která proudí do severní a střední Evropy se v posl...
Polsko bude u dodávek plynu brzy plně nezávislé, řekl prezident
25.04.2019 9:52
Polsko se brzy stane plně nezávislé v dodávkách plynu a bude schopno z...
Evropské státy zastavují odběr znečištěné ruské ropy
25.04.2019 10:40
Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo ode...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data