Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Intervence doporučovali experti v ČNB zahájit už v srpnu 2013

Intervence doporučovali experti v ČNB zahájit už v srpnu 2013

27.01.2020 14:26
Autor: ČTK

Zavedení devizových intervencí doporučovala sekce měnová a statistiky v podkladech pro jednání bankovní rady České národní banky již na počátku srpna 2013 i na konci září 2013. Rada nakonec rozhodla o zahájení intervencí na jednání 7. listopadu 2013. Rozhodl tehdy hlas tehdejšího viceguvernéra Mojmíra Hampla, který byl v předchozích dvou hlasováních proti. Rada ČNB hlasovala o zahájení intervencí na srpnovém, zářijovém a listopadovém jednání, vyplývá z dnes zveřejněných protokolů ČNB.

Centrální banka kvůli obavám z deflace, která by mohla zpomalit ekonomiku, držela kurz koruny od listopadu 2013 nad hranicí 27 korun za euro. Intervence ukončila 6. dubna 2017. Pro zahájení intervencí v listopadu 2013 hlasoval guvernér ČNB Miroslav Singer, viceguvernéři Hampl a Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Lubomír Lízal. Proti hlasovali členové bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

"Bankovní rada v posledním roce jednoznačně komunikovala připravenost začít používat měnový kurz v případě potřeby dalšího uvolnění měnových podmínek. Opakované odkládání takového rozhodnutí v situaci, kdy je jeho potřeba očividná, by dle mínění SMS (sekce měnové a statistiky) poškodilo kredibilitu ČNB," píše se v podkladech pro jednání rady v listopadu 2013.

Deflace, kvůli které ČNB devizové intervence v listopadu 2013 spustila, při současné znalosti vývoje ekonomiky podle některých analytiků nehrozila v takovém rozsahu, kterého se centrální banka obávala. ČNB viděla hlavní přínos intervencí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly v případě deflace větší. Krok ČNB kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

Podle současného člena bankovní rady Tomáše Holuba, který byl v době spuštění intervencí v ČNB ředitelem sekce měnové a statistiky, dostupné vědecké studie potvrzují, že kurzový závazek podpořil oživení ekonomiky zhruba v rozsahu, jaký centrální banka očekávala. V blogu, který dnes ČNB zveřejnila, nicméně i Holub připustil, že ve zpětném pohledu měly být intervenci zavedeny dříve, možná až o půl roku.

Kvůli udržování české měny nad hranicí 27 korun za euro vydala ČNB během intervencí za nákup eur 2,012 bilionu korun. ČNB se po centrálních bankách Izraele a Švýcarska stala třetí centrální bankou, která použila kurz jako nástroj své měnové politiky.

Před zahájením intervencí se koruna obchodovala zhruba za 25,80 Kč/EUR. Po ukončení intervencí v dubnu 2017 začala česká měna znovu posilovat. Během loňského roku se obchodovala mezi 25,50 a 26 korunami za euro. Letos v polovině ledna zpevnila na úroveň několik haléřů nad 25 Kč/EUR, a byla tak nejsilnější od ukončení intervencí.

ČNB zveřejňuje protokoly z jednání s odstupem šesti let. Hlasování v rámci nastavení úrokových sazeb, tedy standardní měnové politiky, zveřejňuje ČNB průběžně jako součást záznamu z jednání. V případě intervencí šlo ovšem o zvláštní nástroj měnové politiky, u kterého ČNB informace o hlasování průběžně nezveřejňovala.


Čtěte více:

Agentura Fitch potvrdila rating České republiky na stupni AA-
27.01.2020 8:52
Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěro...
Obrat obchodů s emisními povolenkami loni stoupl na rekord
27.01.2020 8:57
Obrat obchodů s emisními povolenkami v loňském roce celosvětově vzrost...
Bianchi: Trumpovy monetární tweety mají citelný dopad na trhy
27.01.2020 10:49
Po období vysoké inflace převládl jednoznačně názor, že pokud má být ...
Střet o 5G aukci: Předseda ČTÚ Novák rezignoval ke konci ledna, vláda jej odvolala ke dnešku
27.01.2020 10:25
Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák dnes rezi...
Petr Dufek: Čísla z Ifo chladí německý optimismus
27.01.2020 11:14
Zatímco v pátek zveřejněné indexy německých nákupních manažerů vyzníva...

Váš názor
  • Hampl je kariérista
    28.01.2020 6:36

    Hampl je kariérista, víc bych za tím nehledal
    rob
  •  
    27.01.2020 22:58

    je to zajímavé počtení, potvrdilo se, že největší tah na intervenční branku měl guvernér singer, naopak mě překvapilo, že jako poslední se připojil hampl, toho jsem měl leadera nastolení závazku. tipoval jsem lízala nebo janáčka. naopak se vůbec nepotvrdily obavy oportunistů v radě. po těch letech se dá spolehlivě říct, že intervence nijak neuškodily, naopak následovalo šestileté období dobrých časů růstu mezd, poklesu nezaměstnanosti a poptávky spotřebitelů. ani exit ze závazku nepřinesl žádné problémy, zase naopak, dlouhodobá stabilita kurzu je velkým přínosem, např. firmy nemusí hedgovat. za mě rozhodně jedno z nejlepších rozhodnutí měnové politiky v polistopadovém vývoji.
    serepecki
  •  
    27.01.2020 15:34

    jenom by mě zajímalo, co si mám představit pod pojmem "experti z ČNB"....v době, kdy šašci spustili největší experiment v našich dějinách (mimo enormního růstu cen nemovitostí se další kostlivce experimentu teprve postupně vyplouvat na povrch) , tak se světová ekonomika již zmátořila z krize a údajný důvod "deflace" jde úplně mimo....ekonomika by rostla i bez těchto "expertů"
    abc1
    •  
      27.01.2020 16:11

      Měnová intervence probíhá od číny po Usa přes Japonsko včetně EU. Nejsme izolovaný ostrov. Ceny nemovitostí rostou kvůli nízkým sazbáma to všude na světě. reálná deflace hrozila . Tvrzení, že ekono ika podporu nepotřebovala je kopírováno obecně kritky centálních bank. aniž by v praxi bylo doloženo, jde jen o názor. Podporou vývozu v naší vývozní ekonomice jsme podpořili růst a dosáhlinejmenší nezaměstnasti v EU, čímž vzrostla spotřeba a stát vysál daleko více nepřímých daní. Je zajímavě, kolik lidií bez ekonomického vzdělání se cítí lepšími bankéři.
      Velkamedvědice
      • Souhlas
        27.01.2020 19:08

        Celý tento článek dělá dojem preventivní obrany těch "expertů" z ČNB, kteří tehdy intervence odsouhlasili. A to proto, že kritika tohoto zákroku neustále narůstá. V článku je zajímavý postřeh, kdo byl proti - např. pí. Zamrazilová.
        Ullsperger
      •  
        27.01.2020 16:48

        že to podpořilo údajný export je taky pouze tvůj názor.....jako to, že by ceny nemovitostí byly na úrovni jaké jsou i bez zásahu "našich expertů".....CBankeři si to vždy ty svoje experimenty obhájí tak, že bez nich bychom tu už nebyli....no nevím, nejsem ekonom, ale pochybuji, že čištěním peněz (ředěním)lze dosáhnout dlouhodobé prosperity.....tenhle celosvětový experiment ještě neskončil, aby nepřišlo ještě něco horšího, než byl rok 2008....
        abc1
        •  
          27.01.2020 17:46

          Pokud se zamyslíš a nehce se ti hledat čísla, menší vývozní cena logicky zatraktivnuje zboží, takže zvyšuje konkernční odbyt ..o))) To fakt není jen můj názor, kontaktuj jakéhokoliv vývozce zejména automobilku..Jinak pochop, já neobhajuji dlobální metrix, jen se ti asi po desáté snažím vysvětlit, že nejsme pupek světa , ale jeho součást, takže musíme z vlky výti..K růstu nemovitosti sem se vyjádřil, ty nízké úroky hypoték sou nižžší než inflace, takže paradoxně, kdo si půjčuje , šetří více než ten , co si nepůjčuje a šetří...o))
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení