Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A komu tím prospějete, co?

A komu tím prospějete, co?

16.01.2020 17:25

Peníze jsou podle mne vynálezem svým významem konkurujícím kolu. V nadsázce bychom snad radši tahali vše na zádech, než abychom každou výměnu zboží a služeb přepočítávali na brambory, židle, či třeba trenky. Pokud se ale nástroj (sluha) stane pánem, je to problém. A výjimkou nejsou ani peníze. To samé podle mne platí o tom, co do určité míry můžeme považovat za „nadstavbu“ peněz – finanční systém. I on může být výborným sluhou, ale pokud si z něj a z toho, co přináší, učiníme falešnou modlu a stane se naším pánem, je zle. Děje se tak?

Celkovou odpověď bychom museli hledat po prozkoumání všech hlavních segmentů a úrovní systému. Na to ambice nemám, ale nedávno jsem tu psal o tom, že „Trhu by prospělo méně akcionářů a více vlastníků“. Mimo jiné jsem na základě jedné studie zmiňoval, že mezi firmami probíhá až příliš mnoho fúzí a akvizic (M&A) a jejich skutečným cílem je jen „potěšit finanční trhy“ – tedy vzývat onu modlu, aby dala rychlé zisky. Dnes bych se chtěl tématu věnovat více už proto, že pokud je na trhu ohlášena nějaká transakce, obvykle to má znatelný dopad na ceny akcií. K tomu je tu i ono neinvestorské téma sluhy stávajícího se pánem. Poukázat bych chtěl na následující dvě studie, jejichž společným tématem může být pelíškovské “a komu tím prospějete, co?”

Hlavně akcionáři...

Práce Farida Abdelaliho na základě analýzy dat z mezinárodních trhů tvrdí, že z M&A mají zisk jak akcionáři firem kupujících, tak kupovaných. Ti druzí ale mnohem více. Během tří dnů poté, co je transakce oznámena, totiž akcie firem kupovaných v průměru posílí o téměř 20 %. U druhé skupiny to je pouze 0,57 %. K tomu podotýkám, že se někdy hovoří dokonce o tom, že akcionáři kupující firmy jsou na transakci obvykle biti. I tento přívětivější závěr ale ukazuje, že tu něco nehraje – proč by neměly akcie obou subjektů posílit podobně?

Vysvětlení může spočívat v tom, že cílová společnost je obvykle přeplácena. Pokud pak vezmeme do úvahy, že transakce by měla alespoň podle obvyklých deklarací přinášet synergie, zvýšenou efektivitu a podobně (pro obě strany), i oněch 0,57 % implikuje transfer hodnoty od kupujícího ke kupovanému.

...nebo někdo jiný?

Další studie se zaměřuje na vztah mezi transakcemi (fúzemi a akvizicemi) a odměnami managementu společností, které se jich účastní. Její závěr zní: Nacházíme významný krátkodobý i dlouhodobý efekt, kdy zvýšené množství akvizic zvyšuje odměny managementu. Každá další transakce zvýší odměny v průměru o 21 %. Firmy, které provádí transakce často, dávají vedení v průměru o 46 % vyšší odměny. Tento efekt je silnější u transakcí, které vytvářejí hodnotu a naopak nižší tam, kde byla hodnota zničena. Společnosti, které jsou provozně efektivnější se s menší pravděpodobností stávají těmi, které často provádí fúze a akvizice.

A autor studie Chandra S Mishra pokračuje: Často prováděné akvizice nezlepšují efektivitu firmy, která je činí. Může to být tím, že se neustále objevují nové výzvy spojené s integrací dalších a dalších firem. Počet akvizic má ale pozitivní dopad na podíl na trhu. A firmy, které jej mají malý, mají vyšší pravděpodobnost toho, že se z nich stanou ty, které často provádí fúze a akvizice. „Zdá se, že celková kauzalita jde od nízkého podílu na trhu k většímu počtu transakcí, pak k větší celkové hodnotě firmy a nakonec k vyšším odměnám managementu,“ tvrdí ekonom. Tato věta budí dojem, že spokojeni mohou být všichni, ale pan Mishra dodává, že zvýšení hodnoty firmy nebývá podle dat dáno vyšší efektivitou, ale zvýšením podílu na trhu a většími příležitostmi k růstu.

Tak komu tím prospějete?

Výše uvedené mi vyznívá tak, že u M&A to často zavání oním transferem hodnoty od kupujícího ke kupovanému. A tím, že vedení firem si chce vybudovat (studiemi často diskutovanou) „říši”, která zajistí vyšší odměny a status. Se zvyšováním efektivity to často nemá moc společného, jde hlavně o velikost samotné konsolidace podílu na trhu. Tento příběh tak svými obrysy zapadá i do toho, co tvrdí ekonomové z Chicaga (a nejen odtud): Znatelně roste tržní koncentrace a monopolní síla firem. Což má už své znatelné důsledky v makroekonomické oblasti.

V ekonomii se někdy hovoří o významu takzvaných “incentives”, což do češtiny můžeme přeložit jako motivace, popud. Nebo prostě oním „a komu to vlastně prospěje?” Výše uvedené z tohoto pohledu nevyznívá zrovna nejlépe. Což samozřejmě neznamená, že jsou M&A samy o sobě „špatně” – nejsou, jde jen o onoho sluhu a pána. Dovolím si zde nakonec ukázat následující tabulku ze studie McKinsey. Sice z roku 2012, ale snad je trochu nadčasová. Přehledně ukazuje, jaký typ transakce byl v jednotlivých odvětvích oním sluhou a kdy hodnotu ničil. 

0 

Vidíme, že například ve farmacii byly M&A dobrým sluhou na selektivní bázi, ale u pojišťoven daleko lépe fungují „organické” transakce. V technologiích nefunguje téměř nic, trochu transakce „taktické”. A celkově i tato tabulka varuje před automatickou radostí z toho, že někdo někoho kupuje.




Čtěte více:

Ondřej Martínek: Moneta kupuje Wüstenrot - vánoční dárek pro akcionáře?
13.12.2019 16:43
Nákup stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot bankou Moneta M...
Představenstva PSA a Fiatu Chrysler schválila fúzi
18.12.2019 8:47
Představenstva francouzské automobilky PSA a italsko-amerického Fiatu ...
Trhu by prospělo méně akcionářů a více vlastníků
03.01.2020 5:49
Je možné, aby akciový trh rostl, ale nevzkvétal? Záleží samozřejmě na...
Kofola kupuje českého výrobce ciderů F. H. Prager, vstupuje do dalšího segmentu
07.01.2020 13:31
Kofola ČeskoSlovensko kupuje 100% podíl v českém výrobci ciderů F. H. ...
Visa kupuje za 5,3 mld. USD finančně technologickou firmu Plaid
14.01.2020 9:57
Americký vydavatel platebních karet Visa převezme za 5,3 miliardy dol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university