Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Týden ukáže, zda je česká ekonomika v kondici nebo ve vleku

Rozbřesk: Týden ukáže, zda je česká ekonomika v kondici nebo ve vleku

08.07.2019 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Indexy nákupních manažerů už minulé pondělí znovu ukázaly zhoršující se náladu v tuzemských průmyslových firmách. Dnešní čísla z průmyslu, která přišla na řadu v devět hodit, dále napovídají, zda tato nálada či očekávání mají skutečnou oporu v reálných číslech z ekonomiky. Zda nejde jen o omezený problém části jednoho průmyslového oboru – výroby osobních automobilů – či fenomén slabé zahraniční poptávky zhoršuje perspektivu i dalších průmyslových exportně orientovaných oborů.

Tuzemská průmyslová výroba květen zakončila meziročním růstem o 3,2 procenta při očekávání pouze 1% růstu dle konsensu agentury Reuters. Samozřejmě nejde jen o květnové výsledky výroby, ale především o nové zakázky, které mohou naznačit, jak se tomuto odvětví bude dařit v dalších měsících. Už třeba proto, že ty minulé rozhodně tragicky nevyznívaly. Sice kontrastovaly s vývojem v západní Evropě, nicméně na recesi tak jako PMI rozhodně neukazovaly. Zajímavá ovšem budou nepochybně i čísla z průmyslu v největších zemích EU, která jsou rovněž tento týden na programu.

Nebudou to však jen čísla z průmyslu, která opanují tento týden. Na řadu přijdou i údaje o růstu stavební výroby, která zažívá opravdový boom ve všech svých segmentech těžící ze soukromých i veřejných zakázek. Silné výsledky nás čekají už zítra z maloobchodu, kde se nejspíše opět ukáže, že spotřebitelskou poptávku žádná změna nálad zatím nekrotí, a tak jediný propad, který opět uvidíme, se bude týkat prodejů osobních automobilů na místním trhu.

Už ve čtvrtek přijde na řadu inflace za červen, která ovšem tentokrát asi sehraje roli nepříliš významnou. V době, kdy ECB připravuje další kolo uvolnění již tak super uvolněné měnové politiky nebude mít ČNB příliš chuť pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. Sice zatím ještě nedošla na konec cesty tzv. normalizace, avšak rozhodně nelze říct, že by byla v posledních dvou letech nečinná. Ať už inflace dopadne jakkoliv, respektive navzdory bramborovému efektu, ČNB po delší dobu bude spíše sledovat dění v ekonomice a vyčkávat. Zvlášť pokud budou i nadále zahraniční rizika a nejistoty s nezměněnou intenzitou přetrvávat. V každém případě tvrdá čísla z reálné ekonomiky mohou hrát větší roli než dříve, zvlášť když finanční trhy věští recesi. 



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v závěru týdne pohybovala pod hranicí 25,50 EUR/CZK. Úrokový diferenciál jí svědčí, i když finanční trhy stále zvyšují sázky na pokles úrokových sazeb. Zda jsou vůbec reálné, mohou tento týden naznačit nová data z tuzemské ekonomiky. A na řadu přijde rovněž i inflace, která ovšem nejspíše tolik pozornosti neupoutá. Už třeba proto, že ČNB dala jasně najevo, že nehodlá v brzké době nijak měnit svoji politiku. 

Zahraniční forex
Dobrá data z amerického trhu práce zatlačila eurodolar k hranici 1,12, neboť sázky na červencové snížení ze strany Fedu lehce poklesly (byť zůstávají vysoké). Pozornost všech trhů bude nyní upřena na pravidelné půlroční vystoupení šéfa Fedu v americkém Kongresu v polovině týdne. To zřejmě definitivně rozhodne o tom, zdali Fed sníží v červenci sazby či nikoliv. Makroekonomicky snížení úroků není ani zdaleka nevyhnutelné, ale Fed pod obrovským politickým tlakem (viz opět poslední útoky prezidenta Trumpa), aby úroky snížil, se mu zřejmě podvolí. Až do vystoupení J. Powella v Kongresu tedy může dolar zůstat relativně silný. 

Ropa
Ropa Brent startuje nový týden v poklidu těsně nad hranicí 64 USD/barel. Prodloužení dohody kartelu OPEC+ na omezení těžby (v rozsahu 1,2 mil. barelů denně) zůstává pilířem nabídkové strany trhu, výraznějšímu růstu cen však brání nejistota ohledně americko-čínského obchodního konfliktu a kondice globální ekonomiky jako takové. 

V tomto týdnu bude ropný trh sledovat jak tradiční data k zásobám (úterý API a ve středu EIA), tak pravidelné měsíční reporty nejvýznamnějších agentur. Již zítra přijde se svou analýzou a výhledem na řadu EIA, kterou ve čtvrtek doplní OPEC, respektive v pátek IEA. 

Akcie
Bank of America nebo Citigroup zpevnily o 0,8 %. Po odstartování nové ligy ve hře apex legends od společnosti Electronic Arts tato poklesla o 4,6 %. Objevily se totiž pochybnosti spojené s upadajícím počtem hráčů. Negativní sentiment se potom objevil v celém videoherním subsektoru, kde Activision Blazzard ztratil 1 % a Take-Two interactive 0,7 %. Zisky si naopak připisují technologické tituly (Google +0,9 %, AMD +1 %, Oracle +0,7 %). Naopak se nedaří farmaceutickému sektoru. Společnost Abbvie propadla v pátek o 2,6 % nebo Novo Nordisk dokonce 3,2 %.


Čtěte více:

Komu patří budoucnost?
08.07.2019 5:54
Současný pupek investičního světa se nachází v Americe. Dění na Wall S...
Turecký prezident odvolal šéfa centrální banky. Chystá se na americké sankce a tlak na měnu?
08.07.2019 8:25
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa turecké centrální ...
Deutsche Bank spustila restrukturalizaci. Vykáže kvartální ztrátu a propustí až 18 tisíc lidí
08.07.2019 8:43
Největší německá banka Deutsche Bank dnes představila svůj restruktura...
Odvolání tureckého guvernéra centrální banky a čekání na výpověď šéfa Fedu posílá futures dolů
08.07.2019 8:59
Prezident Miloš Zeman opět odmítl odvolat ministra kultury Staňka po t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m