Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světová ekonomika v následujících dvou letech

Světová ekonomika v následujících dvou letech

17.06.2019 17:57

Není to tak dávno, co se zdálo, že aktivita ve světové ekonomice může během zbytku roku slušně oživit. Nemalou měrou se na tom mohla podílet Čína, která podle nejednoho názoru dosáhla v 1Q cyklického dna. V posledních týdnech ale tento optimismus pozbývá na síle a hlavní příčinou jsou bezesporu rostoucí tenze v oblasti mezinárodního obchodu a z nich pramenící nejistota. Danske Bank se před několika dny podělila s investory o své nové odhady vývoje v hlavních světových ekonomikách do roku 2021. Detaily lze nalézt na jejích stránkách, já bych se zde rád s několika poznámkami podíval na hlavní témata.

Projekce pro USA počítají s tím, že tempo růstu postupně klesne z 2,9 % roku 2018 na 2 % v roce 2020 a 2021. V americké ekonomice je klíčová spotřeba domácností a její vývoj trendově odpovídá změnám celého produktu (viz private consumption). Danske nečeká žádný investiční boom, i když tempo růstu investic se zvedne z letošních 2,4 % na 3,4 % v roce příštím a přespříštím. Na nějaký mohutný posun nabídkové strany ekonomiky to ale stačit bezesporu nebude.

Prognózy nepočítají s žádnou mohutnou fiskální stimulací a ani růstovou stimulací ze strany exportů (naopak). Nezaměstnanost by se měla dál snižovat, a to až na 3,3 % v roce 2021. V tomto smyslu (doplněném oním vývojem investic) tak můžeme obecně hovořit o přistávání na potenciál. Přistávání, které ale nebude probíhat tak, že by Fed dál brzdil, ale podle Danske bude muset naopak trochu pomoci, protože sazby klesnou na 1,75 %, a to již v letošním roce (v Q3 o půl procentního bodu a v Q4 o čtvrt procentního bodu).

Z tohoto pohledu to tedy Fed s předchozím utahováním přehnal. Je důležité si také všimnout, že odhady počítají s tím, že centrální banka nechá inflaci po dva roky mírně přestřelovat svůj cíl. Podle mne by nešlo o nezodpovědný krok s ohledem na to, jak dlouho inflace podstřelovala – přestřelování tak představuje faktické naplnění symetricky vnímaného inflačního cíle. ECB tuto politiku nesleduje a je pravděpodobné, že to se projevuje i na efektivitě a důvěryhodnosti její politiky – viz níže.

A

Eurozóna by se podle Danske měla svým tempem růstu v následujících dvou letech jen velmi mírně zlepšit, s 1,3 – 1,4% růstem se bude držet znatelně pod Spojenými státy. I toto tempo růstu by ale podle banky mělo stačit na pokles nezaměstnanosti na 7,4 % (více než dvojnásobek nezaměstnanosti v USA). A na to vše bude potřeba, aby ECB držela sazby stále pod nulou (nějaké dosahování inflačního cíle se ale konat nebude).

0

Situace by se měla příští rok a v roce 2021 znatelněji zlepšit i v Německu - tamní tempo růstu by se mělo dostat blízko úrovním roku 2018. Tahouni? Veřejná spotřeba a exporty. Právě jejich vývoj implicitně naznačuje, že obchodní tenze a slabost čínské ekonomiky by měly pominout letos, respektive příští rok. A v roce 2021 by už měly německé exporty upalovat vyšším tempem než v roce 2021. Což je optimistický výhled i pro nás.

C

U Číny Danske čeká v letošním roce pokles tempa růstu až na 6,2 % a příští dva roky téměř k 6 %. Postupně ochlazovat by měly investice, spotřeba soukromého sektoru od nich roli tahouna růstu přejímat nebude a v tomto smyslu nemůžeme hovořit o nějakém mohutném přechodu na nový rychlo-růstový model.

Bude ale klesat podíl investic na produktu a míra úspor, k tomu se bude běžný účet země dostávat do záporu, takže posun na této úrovni patrný je. „Jen“ nelze doufat, že jej nebude doprovázet tlak na pokles růstu celkové ekonomické aktivity. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že Číně by v těch horších scénářích hrozilo i velmi tvrdé přistání a o něčem takovém podobné odhady ani náhodou nehovoří.

0

Celkově vidím prezentovaná čísla jako optimistická (ale ne nereálně) zejména proto, že nepočítají s tím, že by v následujících více než dvou letech přišly nějaké vážnější problémy, neřkuli recese. Naopak, v nejedné oblasti by se podle nich měly věci zlepšovat. A v případě USA by došlo ke znatelnému prodloužení předchozí rekordní doby expanze.

 

Čtěte více:

Proč se z ekonomiky stal systém „vítěz bere vše“?
13.06.2019 10:50
„V roce 1980 představila švédská skupina Abba svou píseň The Winner Ta...
Lagardeová a Draghi varují před dopady obchodní války, i na ČR
13.06.2019 9:31
Dva z nejvlivnějších ekonomických lídrů světa včera varovali před znep...
Růst ekonomiky ČR by se měl několik let držet blízko 2,5 pct
14.06.2019 8:24
Tempo růstu české ekonomiky se bude v příštích několika letech držet v...
Víkendář: Tenze v Číně rostou, vláda to řeší „cukrem a bičem“
15.06.2019 7:40
Čínský růst během posledních pěti let zpomaloval a portál ProMarket tv...
CVVM: Víc než polovina Čechů pokládá svou životní úroveň za dobrou
14.06.2019 16:09
Více než polovina Čechů považuje životní úroveň své domácnosti za dobr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data