Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nidetzký:

Nidetzký: "Včerejší" inflace není důvodem k obavám

29.01.2020 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký upřednostňuje hladkou trajektorii úrokových sazeb a neznepokojuje jej současné zrychlení růstu cen nad horní mez tolerančního pásma centrální banky. Nidetzký v úterním rozhovoru pro agenturu Reuters dále řekl, že od čtvrtletní aktualizace makroekonomické prognózy ČNB nečeká nic přelomového. Bankovní rada bude o nové prognóze debatovat na svém příštím měnovém zasedání 6. února.

"Nemyslím si, že prognóza přinese nějaký 'game changer'," řekl viceguvernér.

ČNB naposledy zvýšila hlavní dvoutýdenní repo sazbu na současných 2,0 % loni v květnu. Od té doby většina členů bankovní rady včetně Nidetzkého podporuje stabilitu sazeb. Na minulých třech měnových zasedáních však hlasovali vždy dva členové bankovní rady pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

"Pro mě je jako nejpravděpodobnější scénář na zasedání příští čtvrtek stabilita sazeb," řekl Nidetzký. Sazby beze změn také považuje za nejpravděpodobnější vývoj pro celý letošní rok.

Přestože inflace v prosinci zrychlila na 3,2%, a opět se tak vzdálila cíli centrální banky nastavenému na 2% s tolerancí plus minus 1 procentního bodu, nepovažuje viceguvernér tento vývoj za důvod ke znepokojení.

"Přestože inflace je před námi, tak z pohledu zásahu současných rozhodnutí o nastavení měnové politiky je to už včerejšek... Inflaci v letošním roce my už našimi kroky zásadně neovlivníme. Jsou nějaké odhady, březen duben, respektive přelom prvního kvartálu, a pak se začne inflace navracet k cíli," řekl.

Současná prognóza centrální banky předpokládala, že růst cen dosáhne vrcholu na 2,9% v prvním kvartále.

I přes mírnější výhled zrychlení inflace listopadová prognóza implikovala dvojí zvýšení sazeb, jedno ještě do konce roku a druhé v prvním čtvrtletí, po nichž by následovalo snížení sazeb ve druhém pololetí letošního roku.

Někteří členové rady takový vývoj považují za možný s tím, že měnová politika by měla být flexibilní, zatímco jiní preferují hladší trajektorii sazeb.

"S ohledem na transmisi měnové politiky se já spíš přikláním k tomu, že je mi bližší systém vyhlazování než situace zvýšení sazeb. Mám pochybnosti o tom, že by se to případné zvýšení propsalo do reálné ekonomiky," řekl Nidetzký.

Nidetzký dále řekl, že silnější kurz koruny, který utahuje měnové podmínky v otevřené české ekonomice, je faktor hovořící ve prospěch stability sazeb, záleží ovšem na udržitelnosti tohoto zpevnění.

"Otázkou je, jestli to lednové posílení koruny je perzistentní, nebo jde o krátkodobý pohyb na silnější úroveň," řekl.

Koruna minulý týden vystoupala na 25,048 za euro, nejsilnější úroveň od roku 2012. Od té doby se stáhla zhruba na 25,230, částečně pod tíhou globálních obav ze šíření koronaviru z Číny. Stále je však silnější než 25,500, což je průměrný kurz pro první kvartál dle prognózy ČNB.

001

Zdroj: Reuters, Patria

 
 
 

Čtěte více:

ČNB: Data o inflaci jsou kvalitativně v souladu se stávající prognózou
13.01.2020 13:17
Prosincová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než o...
Viceguvernér Mora: Na ročním horizontu nevidím prostor pro snižování sazeb ČNB, základním scénářem stabilita či mírný růst
14.01.2020 13:49
Viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora pokládá za nejpravdě...
Benda: ČNB by měla zvýšit sazby raději dříve než později
15.01.2020 12:33
Česká národní banka má stále prostor pro zvýšení úrokových sazeb v l...
Rusnok: Úrokové sazby letos pravděpodobně zůstanou stabilní
16.01.2020 11:39
Úrokové sazby České národní banky letos s největší pravděpodobností z...
Tomáš Holub z ČNB: Důvody pro stabilitu i zvýšení sazeb jsou hodně vyrovnané
21.01.2020 10:22
Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Tomáš Holub vidí zhruba v...
Michl navrhne, aby ČNB více investovala do zelených dluhopisů
24.01.2020 11:21
Člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl navrhne při diskusíc...
Intervence doporučovali experti v ČNB zahájit už v srpnu 2013
27.01.2020 14:26
Zavedení devizových intervencí doporučovala sekce měnová a statistiky ...

Váš názor
  •  
    30.01.2020 13:38

    "Inflaci v letošním roce my už našimi kroky zásadně neovlivníme".....proč pan arogantní radní nepřizná podcenili jsme to......měli jsem sazby zvyšovat již loni......budou se tvářit, že se vlastně nic neděje.....chtělo by to pane Nidetzký trošku sebereflexe....toho by se toho po vas chtělo asi moc,co
    abc1
  •  
    29.01.2020 18:04

    nevím jak v čnb definují slovo vyhlazování, ale i kdyby, nemyslím, že se má vztahovat na stálou hladinu úrokových sazeb. vždy se hovoří o vyhlazování ekonomického cyklu, inflace, kurzu, což chápu jako snahu o co nejplynulejší přechody, bez nějakých velkých skoků. tedy radní v tomto ohledu respektuje sílu tržních podmínek, neklade ji vyloženě odpor, nesnaží se ji zlomit, ale jeho cílem je ty změny roztáhnout do delšího časového období, aby se změny, které by vypadaly dramaticky, kdyby se udály v krátkém čase, odehrály poněkud méně pozorovaně. jako když se třeba dá brzdami auto zastavit na fleku, nebo taky předvídavě brždění rozložit do delšího úseku. nicméně, abych se vrátil k meritu věci, podle mě tady nidetzký omlouvá rozhodnutí o zachování současné hladiny sazeb zcela nesprávně, protože jde zbytečně proti tržním podmínkám. asi by měla spíše převážit snaha o respektování modelu a prostě sazby teď zvýšit a na podzim případně snížit.
    serepecki
  • to víš že ne
    29.01.2020 12:51

    neboj se, Kašpárci z čnb se nebojí inflace už 3 roky, naštěstí už je nikdo nebere vážně, protože cíle dávno neplní tak ani nemusí nic říkat a až jednou čnb zruší tak to ani nepoznáme :o) jo ještě zapomněl dodat, že čekají na novou prognózu to mne trochu zmátlo :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: to víš že ne
      29.01.2020 17:51

      Kromě toho co vidíme v obchodech jsem malý dílek do skládačky doplnil i dnes.Od 1.2.tam kde chodím na obědy +16.5%.Tři procenta podle ČNB??? Zlaté oči.Ten spotřební koš co tam mají je opravdu kouzelný.
      Mira
    • co je inflace -
      29.01.2020 17:29

      přeci růst cen. Mohou růst ceny do nekonečna v situaci kdy je všeho dostatek až nadbytek? Těžko, pokud nerostou mzdy a nestoupá zaměstnanost. Že se tempo růstu cen zpomalí je tedy na snadě, stejně jako zpomalení růstu mezd. Výroky státních bankéřů jsou tudíž logické a spíše než cokoliv jiného pouze ukazují jak vidí budoucnost, kterou v podstatě nemohou ovlivnit . Dokonce i průměrný přispěvatel diskuze na Patrii, který prognozuje krizi, jinými slovy nečeká žádný boom by měl přijímat výroky o snížení růstu inflace jako potvrzení správnosti svého úsudku.
      lime
  • Inflace je vždy nebezpečná
    29.01.2020 11:41

    Inflace je vždy nebezpečná: V minullsti, v současnsoti i v buducnosti.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    29.01.2020 11:21

    nechápu, že radši nedrží pusu.....stejně se tihle kašpaři nestrefí, to Rusnoček taky plácal vloni touhle dobou, že se inflace v létě 2019 vrátí na 2%.....
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data