Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Írán vrací úder a útočí na americké základny. Ropa a zlato zdražují

Rozbřesk: Írán vrací úder a útočí na americké základny. Ropa a zlato zdražují

08.01.2020 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bezpečnostní situace na Blízkém východě se v průběhu včerejší noci opět výrazně zhoršila v reakci na íránský raketový útok proti americkým vojenským základnám v Iráku. Ten přišel jako odplata za zabití elitního generála Sulejmáního a na globálních trzích se okamžitě projevil nárůstem nejistoty a útěkem do bezpečných přístavů (cena zlata je tak například nejvýše od roku 2013). Prudkým růstem o více než pět procent reagovala na útok také ropa, aby dnes ráno část zisků odmazala a vrátila se zpět pod 70 USD/barel.

Další vyostření konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem dává tušit, že geopolitika zůstane i v tomto roce nevyzpytatelnou proměnou, se kterou musí (nejen) globální ropný trh počítat. Včerejší íránská odveta totiž rozehrává nebezpečnou partii, v níž každá další odplata zvyšuje riziko horkého konfliktu. A přestože můžeme v současné chvíli (a bez znalosti bližších detailů) pouze spekulovat o tom, v jakém duchu se ponese americká reakce. S ohledem na rozsah a intenzitu íránského útoku bude mít Donald Trump na stole bezpochyby i variantu razantní odpovědi.

Z pohledu ropného trhu je nyní zásadní, že navzdory rostoucímu napětí na fyzickém trhu (jak potvrzuje pohled na krátký konec forwardové křivky), nedošlo k narušení dodávek ropy. To je koneckonců hlavní důvod, proč cena ropy po prvotním šoku odepsala většinu zisků. Navíc, i pokud by došlo k časově omezenému výpadku produkce (v rozsahu zářijového útoku na saúdské kapacity), ropný trh by měl být - díky existenci robustních nabídkových polštářů (volné produkční kapacity OPEC, strategické zásoby ropy) - schopen situaci zvládnout bez vážnějších otřesů.

Zcela jiný scénář by pochopitelně představoval ozbrojený konflikt mezi Spojenými státy a Íránem. Ten by totiž bezprostředně ohrozil (přinejmenším) produkční kapacity Iráku (4,7 mil. barelů denně) a Íránu (2,2 mil. barelů denně), které dohromady představují přibližně sedm procent globální nabídky. Jak extrémní je aktuálně tento scénář, tedy zda i nadále přetrvává neochota USA a Íránu vstoupit do otevřeného válečného konfliktu, bude jasnější v nejbližších dnech.

TRHY
CZK a dluhopisy
Česká koruna nadále snáší napětí na Blízkém východě velice dobře. Měnový pár testuje úrovně v okolí 25,23 EUR/CZK - nejsilnější korunové úrovně od dubna 2018. Pro střední Evropu by byla nebezpečná až skutečná hrozba výraznějšího ozbrojeného konfliktu, který by na globálních trzích zásadně posílil americký dolar.

Zahraniční forex
Eurodolar zatím vcelku ignoruje nárůst geopolitického napětí a hrozbu otevřeného konfliktu mezi USA a Íránem a soustředí se více na příchozí data. Včera to byl lepší než očekávaný výsledek amerického indexu ISM ve službách, který prospěl dolaru.

Polská inflace v prosinci šokovala, když v meziročním srovnání vyskočila na 3,4 %. Za růstem cen minulý měsíc stály především potraviny (meziměsíčně + 1,2 %), avšak co je z pohledu měnové politiky znepokojivé, je to, že jádrová inflace zřejmě zrychlila nad 3 % meziročně. Takové číslo může být výzvou pro polskou centrální banku, která zasedá shodu okolností dnes. NBP může být navíc znepokojena tím, že inflace se dostala výrazně nad 3 % ještě předtím, než se v indexu spotřebitelských cen promítla administrativní úprava cen elektrické energie a navýšení spotřebních daní na alkohol a cigarety. Inflace v prvním čtvrtletí tak může akcelerovat až na 4 %. Za této situace bude pro guvernéra NBP Glapinského obtížné, aby odpoledne na tiskové konferenci zopakoval svůj názor, že oficiální úrokové sazby zůstanou až do konce mandátu tohoto Výboru pro měnovou politiku na současné rekordně nízké úrovni. Pro zlotý by něco takové bylo samozřejmě pozitivní.

Ropa
Raketový útok na americké vojenské základny ze strany Íránu v noci skokově zdražil cenu ropy o více než pět procent, avšak nad ránem již ropa většinu zisků odepsala a vrátila se zpět pod 70 USD/barel. Důležitou kotvou, která brzdí růst cen ropy, je fakt, že navzdory eskalující situaci na Blízkém východě prozatím nedošlo k fyzickému výpadku dodávek ropy. Zda tomu tak bude i nadále, napoví do značné míry další reakce Spojených států (viz úvodník).

 

Čtěte více:

Deficit zahraničního obchodu USA je nejnižší za více než tři roky
07.01.2020 16:05
Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu díky pokl...
Dolar odpoledne sílí, americké akcie jdou proti evropským
07.01.2020 16:52
Nejistota o dalším vývoji na Středním východě, tedy hlavně o slibované...
Útoky Íránu na americké základny: Zlato nad 1600 USD, palladium na rekordu
08.01.2020 8:20
Cena zlata po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů za t...

Váš názor
  • Z L A T O
    08.01.2020 14:08

    Prima. Takže za chvíli nebude možné koupit ani jednu jedinou obyčejnou uncovou minci, aby o tom Velký bratr nevěděl (protože limit na takový nákup byl snížen na 2000 EURo): __________________________________________________________________________ https://www.getrevue.co/profile/Juraj-Karpis/issues/nekup-to-ecb-dotuje-s-p-500-cisarove-nove-auto-issue-80-208340 __________________________________________________________________________ Říkám to již dlouho (o zlatě, o bitcoinu, ...): to okno vhodné k nákupu (natož za levno) se pomalu zavírá a možnosti úniku ze současného cinklého finančního systému se budou pomalu uzavírat. Hotovost se bude omezovat a až budou zavedeny výrazně záporné úroky (nulové či lehce záporné jsou již nyní - v době bezprecedentního boomu, takže v krizi....), bude ji potřeba omezit silně (nebo rovnou zrušit - stejně všechny centrální banky světa pracují na "digitální hotovosti" na blockchainu), aby nenastal run na banky. A obdobně bude třeba zavést kapitálové kontroly - protože lidé by svoje záporně úročené vklady zkoušeli vybrat třeba ve Švýcarsku, nebo poslat na kryptoměnové směnárny, nebo na účty prodejců zlata, nebo do bank v zemích, kde záporné úroky a zrušená hotovost ještě nejsou.
    Hayek
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m