Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Příměří v celní válce přináší úlevu, cena je ale vysoká

WSJ: Příměří v celní válce přináší úlevu, cena je ale vysoká

16.01.2020 13:26
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump oslavuje podpis první fáze obchodní dohody s Čínou přirozeně jako vítězství, které prokazuje správnost jeho strategie bičovat Peking tak dlouho, dokud nezačne prosit o milost. Pravdou ale je, že dohoda podepsaná ve středu je vzájemným příměřím, které zmírňuje obrovské hospodářské škody na obou stranách. A doufejme, že prospěje i reformám v Číně. Ve svém komentáři to píše redakční rada listu The Wall Street Journal (WSJ).

V Trumpově zbojnické celní kampani byla Čína celé ty dva roky legitimním cílem. Lidová republika až příliš často porušovala sliby, které dala před vstupem do Světové obchodní organizace (WTO), a prosazovala merkantilistickou politiku, která poškozuje zájmy zahraničních firem. Americké podniky tak zůstaly napospas nespravedlivým praktikám Pekingu v situaci, kdy jsou jim kradena obchodní tajemství, zatímco regulace funguje ve prospěch čínských společností.

Nová dohoda nabízí nový proces pro řešení sporů. Snazší to budou mít rovněž američtí majitelé práv duševního vlastnictví, když budou požadovat soudní příkaz, který by zabránil dalším krádežím. Od Číny dohoda žádá, aby trestně stíhala ty, kdo se budou krádeží práv duševního vlastnictví dopouštět. Lépe chráněny by měly být patenty farmaceutických firem, a obtížnější by měl být vývoz padělků. Kromě toho Peking slíbil, že zruší restrikce u zahraničního vlastnictví poskytovatelů úvěrového ratingu, správců fondů, pojišťoven či makléřských firem.

Podobné sliby už dala Čína i v minulosti, teď ale mají Spojené státy alespoň mechanismus, jak dohodnutá pravidla vynucovat. Čína také slíbila, že zvýší dovoz amerického zboží. Trump je posedlý obchodním deficitem s Čínou, ve skutečnosti je ale důležité zejména omezit obchodní a regulační bariéry.

#USA a #Čína podepsaly první část obchodní #dohoda. Má pomoci růstu americké ekonomiky - https://t.co/AKPQd2I4eh pic.twitter.com/P1mNels25F


Trumpovi stoupenci tvrdí, že nic z toho by nebylo bez Trumpových cel možné. To se nikdy nedozvíme. Navrhovali jsme, aby dal Trump dohromady koalici zemí, která by na Čínu zatlačila, než aby zaváděl jednostranná cla. To ale prezident odmítl, když odstoupil od Transpacifického partnerství (TPP) a hlavní obchodní spojence Ameriky zatížil cly na ocel a další zboží.

Prezidentova strategie napáchala mnoho ekonomických škod. Zcela jistě Číně, ale i světovému průmyslu a Spojeným státům. Cla a následná odveta z Číny znamenají daň, kterou platí americký spotřebitel a firmy využívající čínské zboží. Ford loni zaznamenal pokles prodeje v Číně o 26,1 procenta, pokles v případě automobilky General Motors dosahuje 15 procent. Obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro tvrdí, že cla Američanům neublížila, studie ale ukazují, že dodatečné náklady jdou na účet firem a spotřebitelů. Jedna ze studií centrální banky ukazuje, že nejistota v obchodních vztazích ubrala z růstu americké ekonomiky zhruba procentní bod.

Někdo říká, že to je cena, která za to stojí. Není ale pravda, že prezidentovy obchodní války nic nestály. Američané zaplatili vysokou ekonomickou cenu v naději, že se Čína začne díky smlouvě v budoucnu chovat lépe.

Prezident říká, že jednání o druhé fázi obchodní smlouvy začnou okamžitě. Do voleb ale nic nečekejme. Ta první fáze v nejlepším případě znamená, že další rok dva bude v obchodních vztazích klid, Čína bude plnit sliby, Trump zasune svůj meč na cla zpátky do pouzdra a pak se on sám či jeho nástupce bude moci v letech 2021 a 2022 zaměřit na ožehavější otázky, jako jsou subvence čínských státních firem a ochranářství v odvětví vyspělých technologií.

První fáze znamená pokrok, ale rivalita mezi Spojenými státy a Čínou v ekonomice i politice potrvá ještě desítky let, uzavírá svůj komentář redakční rada WSJ.

 

Čtěte více:

USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má uklidnit trhy a podpořit americkou ekonomiku
16.01.2020 8:16
Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsal...
Úvodní dohoda USA – Čína je na světě. Co na to trhy? Spíše jen vlažný růst
16.01.2020 8:50
Spíše umírněným úvodním růstem odpovědí trhy v Evropě na podpis první ...
Dohoda nové nadšení nespustila, pozornost míří k výsledkům a ekonomice
16.01.2020 11:16
Obchodní dohoda nepřinesla finančním trhům velké nadšení. První fáze s...

Váš názor
  • Jakkoli
    16.01.2020 15:22

    Jakkoli je Trumo populistický šašek, musím uznat, že se snaží řešit problém smluvně, nikoli "politickými", tj. prázdnými jednáními jako jeho předchůdci. Problém ovšem je, že jedná s lidovou Čínou, a ta chápe řečené slovo jinak. Také se musí na USA stále méně ohlížet.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m