Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sunrun a náznaky sluneční anomálie

Sunrun a náznaky sluneční anomálie

23.10.2019 17:40

CNBC píše, že hedge fond Tiger Global Management nyní vlastní 25 % společnosti Sunrun ze San Francisca. Podle CNBC fond sází na to, že firma bude dál růst a posílí tak svou pozici na trhu solárních panelů pro obytné domy. Pozitivně Sunrun vnímají i někteří analytici. Například Colin Rusch z Oppenheimeru tvrdí, že firma má výrazný růstový potenciál a měla by těžit ze síly rezidenčního trhu. JPMorgan zase zmiňuje schopnost firmy generovat cash flow (viz níže). Sophie Karp z KeyBanc se domnívá, že Sunrun má lepší pozici na trhu než konkurence a trh se přitom stále nachází v počáteční fázi svého rozvoje. Wood Mackenzie pak odhaduje, že jeho růst by měl dosáhnout 8 %.

0

Investoři tuto akcii rozhodně nepřehlížejí. Letos si i po znatelné korekci z poslední doby připisuje více než 50 %, loni to bylo 85 %. V druhém čtvrtletí měla firma 255 000 zákazníků, toto číslo meziročně rostlo o 26 %. Nicméně trh nebyl potěšen dalším výhledem a od července tak akcie ztrácí asi 20 %. CNBC poukazuje na to, že podnikatelský model Sunrunu je neobvyklý, a to prý může působit komplikace i při valuaci. Klient totiž s firmou obvykle podepisuje leasingovou smlouvu, či dohodu o nákupu elektrické energie. Pak jí za energii generovanou na jeho střeše platí měsíční poplatek. Dohody jsou obvykle na 20 – 25 let.

Firma tak obvykle financuje instalaci a celé zařízení, takže na počátku má velké investiční výdaje, ale pak přichází stabilní tok hotovosti. Zákazníci si mohou panely i koupit, ale to je málo časté. CNBC ale zmiňuje i „kontroverzi týkající se údajně mylných informací poskytovaných před IPO firmy“ a zákazníky, kteří si údajně stěžují na chování jejích prodejců. Sunrun pak vedle panelů nabízí i baterie, takže takový ucelený systém energetické samostatnosti.

Podle IEA bylo v USA v roce 2014 generováno z panelů necelých 30 tisíc GWh elektrické energie, postupný růst zvedl toto číslo až na téměř 100 tisíc GWh v roce minulém, z čehož asi třetinu tvořily právě panely na obytných domech. A posun k obnovitelným zdrojům bude pravděpodobně znamenat další růst. Například Kalifornie chce od roku 2020 mít na každém nově postaveném domě panely. Jde ale o volatilní sektor, do kterého mimo jiné promlouvá i obchodní politika – Američané nyní na zahraniční panely uvalují cla. A na konci roku by měla začít klesat daňová podpora instalace panelů.

Podle Business Insideru (analytického konsenzu) by firma měla být následující roky na úrovni volného toku hotovosti stále v červených číslech a dokonce stále vyšších. Na úrovni provozního cash flow by se měla dostat v roce 2022 do černé nuly. Její kapitalizace přitom nyní dosahuje asi 2 miliard dolarů. Pokud se přitom podíváme, kolik firma na volném toku hotovosti prodělala za posledních 12 měsíců, zjistíme, že to je téměř jedna miliarda dolarů. Realita je tedy taková, že trhy v nějakou velkou schopnost generovat pozitivní cash flow vůbec nevěří, a to i ve středně dlouhém období. Následující graf tak spíše pro zajímavost ukazuje jeden z mnoha scénářů volného toku hotovosti, který by současnou kapitalizaci ospravedlnil:
0

V tomto scénáři se firma dostane do plusu někdy za osm let a na ospravedlnění kapitalizace jí pak bude stačit stabilní volný tok hotovosti ve výši 200 milionů dolarů ročně (dlouhodobě rostoucí o 3,5 %). Za poznámku pak stojí jedna podstatná věc. Celková aktiva firmy nyní dosahují necelých 5 miliard dolarů. I kdybychom předpokládali, že toto číslo již neporoste (a ono by růst mělo znatelně), tak za devět let by návratnost aktiv měřená na základě výše uvedeného modelového toku hotovosti dosáhla jen asi 4 %. O co více porostou aktiva, o to nižší číslo bude. Jak takové sice hrubé, ale i tak zajímavé číslo interpretovat?

Současná kapitalizace firmy implikuje takovou výši budoucího toku hotovosti, která by mohla znamenat dost nízké návratnosti aktiv a investic. Tedy to, že firma by měla dlouhodobě problémy pokrýt návratnost kapitálu, který by do ní byl vkládán (otázkou pak je kým), či v ní byl zadržován. Nehovoříme přitom o současných návratnostech, které jsou ještě níže, ale o období, kdy by již mělo být odvětví (a firma) trochu stabilizovány. Jinak řečeno, současná kapitalizace naznačuje na takovou „sluneční“ anomálii, která je opačného typu, než u řady jiných firem. Těch, jejichž kapitalizace implikuje naopak potřebu hodně vysoké budoucí návratnosti (nejednou v prostředí, kdy je ale tato návratnost jen těžko ospravedlnitelná bariérami vstupu a podobně). Nebo je tu anomálií samotná kapitalizace. Tématu se každopádně budu ještě věnovat, berte tedy prosím uvedené jen jako takovou tezi.

 

Čtěte více:

Pod Microsoftí svící největší investiční tma?
09.10.2019 17:44
CNBC informuje o tom, že společnost Jefferies výrazně změnila svůj poh...
Tahle akcie opravdu nabízí jedinečný příběh
10.10.2019 18:56
Osm bank z Wall Street podle CNBC v pondělí představilo své analýzy ak...
Ono se to vyplácí
15.10.2019 19:14
Když jsem pracoval v oblasti korporátních financí a s kolegy jsme navš...
Valuace akcií, historické zkušenosti a index utrpení
17.10.2019 18:05
Před časem jsem tu psal, že současné valuace jsou z fundamentálního hl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data