Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Babiš: Nový blok Dukovan se začne stavět v roce 2029 s dokončením 2036

Premiér Babiš: Nový blok Dukovan se začne stavět v roce 2029 s dokončením 2036

13.11.2019 17:48, aktualizováno: 14.11. 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nový blok Jaderné elektrárny Dukovany se začne stavět v roce 2029, dokončen bude v roce 2036. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vládního výboru pro jadernou energetiku to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj jde o plán, který také počítá s tím, že územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel bloku bude vybrán do konce roku 2022.

"Očekávám organizaci jaderného tendru v roce 2021, výběr dodavatele pak v roce 2022," uvedl Babiš. "Jádro je čistý zdroj, nemá emise a v tomto směru já tento názor, který je objektivní, prosazuji i v Bruselu," uvedl také předseda vlády. Na plány ČR rozšířit současné jaderné elektrárny si u Evropské komise stěžuje rakouská spolková země Horní Rakousy. V říjnu se na ni obrátila s požadavkem, aby je prověřila. Podle Babiše by mohla ČR využít v argumentaci téma změny klimatu. "Je to dobrá chvíle, abychom v Evropě za to bojovali. Samozřejmě některým státům se nebude líbit, že chceme stavět jádro, ale jsou státy, které vyložení fungují na jádru," uvedl Babiš po večerní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, na které ho o jednání výboru informoval.

Přípravou stavby se budou příští týden zabývat ministři. "Budeme to v pondělí řešit na vládě, protože potřebujeme vylepšit komunikaci mezi jednotlivými resorty a analyzovat, jestli to budeme realizovat na základě zákona o veřejných zakázkách, nebo bychom zkusili speciální zákon," řekl novinářům s tím, že přípravy musí zrychlit.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že firma čeká od dodavatelů na stavbu nového dukovanského bloku až pět nabídek. Tendr chce ČEZ vypsat příští rok, nabídky čeká v roce 2021. Cenu nového zdroje odhadl řádově mezi 140 až 160 miliardami korun. Finální částka podle něj vzejde z výsledků výběrového řízení.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové. Z jaderných zdrojů se loni vyrobila asi třetina elektřiny v ČR.

"V průběhu příštího roku chceme k SÚJB podat žádost k umístění jaderného zařízení. Ohledně výběrového řízení pracujeme na poptávce, která má být připravena do června 2021, ve druhé polovině soutěž vypsána a do konce roku 2021 bychom měli mít nabídky. Tomu musí předcházet výběr samotného dodavatelského modelu - diskutujeme modely na klíč, od jednoho hlavního dodavatele, teotericky několik smluv pod koordinací investora. Rozhodnutí očekávám do konce března roku 2021 po konzultacích se všemi uchazeči," uvedl Beneš.

Za takřka hotovou označil smlouvu se státem, dle něj probíhají jednání nad první fází projektu. Premiér Babiš označil smlouvu mezi ČEZ a státem za "záruku vůči minoritním akcionářům, že se tam nic nestane" - určité ujištění pro ně.

"Vybudování nového jaderného bloku v Česku je nezbytným krokem. Z analýzy vyplývá, že ČR tak, jak bude dekarbonizovat, se začne stávat z exportéra energie zemí vyrovnanou a po roce 2030 bez posílení jádra i obnovitelných zdrojů bychom byli zemí závislou," uvedl ministr průmyslu a obchodu Havlíček. "Naší ambicí je bezemisní energetika, kolem roku 2050 bychom měli být takový z 80 a více procent," dodal.

Investorský model stavby nových jaderných bloků v Česku schválila vláda na začátku července. Investory nových jaderných zdrojů podle ní budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ. Za určitých podmínek bude však ČEZ moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy je dnes představený plán velmi optimistický. "Finský reaktor má zatím zpoždění deset let, francouzský zatím osm. Nevím, na čem je založen předpoklad, že dokončit nejsložitější stavbu světa, kterou nedokázala v termínu ani Francie ani Finsko, dokáže Česko. Země, která nezvládá dostavět dálniční síť," řekl dnes ČTK.

(Zdroj: Patria, Reuters, čtk)

 
 
 
 

Čtěte více:

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: 58 miliard je skvělé číslo
13.11.2019 16:52
58 miliard, nový odhad ČEZu pro letošní provozní zisk EBITDA, je skvěl...

Váš názor
  • jistoty
    14.11.2019 8:42

    tohle vypada na slusny rust. nejistoty jsou pryc. toxicka aktova taky a smlouvy podepsany. 10 let do zahajeni stavby a dalsich 10 do dokonceni a dalsi 10 do finalniho dokonceni se bude vyplacet na divi min 80pct zisku.
    eple
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m