Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Bereitschaftspotential – když se mozek chová jako akciový trh

Víkendář: Bereitschaftspotential – když se mozek chová jako akciový trh

14.09.2019 8:18
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 1964 dva němečtí vědci monitorovali elektrickou aktivitu lidského mozku. Každý den k nim přicházeli dobrovolníci, kterým byly na hlavu upevněny snímače. Poté měli hýbat prstem na pravé ruce, kdykoliv je napadlo. Vědci sledovali signály v mozku, které se objevovaly před pohybem. Zjistili, že chvíli před pohybem se mozková aktivita téměř neznatelně zvýší. Jak píše The Atlantic, „tento objev znamenal pro neurovědu počátek velkých problémů.“

Dvacet let po zmíněném pokusu americký fyziolog Benjamin Libet na základě jeho výsledků dospěl k názoru, že mozek se rozhodl ještě předtím, než člověk jedná. A dokonce, že aktivita mozku se zvedá ještě dříve, než si je člověk vědom pohnutky k činu. Takže naše volba, včetně pouhého pohybu prstem, se zdála být dána něčím zvenčí a ne naším vlastním činem. Jak podotýká The Atlantic, otázka svobodné vůle byla intenzivně řešena po celá staletí předtím, ale Libet použil pro odpověď neurologické argumenty a jeho závěry celou diskusi značně oživily.

Popsané zvýšení aktivity mozku předtím, než dobrovolníci pohnuli prstem, bylo německými vědci Hansem Helmutem Kornhuberem a Luderem Deeckem pojmenováno Bereitschaftspotential. Oni sami ale věřili ve svobodnou vůli člověka, jak pro The Atlantic uvedl dnes 81letý Deecke, který žije ve Vídni. A výsledky jejich pokusu byly nejdříve interpretovány tak, že růst mozkové aktivity je právě důkazem toho, že člověk se pro danou akci rozhoduje. Jenže pak přišel zmíněný Libet a ten na základě svých pokusů doplnil jednu podstatnou věc: Zatímco mozková aktivita vzroste asi 500 milisekund před pohnutím prstu, testovaní jedinci vnímali své rozhodnutí pohnout prstem asi 150 milisekund před pohybem.

Pro řadu vědců bylo těžko přijatelné, že naše vědomé rozhodnutí by bylo jen iluzorní myšlenkou, která přichází poté, co mozek vyslal signál k činu. Pomocí pokusů se tak pokoušeli Libetovy závěry vyvrátit a ač používali přesnější nástroje a počítače, jejich výsledky naopak tyto závěry potvrzovaly. The Atlantic ovšem dodává, že v podstatě nikdo se nevěnoval možnosti, že Bereitschaftspotential vlastně pohyb nevyvolává.

Zlom přišel až v roce 2010, kdy Aaron Schurger z Národního institutu zdraví a lékařského výzkumu v Paříži zkoumal „elektrofyziologický šum mozku“, který se zvedá a zase klesá, podobně jako vlny na moři. Schurger tvrdí, že jde o jev, který je typický pro řadu oblastí a takto se podle něj chová například počasí či akciový trh. Vědec pak dospěl k závěru, že Bereitschaftspotential je výsledkem tohoto jevu a nemá s našimi vědomými úmysly co do činění.

Neurologové vědí, že lidé pro své rozhodování potřebují, aby jejich neurony získaly dostatek informací ohledně daných možností. Rozhodnutí padne ve chvíli, kdy se nashromáždí dostatek dat, která mohou přicházet z našich smyslů: Schurger a jeho kolegové Jacobo Sitt a Stanislas Dehaene ale poukázali na to, že Libet ve svém experimentu nepracoval s testem, který by zahrnoval nějaká data z vnějšího světa. Testované osoby naopak prstem pohnuly, kdykoliv je napadlo. Schurger tak tvrdil, že tento pohyb nebyl vůbec rozhodováním tak, jak jej chápeme, ale jen reakcí na neustále se měnící vlny mozkové aktivity.

Tato interpretace tak popírá, že by se mozek „rozhodl“ pohnout prstem ještě předtím, než bychom si toho byli vědomi. Jeho aktivita jen v určitých momentech „převáží misky vah směrem k pohybu v době, kdy není nic jiného, co by o něm rozhodovalo“, píše The Atlantic. Uri Maoz z Chapman University k popsaným experimentům a závěrům říká: „Filozofové se zabývají otázkou svobodné vůle již celá tisíciletí a dělají pokrok. Neurovědci se do všeho vrhli jako slon do místnosti s porcelánem a tvrdili, že vše vyřešili jedním tahem.“

Zdroj: The Atlantic

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Potřebujeme novou vědní disciplínu. Disciplínu pokroku
04.08.2019 9:13
Slovem „pokrok“ obvykle míníme „kombinaci ekonomických, technologickýc...
Yardeni: Vývoj na trzích a „demografie je náš osud“
28.08.2019 13:43
Známý investor Ed Yardeni si všímá toho, že výnosy dluhopisů na globál...
Zvířata na finančních trzích
03.09.2019 13:17
Všichni známe býky a medvědy na finančních trzích. Milujeme býčí trh, ...
Víkendář: Spojené státy už testovaly dvě verze kapitalismu, obě zklamaly
07.09.2019 10:04
Po druhé světové válce byly v USA otestovány dva modely kapitalismu. V...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data