Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Britské volby centrem dění na libře i euru, ECB zřejmě lehce sníží inflační výhled

Rozbřesk: Britské volby centrem dění na libře i euru, ECB zřejmě lehce sníží inflační výhled

12.12.2019 9:07, aktualizováno: 12.12. 10:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Řada Britů věří, že dnešní volby přinesou konečně trochu jasno do otázky brexitu. I proto si také v průzkumech udržoval v posledních týdnech náskok Boris Johnson, jehož plán je při porovnání s opozicí přece jen trochu přímočařejší - odejít z Evropské unie na konci ledna, a to podle poslední s Bruselem předjednané dohody. Pokud dnes konzervativci získají ve sněmovně většinu, nechá Johnson pravděpodobně ještě před Vánocemi hlasovat právě o této výstupní dohodě a libra může ještě mírně posílit. Trhy však do značné míry na tento scénář sází a výraznější prostor pro posílení libry už před sebou nevidíme - také kvůli přetrvávající vnější nerovnováze Británie (deficit běžného účtu opět přesahuje 3,5 % HDP) a současně kvůli tomu, že rozvodová dohoda s EU teprve nastartuje novou složitou kapitolu vyjednávání obchodní dohody Británie s EU.

001

Výraznější nejistotu by na trhy vrátil scénář, ve kterém by konzervativci většinu nezískali. Pokud by to bylo o více než pět až osm hlasů, byli by pravděpodobně nuceni spolupracovat s liberálními demokraty, kteří požadují nové referendum. Brexit by se oddálil a paleta možných vyústění opět rozšířila… a vyšší nejistotu by pravděpodobně libra nenesla minimálně krátkodobě dobře.

Další zásadní událostí dneška je zasedání ECB. Na něm se poprvé představí ve vedoucí roli Christine Lagardeová, která toho k měnové politice zatím trhům příliš neřekla. Počítáme, s tím, že ECB lehce zhorší svůj inflační výhled. Lagardeová ovšem bude spíše chtít akcentovat stabilizaci předstihových indikátorů a pravděpodobně nebude chtít otevírat vůbec debatu o možném nasazení nových měnově-politických zbraní. To by pro euro za jiných okolností mohlo být lehce pozitivní, dnes ale trhy budou ještě vyčkávat na výsledky britských voleb. Volební místnosti se uzavřou až ve 23:00 a ne dlouho poté se objeví v éteru první odhady výsledků…

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Vyšší inflace a pozitivní očekávání před volbami v Británii jakoby koruně v posledních dnech lehce pomáhaly. Posunout se pod 25,50 EUR/CZK ovšem asi pro českou měnu zatím nebude úplně jednoduché (a to i v případě vyjasnění situace okolo brexitu - viz úvodník).

Zahraniční forex

Lehce holubičí vyznění včerejšího zasedání Fedu, který fakticky slíbil, že uplynou roky, než zneguje letošní trojí snížení úroků, pomohlo eurodolaru výše.

Dnes bude na ECB, aby skrze své zasedání vrátila úder.

Nicméně obě události mohou být dnes v noci zastíněny výsledky britských parlamentních voleb. Čeká se, že konzervativci premiéra Johnsona získají většinu a v klidu dokončí brexit (a proto je libra tak silná). Jakýkoliv jiný výsledek by byl pro libru a nepřímo i euro (proti dolaru) zklamáním. Dodejme, že volební místnosti se dnes uzavřou ve 23:00 našeho času a poté budou zveřejněny první odhady výsledků. Sčítání skutečných hlasů v jednomandátových obvodech však bude trvat celou noc a jasno může být až zítra ráno kolem 6 hodiny.

Akcie
Nejhůře se včera dařilo indexu Dow Jones Industrial Average, který se v průběhu obchodování nejčastěji pohyboval v červeném teritoriu, kam ho srážely akcie Boeingu a Home depot. Americká agentura FAA, která má kontrolu nad letectvím ve Spojených státech, vydala prohlášení, že Boeingům 737 MAX nebude obnovena možnost létat ani do konce letošního roku. Akcie Boeing začínaly den cca 1% poklesem, který se jim ale poměrně rychle povedlo smazat a zakončily dokonce v zisku 0,6 %. Dalším titulem s horšími zprávami byl i Home Depot, jehož akcie oslabily o 1,8 %. S horším výhledem přišel i oděvnický American Eagle Outfitters, který oslabil dokonce o 6,6 %.

 

Čtěte více:

Fed s nastavením úroků na delší dobu spokojen
11.12.2019 22:13
Americká centrální banka nemění svůj pohled na ekonomiku, avšak je stá...
Britové dnes vybírají novou Sněmovnu. Johnson je takřka jistotou, síla jeho většiny otázkou
12.12.2019 8:28
V Británii v 08:00 SEČ začaly předčasné parlamentní volby, které mají ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data