Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: EU prý nepotřebuje populisty, ale nadšené občany

Víkendář: EU prý nepotřebuje populisty, ale nadšené občany

18.05.2019 8:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Populismus je podle Karla Aigingera z Vídeňské univerzity „výzvou liberální demokracii, pluralismu, lidským právům a výměně myšlenek“. Profesor ekonomie uznává, že populismus není lehké definovat, ale tvrdí, že v nadcházejících evropských volbách mohou populistické strany získat významný vliv na to, jak bude vypadat celá Evropa. Mimo jiné požadují ukončení migrace, „konec eura“ a odstoupení z mezinárodních humanitárních a klimatických dohod. Jedním z hlavních rysů populismu je přitom přílišné zjednodušování a „pesimistická interpretace problémů společnosti, která je používána jako nástroj k získání moci“.

Populismus také podle Aigingera polarizuje společnost, protože ji rozděluje na velkou skupinu „běžných a dokonalých lidí“ na straně jedné a na „zkorumpovanou minoritu, která vládne a stará se jen o své zájmy“. Pluralismus, globalizace a multilateralismus jsou pak populisty vnímány negativně, protože narušují homogenitu národa a berou mu schopnost rozhodovat o svých vlastních věcech.

Ekonomickými kořeny populismu jsou „stagnující příjmy, vysoká nezaměstnanost a nerovnost“. K nim se přidává strach a nejistota, které přináší každá rychlejší změna ve společnosti, ať už je její povaha jakákoliv. Populistické strany jsou podle profesora atraktivní pro dvě hlavní skupiny lidí, pro skupinu s nízkými příjmy a pro střední třídu. Jejich popularita klesá s tím, jak se zvyšuje vzdělanost a příjmy. K moci se pak populisté dostávají obvykle tak, že nejdříve tvoří koalice s tradičními stranami. V takto stvořené vládě se snaží ovlivnit její priority. Zároveň se populisté snaží vytvářet nepřátele, kteří mají bránit jejich většímu politickému úspěchu. Mohou také měnit volební systém ke svému prospěchu.

V Evropě jsou si populisté vědomi toho, že nezískají většinu hlasů pro odchod z EU, a tak po Unii požadují nesplnitelné a hrozí, že v případě nesplnění požadavků z ní odejdou. Rostoucí vliv populistů pak podle ekonoma oslabuje Evropu například při jednání o obchodu a tuto její slabost využívá Čína. Tradiční strany na tuto novou situaci často reagují jemnější verzí populismu, která je méně radikální a xenofobní. Pravicoví i levicoví populisté jsou navíc nadšení ze spolupráce s Ruskem.

Aiginger píše, že „ekonomické problémy v Evropě skutečně existují, ale životní standard se nachází obecně výš a chudoba níž než před 30 lety“. K tomu roste očekávaná délka života, což se nedá říci třeba o Spojených státech. EU navíc „přinesla mír na válkami rozvrácený kontinent“. Speciální pozornost by měla Unie věnovat problému stárnutí populace. Řešením by podle profesora měly být „kvalifikovaní migranti“ a systém jejich dalšího vzdělávání. Evropa by se také měla stát „modelem pro země s vysokými příjmy“, a to v oblasti životního standardu, nezaměstnanosti, nerovnosti, snižování emisí a veřejné správy. Zdanění by se mělo přesunout směrem od práce k energiím.

V neposlední řadě je pak podle profesora potřeba, aby EU znovu našla vztah ke svým občanům, „kteří by měli podporovat evropský projekt nejen intelektuálně, ale s nadšením.“ Takový stav ovšem vyžaduje, aby bylo zřejmé, jak evropská integrace zlepšuje naše životy. Tedy aby bylo zřejmé, že Evropa rozšiřuje naše možnosti.

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Franklin Templeton: Opravdové riziko na globálních trzích současnosti
22.02.2019 6:29
I když někteří pozorovatelé se mohou obávat, že současný globální hosp...
Co populistická pravice Evropy pochopila správně
19.03.2019 14:19
Evropská lidová strana (ELS), konzervativní blok v Evropském parlament...
Finanční kořist populistů
07.04.2019 17:01
Skandály s praním špinavých peněz v Danske Bank a Swedbank už vedly k ...

Váš názor
  •  
    18.05.2019 22:39

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/drsne-vysvedceni-pro-cesko-firemni-dane-jsou-tu-slozitejsi-i-nez-v-bangladesi-nebo-rusku-72130?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    Velkamedvědice
  •  
    18.05.2019 22:35

    https://nazory.aktualne.cz/komentare/v-bruselu-jsem-prekvapenim-malem-spadl-pod-stul-evropa/r~5a8fc4506a8811e9ad610cc47ab5f122/
    Velkamedvědice
  •  
    18.05.2019 16:30

    Jednak to nemusíš číst a druhak,proč by nebyli kegitimní i jiné názory než tvoje?
    Velkamedvědice
    •  
      20.05.2019 15:47

      Nepsal jsem, že tyto názory jsou nelegitimní, psal jsem, že nechápu, proč je na investorském serveru tento politický názor propagován denně stále dokola, a že nevím proč jsou tyto články financovány centrálními bankami, když ze zákona jim tato úloha nepřísluší. To jsou také zcela legitimní otázky.
      MrBurnes
  • Proč?
    18.05.2019 14:31

    Celkem chápu, že při osekaném rozpočtu na zpravodajství Patria využívá článků, které dostane zadarmo od kdekoho, ale k čemu je nám investorům předkládán několikrát týdně týž článek (vždy jen s drobnými stylistickými odchylkami) o tom, že všichni kromě liberálů jsou populisté, které volí jen nevzdělaní chudáci a jak je nutné s nimi konečně zatočit, protože jediná záruka míru a prosperity je větší integrace EU? Nikdy jsem nechápal, proč vůbec musí vydávání podobných propagandistických článků financovat evropské centrální banky (https://cepr.org/content/supporters-cepr), když články s totožným vyzněním denně generují téměř všechna média. Na investičním zpravodajství je jejich význam obzvlášť nepochopitelný.
    MrBurnes
    • Re: Protoč!
      18.05.2019 18:17

      Protoze valka je z ciste ekonomickeho hlediska ztratova.
      wbcom
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data