Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Zeman: Zastavím stíhání Babiše, pokud bude obnoveno

Prezident Zeman: Zastavím stíhání Babiše, pokud bude obnoveno

20.09.2019 8:23
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by bylo obnoveno. Využil by takzvané abolice. Doufá ale v to, že to nebude potřeba. Řekl to televizi Barrandov. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

"Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice," řekl Zeman. "Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl," uvedl.

Šéf MSZ Martin Erazím sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha ohledně zastavení stíhání.

Prezident řekl, že před tímto rozhodnutím státních zástupců by s abolicí váhal. "Pokládal bych to za poněkud svévolné," podotkl. Nyní by ale pokračování trestního stíhání považoval za politické rozhodnutí. "Protože tito dva státní zástupci, a zejména státní zástupce Šaroch, který ten spis studoval zhruba rok, odvedli dobrou práci, a já si jejich práce vážím," dodal Zeman.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Oznámení prezidenta Zemana, že by zastavil případné trestní stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo, označil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil za naprosté pohrdání právem a institutem milosti. Předseda ODS Petr Fiala chce sledovat, jaké protislužby za to Hrad dostane. Podle předsedy STAN Víta Rakušana je to jasný důkaz, že Babiš Zemana potřebuje, a proto je vůči němu submisivní. Politici to uvedli na twitteru. Prezident v TV Barrandov řekl, že pokud by státní zástupce Pavel Zeman zrušil zastavení Babišova stíhání, využil by svého práva takzvané abolice.

"Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný," napsal Pospíšil.

"Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman-Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem," uvedl Fiala. Možnost abolice ho ale nepřekvapuje, Babiš je podle něj oddaným služebníkem prezidenta. "Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane. Tuto absurdní situaci ČR mohou změnit jen volby. ODS udělá vše pro to, aby z nich premiér odešel poražen a stagnující země se posunula kupředu," dodal Fiala.

Rakušan považuje vyhrožování abolicí za nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem, že stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne. "Všichni jsme si rovni. Někteří ale rovnější," konstatoval.

"Miloš Zeman sliboval, že nebude milosti používat a nyní slibuje podmíněně milost pro premiéra Babiše. Je to hanba, degradace justice a měl by se stydět," reagoval na twitteru na prezidentovo prohlášení předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil na to, že prezidentovo případné rozhodnutí o zastavení Babišova stíhání by vyžadovalo spolupodpis předsedy vlády. "Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?" napsal na twitteru.

Šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek má podle svého vyjádření obyčejnou lidskou obavu o Babišovo zdraví. "Miloš Zeman vždy tvrdil, že milost udělí pouze z vážných humanitárních důvodů. Zjevně ví o zdravotní kondici předsedy vlády ČR něco, co je veřejnosti neznámo," uvedl na svém twitteru.

Senátor a kandidát na prezidenta v loňské volbě Jiří Drahoš míní, že se Zemanem svým slibem udělit Babišovi abolici rozhodl pohřbít poslední zbytky důvěry ve fungující právní stát. "Na druhé straně to vysvětluje politickou šarádu posledních měsíců," dodal.


Čtěte více:

FT: Evropské banky se připravují na období záporných sazeb
20.09.2019 6:19
Poté, co Evropská centrální banka rozšířila období záporných úrokovýc...
Na Applu došlo k něčemu, čeho by si měl dobře všimnout každý investor
19.09.2019 17:40
Banka Goldman Sachs podle CNBC snížila svou cílovou cenu u akcií spole...
Euro smazalo ztráty a na akciích dnes zavládl optimismus
19.09.2019 17:29
Efekt informací z Fedu, které zprvu finanční trhy zklamaly, byl vzápět...
Airbnb hodlá v příštím roce vstoupit na burzu
19.09.2019 17:35
Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí...
Wall Street zakončila nerozhodně, US Steel -11 %
19.09.2019 22:04
Americké akciové trhy ukončily dnešní obchodní den v mírné ztrátě, pří...
Bojí se Italové převzetí milánské burzy? Vláda vydala ochranný dekret
20.09.2019 8:18
Italská vláda dnes schválila dekret, který jí umožní využívat zvláštní...

Váš názor
  • ???
    20.09.2019 15:27

    netrapte se divadlem zvaným politika, jeden druhému jde na ruku jen před novináři a v TV jsou jako "nepřátelé", horší je klesající ekonomika, zvyšující se daně a čím dál slabší koruna
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Trapné
    20.09.2019 10:27

    je mi jasné že Kalousek jako knížecí lokaj je starý ubožák ale on i Drahoš.
    czexit
    • Re: Trapné
      20.09.2019 10:58

      Tak ruský lokaj dal milost jednomu z největších vrahů a teď si vybral i jednoho z největších zlodějů...
      paopao
      •  
        20.09.2019 12:27

        Tak iluminátský lokaj dal milost jednomu z největších vrahů a teď si vybral i jednoho z největších zlodějů...
        czexit
    • Re: Trapné
      20.09.2019 10:55

      Není mi jasné v čem Kalous nemluvil pravdu. Bureš je mega gauner a Mlha ho kryje. Komunista komunistu nepodrazí.
      karel777
      •  
        20.09.2019 12:26

        Kalous nemluví nikdy pravdu. Je to dobytek. Kalousek je mega gauner a Mlha ho kryje.
        czexit
        • Kobliha
          20.09.2019 14:46

          , která neví kudy kam, vytáhne bezvýznamného Kalouska. Ten tvůj ruský agent z hradu ještě před rokem tvrdil, že by Burešovi nikdy abolaci nedal, že by se zesměnil. Ovšem co chtít po nemocném prolhaném alkoholikovi
          Velkamedvědice
          • Re: Kobliha
            20.09.2019 15:22

            Ale on o abolaci nemluvil ani teď. :-D
            Scorpius
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data