Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
U auta s přidřeným motorem je nejdůležitější správný tlak v pneumatikách?

U auta s přidřeným motorem je nejdůležitější správný tlak v pneumatikách?

11.11.2019 18:38

Je to již nějaký čas, co jsem tu vyprávěl jeden „úsporově – dluhový příběh“ Pata a Mata. Dnes se k nim vrátím. Mají totiž auto. V motoru to ale poslední dobou mlátí, výkon je malý, z výfuku se dost kouří. O víkendu s ním proto vyjedou před garáž a začnou mudrovat. „Měli jsme si koupit červené, tohle šedé je na silnici špatně vidět," pronese Mat. „Nesmysl, na červeném je hned vidět špína," odvětí Pat. A dodá: „Problém je v kolech, jsou málo nafoukaná." Mat pokývne, vezmou kompresor a kola trochu dofouknou. A jedou auto vyzkoušet. Hned se ale vrátí, jede totiž stále mizerně. „Možná to je motorem," řekne Mat. „Blbost, víš co by to dalo práce, rozebrat motor? Spíše to bude brzdová kapalina," hned odpoví jeho kamarád...

Hodně se nyní hovoří o tom, jakou budoucnost mají západní (a nejen ty) ekonomiky a společnost. To, že se něco zadrhává, cítí řada z nás, já také. Často se mi ale také zdá, že nad věcí mudrujeme přesně ve stylu Pata a Mata. Do nekonečna rozebíráme, zda za problémy nemohou hlavně centrální banky, vysoké dluhy, nezodpovědně se chovající vlády, konkrétní volební systém, způsob zdanění... Může jít o relevantní témata, ne že ne. Ale jejich důležitost je podle mne v současné situaci asi taková, jako důležitost správně nahuštěných pneumatik u auta s přidřeným motorem. Dokud například budou trhy v zajetí chamtivosti a strachu, můžeme donekonečna ladit monetární politiku a regulaci jak chceme. Stejně se na nich budou objevovat bubliny a následné krize. Jenže do opravy „zadřeného motoru“ se moc nechce. Co by to vyžadovalo?

Podívejme se například na následující: David Frydlinger a Oliver Hart představují na stránkách VoxEU novou studii. Zaměřuje se na smlouvy týkající se dodavatelských řetězců. Tedy smlouvy velmi složité, a přesto nepostihující všechny možnosti, případně pokusy o jejich obcházení, profitování na úkor ostatních a podobně. Řešením bývá často pokus o ještě větší rozpracování detailů, všech možností a podobně. Autoři to nezmiňují, ale já sám to vnímám právě jako dobrý obraz fungování, či pokusů o fungování moderní společnosti a ekonomiky. Naše „profi“ a možná i neprofi vztahy jsou stále složitější, stále ale vzniká řada sporů a my se to snažíme řešit novými a novými zákony, vyhláškami, regulací....

David Frydlinger a Oliver Hart poukazují na to, že některé společnosti při snaze řešit popsaný problém jdou úplně opačným směrem. Namísto najmutí „armády právníků“, která by se postarala (či předstírala, že se postará) o každou možnou alternativu, uzavřou takzvanou „vested“ smlouvu. Což bychom mohli hodně volně přeložit jako smlouva společných zájmů (kolegové právníci prominou, pokud mají nějaký lepší, již běžně používaný výraz). Tato smlouva tedy obsahuje „jen“ to, jaké mají strany společné zájmy, hlavní principy, podle kterých budou jednat a principy komunikace v případě, že se objeví problémy.

Tento přístup prý používá například kanadská vláda, Dell, Intel, či Telia Company. Přijímají tak, že smlouva není ani zdaleka kompletní co se týče výčtu možných situací a problémů, ale má v sobě základní principy, pravidla. Organizace, které tento typ smluv používají, pak prý hovoří o značné spokojenosti, protože jsou lépe schopny řešit dlouhodobé problémy, které vznikaly při uzavírání tradičních kontraktů.

Příklad: Vancouver Island Health Authority a South Island Hospitalists se namísto rozsáhlého smlouvy dohodly na mnohem kratším kontraktu, kde mimo jiné slíbili, že budou považovat zájmy druhé strany za stejně důležité jako zájmy vlastní. Ve studii je popsáno, že při vzniku konkrétního problému takový přístup vytvořil „společný jazyk a platformu“, díky kterým se jeho řešení značně zjednodušilo. Accenture také ve smlouvě s nizozemskou ISS vyřešilo předchozí problémy díky tomu, že obě strany začaly brát do úvahy zájmy té druhé.

Takhle podle mne vypadá příklad snahy o opravu zadřeného motoru namísto dofukování pneumatik. V konečném důsledku se můžeme vlastně ptát, proč vůbec uzavírat nějakou smlouvu a proč není jednání definované v oněch „vested“ kontraktech považováno za samozřejmé (jistě tu přitom nehovoříme o tom, že nikdo nesmí dělat chyby). Proč?

Můžeme namítnout, že tu hovoříme o situaci, kdy strany chtějí nějak spolupracovat, ale v tržní ekonomice spolu většina firem a subjektů soupeří. Na principu to ovšem podle mne vůbec nic nemění. Soupeřit se totiž dá třeba tak, že ze sebe i z toho druhého dostaneme to nejlepší. A pak jde podle mne vlastně o jednu z forem spolupráce - jako spolu mohou „spolupracovat“ dva fotbalové týmy na vytvoření hezkého zápasu. A také nemusí a pak to podle toho vypadá. Ale to už jen tak ve zkratce. Dnes jsem chtěl hlavně poukázat na onu možnost, že řešíme relativně nepodstatné problémy, protože do skutečné hloubky se nám moc nechce.

 

Čtěte více:

Ono se to vyplácí
15.10.2019 19:14
Když jsem pracoval v oblasti korporátních financí a s kolegy jsme navš...
Víkendář: Více roků našeho života, nebo více života našim rokům?
19.10.2019 8:02
Dominantním demografickým trendem tohoto století je stárnutí populace ...
Ta zábavná studie ukazuje jednu podstatnou věc
01.11.2019 17:34
Jednou z nejvíce stahovaných studií na SSRN je „‘A Diamond is Forever’...
Víkendář: Udržitelná ekonomika, spravedlivá společnost a příjmová nerovnost
03.11.2019 8:48
Koncept takzvané cirkulární ekonomiky je často spojován s recyklací od...
Víkendář: Přestaňme už konečně vychovávat úspěšné děti
10.11.2019 9:58
„Děti nezjišťují, co je pro jejich rodiče důležité podle toho, co jim ...

Váš názor
  •  
    11.11.2019 22:38

    Asi takhle. Krize je pro společnost a stát velice ztrátová záležitost. Kdo je vyvolává? Bankovní sektor, který se chová, jako kdyby byl v Las Vegas (a navíc potřebuje a shání hloupé stádo, které se řídí jen svými instinkty), jejich velmi omezené, krátkodobé vize, většinou vycházející z pouhé aproximace dneška na zítřek, dále slepota vlád a celého politicko hospodářského managementu, neschopnost domyslet dopady jakéhokoliv rozhodnutí předem, vše je špatně, příkladů by bylo nepočítaně (i u EU a EK) působí to nezměrné ztráty. A nikdo nakonec není zodpovědný? Za ty prachy, za ty funkce - a Las Vegas? Podivná to lidská společnost. Všemu vládne ego. Žádná dobrá vůle, snaha zachránit tuto civilizaci (a nejen po stránce ekologie a sounáležitosti s přírodou, ale i po stránce zdrojů, populační exploze tam, kde by měla mít rázná omezení), člověk - ničitel vlastního prostředí, to i odloučené ztracené civilizace v pralesích mají vyšší úroveň, neřežou si pod sebou větev. Takže asi takhle - dřív než co jiného, vychcípáme jako krysy, které se nakonec začnou žrát vzájemně.
    James Bond
    • Ztrátová krize a ego
      12.11.2019 9:38

      Jestli krize je nebo není více ztrátová než náklady spojené s pokusy ji odvrátit, odsunout apod., je otázkou. Odvolávat se na to, že lidksé ego je špatné je stejné jako vyčítat slunci, že vychází.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data