Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna testuje nová maxima, nad trhy hrozí čínský koronavirus

Rozbřesk: Koruna testuje nová maxima, nad trhy hrozí čínský koronavirus

22.01.2020 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na dluhopisový trh eurozóny už třetím měsícem míří příval nových eur v podobě restartovaného kvantitativního uvolňování ECB, které spolu s jejími reinvestičními nákupy představuje, spolu formuje poptávku a deformuje výnosy. ECB se může pochlubit dalším rozšířením portfolia dluhopisů zúčastněných, jehož hodnota na konci prosince dosáhla necelých 2,6 biliónů eur. V takové konstelaci se pak stávají čísla o hospodaření veřejných financí nebo dluhové statistiky dočasně druhořadými, nicméně stále jde o zajímavé čtení, třeba s ohledem na dlouhodobě stanovená pravidla Unie.

Když se podíváme na plnění tříprocentního kritéria schodku rozpočtu, tak z 22 zemí, které jsou schopny poskytnout Eurostatu data v požadované kvalitě, tak aktuálně (nebo přesněji, na konci září loňského roku) tento parametr neplnila pouze jedna země (Rumunsko), zatímco před třemi lety to byly 3, před pěti pět, deseti osmnáct atp. Dá se tedy vyvodit závěr, že sice hospodaření na dluh zůstává dál oblíbeným, nicméně relativní velikost deficitů jednotlivých zemí v čase alespoň výrazně klesá.

Příznivější vývoj veřejných financí s sebou přináší i menší tlak na růst dluhu, a tak z osmadvaceti zemí Unie překonává historické šedesátiprocentní kritérium už „jen“ polovina. V nejhorších dobách to bylo 17 zemí. Rekordmanem dál zůstává Řecko (178 % HDP) následované Itálií (137 %) a Portugalskem (121 %), zatímco nejnižším dluhem se může pochlubit Estonsko (9 %). ČR si v loňském roce polepšila a je už čtvrtou nejméně zadluženou zemí Unie. A snad jedna drobná možná trochu jedovatá poznámka, zatímco mezi pěti nejméně zadluženými figuruje jen jedna země eurozóny, poslední pětici statečně obsadily pouze země platící eurem.

Tolik asi k posledním statistikám dluhu, které trh nejspíše ještě nějaký čas vzhledem k dostatečné hojnosti eur trápit nebudou. Nezbývá než vyčkat na další zprávy, které nastíní, jak dlouho asi ještě bude ECB dluhopisy v eurozóně nakupovat, pomáhat tak držet jejich výnosy poblíž dna a nepřímo podporovat střadatele, aby hledali jiné alternativy uložení úspor, nebo je raději utratili, protože minimálně letos se výraznější změny výnosů zřejmě nedočkají. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se nakrátko přiblížila k hranici 25 EUR/CZK, nicméně rychle se zase vrátila k úrovni 25,10. Stále je výrazně silnější, než předpokládala pro první kvartál ČNB, která zatím neví, co toto posílení způsobilo a jak dlouho asi vydrží. Nicméně koruna se může stát docela dobrým argumentem k tomu, aby centrální banka v době ochlazování ekonomiky raději vyčkávala, než aby po čase znovu zvýšila své úrokové sazby. Ostatně v tomto směru vyznívají i další komentáře některých centrálních bankéřů. Stabilita sazeb se tak i nadále jeví pro letošní rok jako nejpravděpodobnější scénář. 

Zahraniční forex

Ačkoliv americké úrokové sazby potkal v souvislosti s hrozbou šířícího se koronaviru v Číně viditelný propad, tak na eurodolarovém trhu se to prakticky neprojevilo a volatilita zůstává mizivá. To se možná trochu změní až zítra a pozítří, kdy přijde na pořad zasedání ECB a evropská PMI. 

Ropa
Ropa Brent během včerejšího obchodování mírně ztrácela a její cena se tak propadla do těsné blízkosti 64 dolarů za barel. Výpadek libyjské produkce tak ropný trh zjevně příliš netrápí, ať již z přesvědčení, že se jedná pouze o dočasnou záležitost, nebo komfortní situace na straně globální nabídky. Ta se totiž může opřít jak o prudký nárůst těžby ze strany zemí mimo OPEC, volnou produkční kapacitu kartelu (zejména Saúdské Arábie) nebo dostatečné globální zásoby. Nakonec, tyto argumenty zazněly i v Davosu z úst šéfa Mezinárodní energetické agentury, který očekává, že v první polovině tohoto roku bude bilance ropného trhu v přebytku až jeden milion barelů denně.

Akcie
Americké akciové trhy včera zamířily do červených čísel a po třech růstových dnech tak sestoupily ze svých rekordních úrovní. Impulzem pro zhoršený sentiment investorů byla zpráva o prvním případu koronaviru ve Spojených státech a potenciální ekonomické dopady. Konkrétně index S&P 500 oslabil o 0,3 % a seanci zakončil na 3320 bodech. Zprávy poznamenaly zejména společnosti provozující hotely a kasina, přičemž akcie Wynn Resorts odepsaly 6,1 %, Las Vegas Sands 5,4 % a například MGM Resorts 6,2 %. Obavy z dopadu na cestování pocítily i aerolinky, kdy Delta Airlines, American Airlines i United Airlines oslabily o tři procenta a více. Akcie Boeingu uzavřely seanci o 3,3 % níže. Velké zisky naopak vykázala Tesla, která zpevnila o 7,2 % na 547 USD. Index Dow Jones oslabil o 0,5 %, S&P 500 o 0,3 % a Nasdaq o 0,2 %.


 
 
 

Čtěte více:

Tudy ne, přátelé
21.01.2020 17:26
Během minulého roku jsem tu občas psal o tom, že jestli je na trhu něj...
Akcie se otřepávají z virové nákazy, dluhopisům se daří dál
21.01.2020 16:55
Úvodní strach z dopadů nákazy koronavirem šířícím se Čínou na trzích b...
Wall Street ustoupila ze svých maxim, Tesla +7 %
21.01.2020 22:07
Americké akciové trhy dnes zamířily do červených čísel a po třech růst...
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték klesla v prosinci jedenáctý měsíc v řadě
22.01.2020 8:44
Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci klesla na 2,34 procenta z l...
Sázka na Netflix se zatím vyplatila, evropské futures se zelenají
22.01.2020 8:56
Praha včera v rámci celosvětových obav z čínského koronaviru odepsala ...

Váš názor
  • Vir nebo virus?
    22.01.2020 11:14

    Pokud virus, tak určitě coronavirus. V HZ už v 8:28 správně koronavir... (česká) Wikipedie není spolehlivým zdrojem informací. Nešiřte faky! ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m