Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NIO a těžké začátky průkopníků

NIO a těžké začátky průkopníků

12.12.2019 17:44

John Rosevear se na stránkách Fool.com věnuje čínské elektro-automobilce NIO. Ta před dvěma dny oznámila, že v listopadu prodala 2 528 vozů, což představuje meziroční pokles, ale meziměsíční stagnaci. S ohledem na těžké druhé čtvrtletí to může prý být samo o sobě vnímáno pozitivně. Pan Rosevear k tomu dodává, že firmě „nebezpečně dochází hotovost“, ale chová se, jako kdyby se nic nedělo. Otevírá nové prodejny a hodlá představit nový model. Podívejme se na tento příběh čínského konkurenta Tesly detailněji. 

Pan Rosevear v následujícím grafu ukazuje vývoj počtu prodaných modelů NIO ES8 (modře) a ES6 (zeleně). Pro srovnání uvedu, že Tesla během třetího čtvrtletí tohoto roku prodala 97 000 elektromobilů.

001 

Zdroj dat: NIO

CEO firmy William Li informoval, že společnost v listopadu otevřela 37 nových menších prodejen (NIO Spaces), které jsou menšími verzemi tzv. NIO Houses, které jsou inspirovány Apple obchody. Pan Rosevear tvrdí, že NIO je „extrémně uzavřené co se týče podávání informací o svém finančním stavu“. Pohled na tok hotovosti nám každopádně ukáže následující:

Na provozním toku hotovosti firma za posledních 12 měsíců prodělává téměř 8 miliard renminbi. A tato částka se poslední tři roky výrazně zvyšuje. Po investicích firma za posledních 12 měsíců prodělala 10,6 miliard renminbi. Hotovosti na konci druhého čtvrtletí již moc nezbývalo, takže uvedená čísla nám zhruba ukazují, kolik financí musí firma získávat z vnějších zdrojů. 

Napadá mě v této souvislosti jedna věc. Tradiční automobilky se vyvíjely postupně a i ty, které nakonec skončily u luxusnějších vozů, začínaly masovou produkcí (na které se mimo jiné učily). Jak Tesla, tak NIO začaly od opačného konce. To má z části svou logiku, ale také to sebou nevyhnutelně nese mnohem větší počáteční výdaje a hluboce negativní tok hotovosti. Spolu s tím, že jde z velké části o budování úplně nového trhu, je to značně rizikový podnik. Průkopníci to nemají lehké. 

Za poslední rok akcie NIO na americkém trhu ztrácí téměř 70 % (Tesla jen asi 5 %). Kapitalizace nyní dosahuje 2,4 miliard dolarů, tedy asi 17,8 miliard renminbi. Podle Zacks dosahuje beta společnosti velmi vysoké hodnoty 2,43, takže požadovaná návratnost by se měla pohybovat nad 16 %. S ohledem na výše uvedené to asi nebude přehnané číslo. Ale pokud se přesouváme do podobných extrémnějších příběhů, je „férová“ požadovaná míra návratnosti už skutečně těžko uchopitelným konceptem. 

Opravdu jen pro zajímavost ukazuju v následujícím grafu jeden z mnoha scénářů, který by zmíněnou kapitalizaci ospravedlnil. Zde se volný tok hotovosti ročně zlepšuje o 2 miliardy renminbi, za deset let se tak překlopí z mínus 10 miliard renminbi na téměř 7 miliard renminbi. A po tomto výkonu by musel tok hotovosti po investicích ještě neustále růst o 12 % ročně. Trh tedy očividně současný stav za kritický nepovažuje, naopak věří v celkem slušnou budoucnost firmy.

001

Elektromobilita je čínskou vládou podporována, stejně jako rozvoj obnovitelných zdrojů energií. Pokud se ale naplní projekce od EIA, bude každý druhý elektromobil v Číně v roce 2040 statisticky stále uhlomobilem. Nebo jinak řečeno, polovinu doby pojede na uhlí. O současné době nemluvě.  

001

Na závěr jen zmíním, že v pondělí jsem tu trochu uvažoval nad tím, že elektromobilita nemusí být špatný nápad, ale nese sebou bezesporu velké náklady a rizika (což ukazuje i pohled na NIO). Bylo by tak možná dobré vyčerpat nejdříve méně nákladné a rizikové „zdroje“. Jedním z nich je třeba „rychlost“ (viz můj pondělní příspěvek).


 

Čtěte více:

Ivanovitch: Rada EU, jak si vydobýt roli na světové scéně
12.12.2019 12:45
Proces evropského sjednocování ukazuje, že současní evropští lídři zan...
Hodnotové a růstové pasti
11.12.2019 17:36
Hodnotové investování trpí možná řadu let kvůli tomu, že valuační náso...
Tesla chce v Německu vyrábět půl milionu elektroaut ročně, píše Bild
11.12.2019 13:12
Americký výrobce elektromobilů Tesla plánuje ve svém novém závodě v Ně...
Aramco plní princovo přání: Tržní hodnota přesáhla dva biliony USD, ale nevydržela
12.12.2019 9:44
Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco se druhý den na burze stala pr...
IEA: Ropný trh přes dohodu OPEC+ zůstane nadzásoben
12.12.2019 11:32
Celosvětové zásoby ropy mohou nadále prudce růst navzdory dohodě o da...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data