Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský virus ohrožuje lidské zdraví i trhy

Čínský virus ohrožuje lidské zdraví i trhy

21.01.2020 11:50, aktualizováno: 21.1. 11:49
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Aktualizováno

Koronavirus pocházející z čínského města Wu-chan zabil čtyři lidi, přičemž nakažených je více než 200. Virus se objevil před svátky čínského nového lunárního roku, během nichž se očekává, že budou cestovat stovky milionů lidí. Včera čínské úřady potvrdily, že nákaza může přecházet i z člověka na člověka. Virus přitom může zasáhnout nejenom lidské zdraví, ale i ekonomiku a trhy.

Čínské a hongkongské akcie kvůli obavám z šíření viru značně klesaly, zasaženy byly zejména cestovní ruch a maloobchodní akcie. Hongkongský benchmark index Hang Seng dnes klesl o 2,8 %, což je jeho nejhorší denní pokles od října 2018, zatímco čínský index Shanghai Composite klesl o 1,7 %. Averze vůči riziku se promítla i do evropské obchodní seance. Kompozitní Stoxx 50 odmazává více než 0,7 %. Podobně i čínský jüan vůči dolaru oslabil o 0,6 %.

Evropští investoři by měli sledovat zejména akcie luxusu exponovaného na Čínu, jako Richemont, Swatch, LVMH a Kering, kterým se kvůli obavám z nákazy dopadajícího do výdajů nedařilo ani včera. LVMH klesá o více než 2 % a Burberry dokonce o více než 4 %.

Akcie provozovatele bezcelních obchodů Dufry klesly od pondělního rána o 4,5 %, tato společnost také provozuje vysokorychlostní železniční spojení mezi Čínou a Hongkongem. Wharf Real Estate Investment, která provozuje nákupní centra v Hongkongu, dnes klesá o více než 4 %.

Akcie společností z ranku cestovního ruchu v Asii také prudce ubíraly. Mezinárodní letiště v Šanghaji kleslo o 2,2 %, společnost Air China odmazala v Hongkongu 6,0 % a China Eastern v Hongkongu 6,7 %. Podobný průběh může čekat i letecké společnosti s expozicí na Asii, včetně Air France-KLM, Deutsche Lufthansa a IAG.

Čínské zdravotnické akcie naopak po zprávách o přenosu z člověka na člověka vzrostly. Akcie výrobců léčiv, včetně Shanghai Shenqi Pharmaceutical a Zhende Medical, narostly o denní limit 10 %. A na podobné vlně by se mohl vést i např. Roche a GlaxoSmithKline.

Citigroup uvedla, že ačkoli obavy z nákazy mohou ovlivnit cestovní ruch a související odvětví v Číně, je ještě příliš brzy na to, určit závažnost. "V současné fázi nemůžeme vyčíslit potenciální dopad a potřebujeme sledovat trend během čínského nového roku," uvedli analytici banky.

Tento nový virus z rodiny viru SARS, známý jako 2019-nCov, byl poprvé objeven u lidí, kteří nakupovali nebo pracovali na trhu v centru města Wu-chan. Poprvé byl nahlášen koncem prosince. Tento patogen mohl být přenesen na člověka z živých zvířat, která se tam prodávají. Nákaza byla hlášena také v Thajsku, Jižní Koreji a Japonsku. Mezi příznaky patří horečka a potíže s dýcháním.

Obliba čerstvého masa ze zvířat, která nebyla v karanténě a ani nepochází z volné přírody „činí Čínu náchylnou k riziku nákazy novým virem prostřednictvím zvířecího i lidského kontaktu,“ řekl profesor imunologie v Pekingu Wang Jüe-tan. "To samé platí i pro ebolu, která vznikla v důsledku konzumace lesních zvířat v Africe. “

Čínské úřady uvedly, že nákaze se „stále dá předcházet a kontrolovat ji“. "Kdyby to bylo stejně nakažlivé jako chřipka, viděli bychom v Číně i po celém světě rychlejší šíření,“ řekla Raina MacIntyre, profesorka globální biologické bezpečnosti na University of New SouthWales. "Viry však mohou mutovat.“ Riziko nákazy zvyšuje i nový lunární rok, kdy cestují miliony Číňanů jak doma, tak do zahraničí.

Koronavirus je podobný SARS, jehož pandemie v Asii před 17 lety zabila 800 lidí. Čínský cestovní ruch, doprava a maloobchod byly tehdy silně zasaženy, protože lidé zůstávali doma. Domácí spotřeba prudce poklesla, stejně jako ceny nemovitostí a finanční trhy. Epidemie odepsala podle čínského statistického úřadu citovaném v China Daily v roce 2003 z růstu HDP v Číně odhadem 0,8 procentního bodu. Jeden akademický výzkum z roku 2003 odhaduje světové náklady na téměř 40 miliard USD i více.

Carnell z ING varoval, že pokud se spotřebitelé vystraší, dopad na ekonomiku může být významný. "Podobné věci ... brání lidem v ekonomické činnosti. Nechodí ven. Necestují. Nechodí do restaurací... Dokonce ani nemusí moc lidí umřít nebo se nakazit. Stačí, když se lidé budou bát, že to bude mít velmi masivní a možná i docela dlouhodobý dopad,“ varoval.

Zítra se v Ženevě sejde krizový výbor WHO a projedná, „zda nákaza představuje pro veřejnost stav zdravotní nouze mezinárodního významu, a také co dělat na její zvládnutí.“

Zdroj: CNBC, Bloomberg, FT



 
 
 
 
 

Čtěte více:

WSJ: Čínské akcie ani po deseti letech nesmazaly všechny ztráty
08.01.2020 16:10
Čínské akcie stále nesmazaly všechny ztráty, které nabraly za finanční...
The Economist: Podaří se Číně naklonovat Teslu?
13.01.2020 5:54
William Bin Li je tak blízko tomu, stát se klonem Elona Muska, jako je...
WSJ: Příměří v celní válce přináší úlevu, cena je ale vysoká
16.01.2020 13:26
Americký prezident Donald Trump oslavuje podpis první fáze obchodní do...
Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za posledních 29 let
17.01.2020 8:32
Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což je nejméně za 29 le...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data