Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Výbušná zjištění ECB aneb proč záporné sazby “údajně” fungují

Rozbřesk: Výbušná zjištění ECB aneb proč záporné sazby “údajně” fungují

26.06.2019 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Měli jsme spolu s většinou trhu za to, že záporné sazby se v eurozóně příliš neosvědčily. Strach přenášet je na klienty a z toho vyplývající negativní dopad do hospodaření mohl některým evropským bankám omezit objem dostupného kapitálu a teoreticky tak zúžit prostor pro poskytování nových úvěrů. Tedy pravý opak toho, co centrální banka zamýšlela. Nový výzkum ECB z června 2019 však tvrdí opak. A to je i jeden z důvodů, proč Mario Draghi před týdnem v Sintře vrátil záporné úrokové sazby zpět do zbrojního arzenálu.

Ve své studii dokazuje ECB několik důležitých věcí. Za prvé, při analýze důvěrných (neveřejných dat) ekonomové ECB zjistili, že finančně silné a zdravé banky jsou schopné přenést negativní úrokové sazby na své korporátní klienty. Domácnostem se sice účtovat záporné úroky bojí - jejich vklady jsou však v menšině. Pro podniky na rozdíl od domácností je možnost přechodu k fyzické hotovosti hodně omezená a nezbývá jim než záporné úročení svých peněžních zůstatků jednoduše akceptovat.

ECB navíc objevila, že banky, které mají možnost přenést záporné sazby na své klienty, mají levnější financování a mají tendenci poskytovat více levnějších úvěrů. Současně se také mění chování klientů těchto bank. Podle zjištění centrálních bankéřů se snaží minimalizovat své hotovostní zůstatky a více investovat. Jednoduše řečeno, snižování sazeb do záporu zatím nese své ovoce.

Zdali eurozóna potřebuje ještě nižší sazby než dnes, je ovšem otázka, kterou daná studie logicky neřeší. Ve světle zhoršující se inflační prognózy, která nutí ECB jednat, však Mario Draghi rád vzal úrokové sazby znovu do hry.

Jednou z výtek vůči dalšímu snižování sazeb i tak zůstává nežádoucí redistribuce bohatství ve společnosti. Pokud sazby klesají posledních 8-10 let a výhledově půjdou další 2 (možná 3) roky ještě hlouběji do záporu, je otázka, zda je měnová politika ještě v dlouhém období neutrální. Učebnicově by měla ve špatných časech pomáhat ekonomice skrze podporu majetným a zadluženým a v dobrých časech ekonomiku brzdit a chránit tím před inflací chudé a nemajetné. V poslední dekádě jako by však stála pořád na jedné straně… To už je ovšem složitější otázka, která se dotýká samotné podstaty měnové politiky - není cíl v podobě spotřebitelské inflace příliš úzce definovaný? ECB sama nemá mandát ani chuť tento cíl zpochybňovat, a tak další pokles sazeb rozhodně nelze vyloučit.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna s blížícím se zasedáním ČNB posiluje a posunula se pod 25,50 EUR/CZK - nejsilnější úrovně od podzimu 2018. Regionálním měnám nevadilo včera ani ponechání sazeb v Maďarsku beze změny, které neoslabilo forint, ani jestřábí korekce z Fedu a silnější dolar - nic z toho se koruně zpravidla nelíbí.

Dnešní ČNB se s vysokou pravděpodobností kvůli vnějším rizikům a lehkému odeznívání domácích inflačních tlaků vysloví pro stabilitu sazeb. Trhy jsou z hlediska politiky ČNB (sázky na pokles sazeb do roka) možná až moc skeptické. Z toho teoreticky koruna může lehce těžit, stejně tak jako ze začátku léta a z menší aktivity zahraničních hráčů.

I přes lepší vyhlídky však korunu bude zatěžovat řada negativních faktorů, které ji budou od dalších zisků odrazovat. Náš střednědobý výhled proto s žádnými výraznějšími zisky CZK nepočítá.

Zahraniční forex
Čelní představitelé Fedu včera na jednu stranu trh utvrdili, že snížení úroků konci července je velmi realistické na stranu druhou dali jasně najevo, že 50 bodové snížení úroků příští měsíc je zcela nerealistické. Zatímco tedy šéf Fedu Powell prakticky zopakoval to, o čem hovořil na tiskové konferenci minulý týden, tak největší holubice uvnitř FOMC - J. Bullard - dal jasně najevo, že trh může počítat maximálně se snížením o 25 bodů v červenci a o 50 bodů do konce roku. To vedlo k nárůstu krátkodobých úrokových sazeb v USA a k posílení dolaru. Další vystoupení členů FOMC budou následovat, přičemž za ta nejdůležitější lze považovat ta po schůzce G20 o tomto víkendu (např. Powell vystoupí 10. července v Kongresu).

Maďarská MNB včera nakonec ponechala úrokové sazby beze změny, což přičetla zejména změnám v chování hlavních centrálních bank (Fedu a ECB). Vyznění komentáře MNB je přitom velmi neutrální a rozhodně se k žádnému dalšímu zvyšování úroků nezavazuje. Forintu však prozatím tato politika zjevně nevadí.

Ropa
Ropa Brent dnes atakuje úroveň 66 USD/barel, povzbuzena prudkým poklesem zásob ve Spojených státech. Dle Amerického petrolejářského institutu se totiž zásoby surové ropy snížily o 7,5 mil. barelů, což je znatelný rozdíl oproti předešlým týdnům, které se nesly ve znamení jejich sezónně netradičního růstu. Pokud dnes tato čísla potvrdí také oficiální data od EIA, tlak na růst cen by mohl dále zesílit.

 

Čtěte více:

Nowotny z ECB dává za vzor inflační cílení ČNB
17.06.2019 9:48
Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny prefe...
Draghi: Pokud inflace nestoupne, dále uvolníme měnovou politiku
18.06.2019 13:03
Evropská centrální banka (ECB) je připravena znovu uvolnit měnovou pol...
Marek Trúchly: Díky ECB se začalo více dařit cyklickým akciím
21.06.2019 12:19
Před tím, než tento týden svou měnovou politiku oznámil americký Fed i...
Reuters: ČNB nejspíš letos už sazby měnit nebude
24.06.2019 15:14
Očekává se, že Česká národní banka (ČNB) ponechá jak ve středu, tak i ...

Váš názor
  •  
    26.06.2019 10:27

    "analýza důvěrných (neveřejných) dat...." papír toho snese, musí se to nějakým způsobem zdůvodnit......to bude zombie projektů...jenom aby se investovalo….
    abc1
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m