Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Italská vláda padla, trhům to však zatím nevadí

Rozbřesk: Italská vláda padla, trhům to však zatím nevadí

21.08.2019 9:31, aktualizováno: 21.8. 11:25
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Italská vláda včera podle očekávání padla. V zemi, která po druhé světové válce vystřídala již šedesát jedna vlád, se ovšem nejedná o nic zcela mimořádného. Na politickou nejistotu jsou trhy v zásadě zvyklé. Potíž je dnes ovšem v tom, že italská ekonomika může v druhé polovině roku opět spadnout do recese a její veřejné finance se tak automaticky dostávají pod větší tlak. Příprava italského rozpočtu na rok 2020 je proto v Bruselu ostře sledovaná. Současná dohoda zní jasně, pokud Italové nenajdou v rozpočtu na příští rok dostatečné úspory, dojde automaticky k navýšení DPH. To by mohlo poškodit již tak slabou spotřebu italských domácností. 

Pokud by tedy na podzim došlo k předčasným volbám, trhy by to vystrašilo. Jednak by byl proces přípravy rozpočtu narušen - Itálie by nestihla poslat do 15. října návrh rozpočtu do Bruselu. Navíc by v případě vítězství extrémně pravicové Ligy Mattea Salviniho mohl převzít otěže premiér, který se programově s Bruselem vůbec nebude chtít bavit. V takovém případě by se italské dluhopisy pravděpodobně dostaly pod opětovný tlak. 

Dobrou zprávou pro Itálii ovšem je, že není jasné kdy a zda vůbec dojde na předčasné volby. To bude záležet především na prezidentu Sergiu Mattarellovi a dalších politických stranách. Teoreticky připadá v úvahu koalice Hnutí pěti hvězd (stávající koalice) se středovou stranou bývalého premiéra Mattea Renziho. Takové uskupení by ale nemělo většinu v senátu a bylo by z podstaty nestabilní. Většina politických komentátorů proto předpokládá, že dříve nebo později k předčasným volbám dojde. Pro Itálii a její trhy by ovšem bylo lepší, kdyby to bylo až po přípravě rozpočtu na rok 2020.

Druhým plusem pro Itálii je v tuto chvíli bezesporu politika Evropské centrální banky. Ta podle slov svého hlavního ekonoma Olliho Rehna připravuje na září něco “velkého”. Slabá čísla z Německa a z Itálie (Španělsko i Francie vypadají o poznání lépe) pravděpodobně povedou k poklesu sazeb a opětovnému rozjezdu QE. A to tlačí všechny výnosy vládních dluhopisů směrem dolů - italský desetiletý výnos se tak oproti konci minulého roku obchoduje skoro o 2 procentní body níže. To přinese italské vládě úspory v řádu miliard eur ročně, a to i kdyby politické napětí situaci na trzích zhoršilo.

Jak moc může italský dluh profitovat z nižších úrokových sazeb ukazuje i následující cvičení (viz graf níže), které předpokládá výrazně lepší dluhovou trajektorii v případě pokračujícího poklesu průměrné úrokové zátěže italského dluhu.

001


TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna dál relativně věrně kopíruje náladu na globálních trzích. Včerejší oznámení Donalda Trumpa, že není připraven s Čínou uzavřít dohodu, nejistota před Jackson Hole a pád italské vlády - to vše poslalo akcie v americkém obchodování do defenzivy. A koruna na to reagovala lehkými ztrátami do okolí 25,80 EUR/CZK. Pro zbytek týdne zůstáváme naladěni bez výrazných domácích impulsů lehce negativně. 


Zahraniční forex
Dolar včera mírně ztrácel a sesunul se zpět k 1,11 EUR/USD s tím, jak opět padaly výnosy dluhopisů před jednáním centrálních bankéřů v Jackson Hole. Nejistotu z budoucí razance Fedu však může ještě před pátečními projevy rozčeřit dnešní zveřejnění zápisu z posledního FOMC. Naproti tomu však ani euro nemá na své straně žádnou oporu. Konec italské vlády znamená jen další růst politické nejistoty v jižním křídle eurozóny, k níž se může už zítra – po zveřejnění PMI – přidat další růst ekonomické nejistoty přímo v centru této měnové unie. V každém případě zatím, pokud Fed skutečně nepřekvapí silným holubičím tónem, jsou karty rozdány ve prospěch dolaru. Minimálně z krátkodobého pohledu. 


 
 
 

Čtěte více:

Italský premiér Conte ohlásil demisi a konec své vlády
20.08.2019 16:38
Italský premiér Giuseppe Conte dnes v parlamentu ohlásil svou demisi. ...
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v červenci klesla pod 2,7 procenta
21.08.2019 8:22
Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,68 procenta z č...
Reuters: Alibaba odkládá kvůli nepokojům vstup na burzu v Hongkongu
21.08.2019 9:09
Největší čínský internetový obchod Alibaba Group Holding se rozhodl od...

Váš názor
  •  
    21.08.2019 14:01

    Zřejmě řídí stát jako socialistickou firmu...
    karel777
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data