Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč nevěřit koruně?

Rozbřesk: Proč nevěřit koruně?

27.05.2019 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Koruna na uplynulý týden nebude vzpomínat úplně dobře. Měnový pár si je v jednu chvíli vyrazil na výlet až do blízkosti 25,90 EUR/CZK - nejslabší úrovně od počátku roku. Zdá se jako by část zahraničních investorů opět ztrácela s korunou trpělivost, a ta tak nečekaně dokáže zahrát i roli největšího otloukánka v regionu, který v určitých seancích zaostává i za maďarským forintem.

Důvody neúspěchu koruny jsou přitom stále stejné. Na prvním místě je to vysoký objem spekulativního kapitálu v korunách (odhadem desítky miliard eur) - a tento kapitál je postupem času čím dál méně trpělivý. Jednak proto, že koruna již skoro dva roky nepředvedla prakticky žádné zisky (pod 25,50 se podívá jen zřídka kdy), a investoři popravdě dostávají strach, že se “automat na apreciaci” jednoduše zasekl. Současně proto, že již přestávají věřit dalšímu růstu domácích úrokových sazeb - tedy minimálně tak výraznému, aby přesvědčil k příchodu do korun zahraniční hráče. A v neposlední řadě zahraniční láska ke koruně chladne kvůli přetrvávajícímu globálnímu napětí. Obchodní války, Brexit, ale i experimentální měnová politika v Maďarsku - to vše je spíš důvodem z koruny odcházet než v ní otevírat nové pozice. 

Čistě domácím argumentem proti české měně je pak vysoká zajištěnost domácích exportérů - podle průzkumu ČNB je zajištění exportérů nedaleko historických maxim a výrazně narostlo i zajištění prostřednictvím eurových úvěrů.

To vše jsou dobré argumenty, proč koruně příliš nevěřit a my budeme v nejbližší době oslabovat náš stávající výhled na korunu (z dnešních 25,40 pro konec roku). Současně jsme ale přesvědčeni, že masivnější prodeje koruny a její výrazné ztráty by musely být spojeny s o poznání větším globálním šokem (např. skutečné realizace tvrdého Brexitu nebo německá recese). S tím v tuto chvíli nepočítáme. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se dostala v uplynulém týdnu pod tlak (viz úvodník). V tomto týdnu je na programu domácí HDP - po bleskovém odhadu nečekáme výraznější překvapení. Pro korunu mohou být dnes lehce pozitivní výsledky euro-voleb, které zastavily posilování USD. Na globálních trzích jinak není na programu moc nových čísel - inflace v Evropě ani v USA na korunu pravděpodobně přesah mít nebude.

Zahraniční forex
Zveřejnění výsledků do Evropského parlamentu, kde si proevropské strany udržely ? většinu, přineslo zatím mizivé zisky euru na páru s eurodolarem. Zisky společné měny proti švýcarskému franku nicméně ukazují na to, že euro je relativně s výsledkem spokojeno (neboť výsledky evidentně zachovávají politicky statut squo v EU).
Komplexnější je situace okolo britské libry. V Británii sice jasně vyhrála Brexit party (34% hlasů), ale relativně vysoké zisky Liberálních demokratů tento výsledek poněkud relativizují. V první reakci nicméně libra zpevňuje. Další vývoj však bude odvozen od vnitropolitického boje uvnitř Konzerrvativní strany a Labour party, neboť obě strany dostaly výprask a budou muset přehodnotit svoji pozici k brexitu.

Ropa
Ropa Brent má za sebou nejhorší týden v tomto roce, který zakončila ztrátou 5 % a propadem ceny pod hranici 70 USD/barel. Ropný trh tak bezprostředně pociťuje další vyostření obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou, jež ohrožuje vyhlídky na globální růst. V posledním týdnu pak navíc překvapivě rostly rovněž americké zásoby surové ropy, což umocnilo medvědí sentiment.

Celkově však platí, že ropný trh zůstává i nadále napjatý, jak koneckonců indikuje pohled na forwardovou křivku (výrazná backwardace na jejím krátkém konci). Důvod lze hledat především v kombinace agresivních těžebních škrtů kartelů OPEC a výpadků produkce z Íránu a Venezuely, jež drží fyzický trh významně utažený. 

Start tohoto týdne bude poznamenám utlumenou obchodní aktivitou v důsledku státního svátku v USA. Poté by již měly přijít na řadu první zajímavá čísla, tj. ve středu stav zásob od API a ve čtvrtek oficiální verze od EIA. Pátek bude v centru pozornosti aktivita amerických producentů. 


Čtěte více:

Akcie se závěrem týdne zhouply vzhůru, na optimismus je však brzy. Dolar pod tlakem
24.05.2019 16:53
Pozitivní nálada se hlavních trhů na závěr týdne drží. Nové zdroje ner...
Zelenou Prahu dnes podpořila Moneta a VIG
24.05.2019 17:50
Pražská burza zakončila poslední obchodní den týdne v zeleném teritori...
Wall Street končí týden v zelené
24.05.2019 22:01
Před prodlouženým víkendem v USA si dali pauzu i protagonisté vleklé t...
HN: ČEZ plánuje prodat majetek i v dalších zemích kromě Bulharska
27.05.2019 8:16
Česká energetická skupina ČEZ plánuje kromě Bulharska prodat majetek i...
Volby do europarlamentu: Posilují ANO a ODS, ČSSD bez mandátu
27.05.2019 8:22
České eurovolby potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra a miliardáře An...

Váš názor
  •  
    27.05.2019 11:45

    a já myslel, že koruna je druhý švýcarský frank......nojo, to by nemohl soudruh Rusnok rychleji mluvit (spíše plácat) než myslet.....kdyby v září 2016 hloupým kvákáním, kdy prohlásil, že závazek budou ještě držet minimálně půl roku (kdy za tu dobu přiteklo 1 bilion Kč, to je 50% celkového obejemu za ten experiment) koruna by asi byla taky jinde....jenom se mi líbí, prognózy expertů ČNB ohledně kurzu Kč, oni se ještě nestrfili…..smutný to výsledek
    abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m