Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Donay: Připravujme se na obrovské změny v monetární politice

Donay: Připravujme se na obrovské změny v monetární politice

21.08.2019 10:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Centrální banky se opět pokouší podpořit slábnoucí růst a inflaci a podle hlavního stratéga investiční společnosti Pictet Christopha Donaye je v současné době důležité dobře chápat, co se na poli monetární politiky skutečně děje a bude dít. I proto, že na světovou ekonomiku působí řada nových strukturálních trendů včetně růstu populismu, demografických změn, změny klimatu a technologických inovací. K tomu je zřejmé, že předchozí postupy centrálních bank již nepřinášejí takový efekt a stratég se domnívá, že „je čas přijít s novou politikou, která bude na zdroje problémů cílit přímo“.

Historie moderního centrálního bankovnictví se dá podle stratéga po roce 1980 rozdělit do několika částí. Do roku 2008 šlo o tradiční boj s inflací, jehož příkladem mohla být éra Paula Volckera ve Spojených státech. Inflační cíl přitom začala jako první v roce 1990 používat Reserve Bank of New Zealand, postupně se přidaly další banky včetně Fedu. Rok 2008 ovšem přinesl silné deflační tlaky, což centrální banky donutilo k mohutným programům nákupů aktiv, které nakonec pomohly zabránit další ekonomické depresi.

Roky 2016–2018 Donay nazývá „pokusem o normalizaci“. O ni se snažil americký Fed a později se touto cestou velmi opatrně vydala i ECB. Cílem bylo mimo jiné zvednout sazby dost na to, aby existoval dostatečný prostor pro uvolnění politiky v případě dalšího útlumu. Pak přichází „popírání reality“, které podle stratéga nastalo v první polovině letošního roku. Zatímco docházelo ke zhoršování finančních a ekonomických podmínek, centrální banky váhaly a čekaly, jak se situace bude dál vyvíjet. Nakonec přichází období opětovného uvolnění monetární politiky.

Stratég se domnívá, že v následujícím období bude muset přijít významná změna v centrálním bankovnictví včetně změn mandátů či nalezení způsobů spolupráce s politiky. Trhy budou pravděpodobně na změny reagovat vyšší volatilitou a může trvat dlouho, než si nové přístupy získají potřebnou důvěru. Celkově se bude muset změnit celý pohled na centrální banky, které nebudou vnímány jen jako instituce, které nastavují sazby, ale vyvolávají „společenské a ekonomické změny“.

Nové nástroje monetární politiky mohou být propojené s fiskální politikou, ovšem bez toho, aby centrální banky ztratily svou nezávislost. K tomu se může přidávat zavedení flexibilních inflačních cílů, cílení nominálního produktu či dokonce cen aktiv na kapitálových trzích. Centrální banky mohou podle stratéga uvažovat o „penězích z vrtulníků“, na což poukazuje například rostoucí debata o takzvané Nové monetární teorii. Monetární politika by se tak nakonec mohla stát součástí řešení rostoucí příjmové nerovnosti.

Ohledně efektivnosti dalšího kvantitativního uvolňování ve Spojených státech je Donay skeptický. Domnívá se, že minulá kola QE přinesla určité výsledky i proto, že je doprovázela fiskální stimulace a další rozpočtová opatření použitá v boji s deflačními tlaky. Nyní se však fiskální prostor zmenšuje. Dluhy mohou sice dále růst, ale stále více „budou znát negativní tlaky s tím spojené“.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Pictet: Trhy uprostřed velké přetahované, namístě je technická skepse
06.08.2019 16:43
Světová ekonomika i finanční trhy čelí dvěma skupinám protichůdných fa...
Ehrmann: Nepůsobí centrální bankéři svými slovy více škody než užitku?
06.08.2019 10:54
Centrální banky používají takzvanou „forward guidance“ (FG), tedy proh...
Danielsson: Pokud toho budeme chtít po centrálních bankách moc, můžeme napáchat značné škody
12.08.2019 5:52
Centrální banky plní stále více funkcí, a to podle ekonoma Jona Daniel...

Váš názor
  • zahrávají
    21.08.2019 13:32

    si s ohněm, až se jim podaří naprosto zničit důvěru ve FIAT měny tak tím rozpoutají slušné peklo, jakpak asi bude fungovat ekonomika až budou v půlce světa omezení jako byla v Řecku ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Pěkné
    21.08.2019 12:46

    A co třeba směna zboží služeb? To už je minulost. Dnes ekonomika asi funguje jen na šibování úroku nahoru dolů. Lidi nic nekupují nic nepotřebují prostě žijí ze vzduchu. A občas si zaspekulují s pujčenýma penězma, když klesnou úroky.
    HenryFord
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data