Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší problém diamantů? Příliš zlevňují

Největší problém diamantů? Příliš zlevňují

14.11.2019 11:18
Autor: David Jestřabík, Patria Finance

Ještě před pěti lety bylo největším strašidlem diamantového průmyslu to, že budou nastupující generací mileniálů zapomenuti. Teorie byla, že mladší ročníky neměly k třpytícím se drahým kamenům tak pozitivní vztah jako generace jejich rodičů. Tyto obavy se sice do značné míry ukázaly být nepodložené, realita je ovšem možná ještě horší. Přestože Američané nakupují více diamantů než kdy dříve, většina broušených diamantů je stále levnější.

Nízké ceny a přebytek typu kamenů, které se prodají v diskontních obchodech jako zásnubní prsteny nebo náušnice, tlačí globální obchod s diamanty do krize. Největší břemeno problému nesou prostředníci, kteří brousí, leští a obchodují se světovými diamanty. Zisky těchto společností se vypařily s tím, jak klesá cena leštěných kamenů, banky utáhly poskytované financování, a hlavní producent diamantů, firma De Beers pevně drží cenu vytěžených surových diamantů.

Tento rok ovšem dosáhla krize také do sektoru dříve neotřesitelných těžařských obrů. Samotný De Beers, který je zvyklý diktovat ceny svému vybranému okruhu klientů, pocítil sevření smršťujících se cen díky neochotě zákazníků nakupovat za dřívější ceny. Minulý týden DeBeers kapituloval a plošně snížil své ceny, což vedlo ke zvýšeným prodejům na poslední aukci v Botswaně. Přesto byly výsledky z dlouhodobého hlediska poměrně slabé: prodeje surových diamantů dosáhly 390 milionů dolarů, což je nejnižší listopadová hodnota od roku 2016.

001

Ne všechny diamanty ale zlevňují, prodeje luxusního segmentu značkových šperků prodávaných značkami Tiffany, Cartier nebo Bulgari tlakům na snížení ceny odolávají a daří se jim také navyšovat svůj podíl na celkovém trhu s diamanty, jehož objem dosahuje 80 miliard dolarů. I přes nedávné úspěchy ovšem tvoří tento segment jen 30 procent celkového trhu. V ostatních částech trhu jsou diamanty považovány za komoditu a hodnoceny na základě velikosti, barvy, čistoty a brusu. Bez silné značky není možnost, jak jednotlivé kameny od sebe odlišit – s výjimkou ceny.

Důsledkem jsou padající ceny leštěných diamantů v situaci, kdy jsou ceníky tisíců společností zabývajících se opracováváním drahokamů tlačeny dolů maloobchodníky se silnou vyjednávací pozicí. „Existuje tady mnoho hráčů, kteří si vzájemně konkurují. To dává maloobchodníkům obrovskou nákupní moc, kterou mohou používat k udržení cen leštěných produktů níže, než by měly být,“ myslí si Anish Aggarwal, partner v poradenské firmě Gemdax specializující se na diamantový trh.

Poptávka po diamantech nicméně vykazuje růst. V USA, které tvoří okolo 50 % celosvětových prodejů, poptávka rostla v minulém roce o 4,5 %. Američané sice za diamantové klenoty celkově utratili 36 miliard dolarů, díky vysoké nabídce ale zůstávají ceny nízko. Dalším problémem obchodníků s diamanty je totiž trend držení nižších zásob maloobchodníky, k čemuž je vedl přetlak nabídky v posledních letech. Obchodníci jsou tak nuceni zaplnit své sklady více, a to i přes klesající ceny. Zároveň se od sektoru odvracejí také banky snižováním poskytnutých úvěrů s nízkými úroky, na které si sektor v posledních letech navykl.

001

Dlouhodobý hegemon De Beers na cenové tlaky reaguje navýšením marketingového rozpočtu, podle generálního ředitele Bruce Cleavera dosáhne letos útrata za reklamu 180 milionu dolarů, nejvíce za poslední dekádu. Podle Aggarwala jsou ale možnosti firmy limitovat dopad nízkých cen omezené. „V dlouhém horizontu je osud De Beers svázán s cenami leštěných kamenů. Krátkodobě mohou na prostředníky tvrdě tlačit, to ale nemůže trvat věčně, pokud to přespříliš nekoresponduje s cenami leštěných kamenů,“ říká Aggarwal

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Aghion: Pád a vzestup Koreje jako lekce pro ostatní
13.11.2019 5:55
Pokud se chce nějaká země přesunout od nízkých k vysokým příjmům, musí...
Krugman: USA daleko za bodem, kdy finanční sektor začíná škodit
13.11.2019 11:10
I kdyby se demokratická kandidátka Elizabeth Warrenová stala příští pr...
U auta s přidřeným motorem je nejdůležitější správný tlak v pneumatikách?
11.11.2019 18:38
Je to již nějaký čas, co jsem tu vyprávěl jeden „úsporově – dluhový př...
Co říká moudrost trhu o ropném vrcholu?
12.11.2019 18:04
Nějaký čas jsem se tu věnoval obnovitelným energiím, včetně společnost...
Franklin Templeton: Co může úpis Aramca znamenat pro kapitálové trhy?
12.11.2019 15:58
Úpis akcií saúdskoarabské státní ropné společnosti by mohl odstartovat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data