Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB nechala rezervu na ochranu úvěrového trhu na 2 %, pravidla hypoték nemění

ČNB nechala rezervu na ochranu úvěrového trhu na 2 %, pravidla hypoték nemění

28.11.2019 14:11, aktualizováno: 28.11. 14:28
Autor: ČTK

Aktualizováno

Česká národní banka ponechala rezervu na ochranu úvěrového trhu, tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy, pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na dvou procentech. Informovala o tom dnes ČNB.

Dvouprocentní sazba bude platná od července 2020. V první polovině příštího roku pak banky budou uplatňovat sazbu 1,75 procenta. Aktuálně platná sazba je 1,5 procenta. Sazbu totiž stanovuje centrální banka pravidelně každé čtvrtletí s účinností za rok. Dnes zveřejněné rozhodnutí je tedy platné od ledna 2021.

"S ohledem na vyhodnocení pozice domácí ekonomiky ve finančním cyklu lze pro nejbližší období předpokládat stabilitu sazby této rezervy," uvedla ČNB. V případě opětovného zrychlení růstu půjček například vlivem snižování úrokových sazeb z hypotečních úvěrů nebo například růstu zranitelnosti bankovního sektoru je ČNB připravena sazbu dále zvýšit. "Pokud by naopak došlo k náhlému obratu ve finančním cyklu, může ČNB sazbu snížit či rezervu úplně rozpustit," dodala banka.

ČNB proticyklickou kapitálovou rezervu využila poprvé na konci roku 2015, kdy ji s platností od 1. ledna 2017 stanovila na 0,5 procenta. K poslední změně sazby došlo 23. května 2019, kdy bankovní rada sazbu zvýšila na dvě procenta s platností od 1. července 2020.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření v rámci směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.

ČNB nezměnila nastavení limitů ukazatelů pro poskytování hypoték

Bankovní rada České národní banky dnes nezměnila nastavení limitů ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů. Nadhodnocení cen bytů se podle jejích výpočtů totiž dále mírně zvýšilo, v polovině roku 2019 se pohybovalo mezi 15 a 20 procenty, a to zejména kvůli nedostatečné nabídce bytů ve velkých městech. ČNB to oznámila v podzimní zprávě, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru.

ČNB očekává, že v nejbližších čtvrtletích bude růst cen rezidenčních nemovitostí spíše zpomalovat.

Platí tak, že dluh žadatele o hypotéku by neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Zároveň dál platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezily i hypotéky nad 80 procent.

Většina bank v prvním pololetí 2019 postupovala podle ČNB v případě limitu LTV i nadále v souladu s platným doporučením k řízení rizik spojených s poskytováním retailových úvěrů zajištěných rezidenční nemovitostí. Rostl však podíl úvěrů s ukazatelem LTV 80 až 90 procent a čerpaly se také úvěry nad hranicí limitu 90 procent, které by podle doporučení neměly být poskytovány. Úvěry s LTV nad 80 procent v červnu 2019 celkově tvořily více než povolených 15 procent, což znamená, že někteří poskytovatelé tento limit nedodrželi. Naopak příjmové limity byly plněny v souladu s doporučením ČNB.

Téměř třetina objemu nově poskytnutých hypoték směřuje podle zprávy ČNB ke klientům, kteří již jednu hypotéku či více mají. Je tedy pravděpodobné, že jejich charakter je převážně investiční. Poskytovatelé by proto měli samostatně sledovat také úvěry ke koupi další rezidenční nemovitosti a s použitím všech dostupných informací hodnotit účel sjednání těchto úvěrů a přistupovat vysoce obezřetně k těm, u nichž účelem zjevně není vlastní bydlení, upozornila zpráva.

Doporučení ČNB uvádí, že u úvěrů ke koupi rezidenční nemovitosti k dalšímu pronájmu s vyšší rizikovostí by banky měly uplatňovat limit LTV 60 procent. Bude tomu tak v případě, že žadatel o úvěr neplní doporučované limity u jednoho nebo dokonce u obou příjmových ukazatelů.

Dostupnost bydlení se podle zprávy vlivem růstu cen rezidenčních nemovitostí dále zhoršila. Ceny nemovitostí jsou o 35 procent vyšší, než byly v roce 2008 před světovou finanční krizí. Podle odhadů ČNB se nadhodnocení cen nemovitostí v polovině letošního roku pohybovalo v rozmezí 15 až 20 procent, tedy více než bylo odhadováno na konci roku 2018 (kolem 15 procent). Hlavní příčinou byla nedostatečná nabídka bytů a rodinných domů ve velkých městech, dodala ČNB.

Domácí bankovní sektor se nadále vyvíjí příznivě, zhodnotila ČNB. Banky zůstávají odolné vůči případným nepříznivým šokům a investiční a penzijní fondy pokračovaly v dynamickém růstu. V bilancích bank však zůstávají úvěrová rizika naakumulovaná z minulých let, která se mohou negativně projevit v době případného poklesu ekonomiky, zvýšení nezaměstnanosti a zhoršené schopnosti domácností splácet dluhy.

 

Čtěte více:

Záznam ČNB: Pro vyšší sazby hlasovali Vojtěch Benda a Tomáš Holub
15.11.2019 9:12
Pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali na je...
Rusnok: Výše úrokových sazeb odpovídá hospodářskému cyklu
15.11.2019 15:26
Současné nastavení úrokových sazeb České národní banky (ČNB) odpovíd...
Benda: Současné situaci by odpovídalo zvýšení úrokových sazeb
19.11.2019 12:14
Současné ekonomické situaci by podle člena bankovní rady České národní...
Guvernér ČNB Rusnok nyní nevidí důvod ke změně úrokových sazeb
27.11.2019 11:52
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v současnosti nevidí důvod ke...

Váš názor
  •  
    28.11.2019 15:05

    "pohybovalo v rozmezí 15 až 20 procent, tedy více než bylo odhadováno na konci roku 2018 (kolem 15 procent). Hlavní příčinou byla nedostatečná nabídka bytů a rodinných domů ve velkých městech, dodala ČNB"...….kašpaři z ČNB, mohu se zeptat, co bylo dříve, slepice nebo vejce???.....aspoň, že se dokážete vymluvit z pravé příčiny.....když pořad něco analyzujete, napište, kdo jsou investoři do bytů.....nejsou to převážně investiční byty???.....blázen, by seděl na penězích.... když jste dali do oběhu takových peněz, že banky si s nimi mohou vytírat zadek.....a úroky na vkladech jsou nula.... a Rusnoku, zkus si blekotat, že si má člověk spořit na penzi.....
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.