Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Čínská harmonie, drobný investor králem a u nás zelená velkoinvestice

Perly týdne: Čínská harmonie, drobný investor králem a u nás zelená velkoinvestice

31.01.2020 12:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína kvůli koronaviru jako ve válečném stavu , Tesle podle Muska rozumí drobasové lépe než Wall Street. Co dalšího přinesl uplynulý týden se dočtete v pravidelných Perlách.

Ve světě…

Část Číny ve válečném stavu: Autor jménem Da Shiji na stránkách China Media Project píše o tom, jak vypadá současná situace v Číně v souvislosti s koronavirem. Připomíná, že město Wu-Chan bylo uzavřeno 23. ledna, byly uzavřeny všechny silnice, železniční tratě, lety a další možnosti, jak se dostat z města a do něj. Stejná karanténa byla během dvou dalších dnů uvalena na dalších 14 měst ve stejné provincii, jejich celková populace dosahuje asi 35 milionů lidí. Někteří zahraniční experti to komentovali s obdivem nad razancí a rozsahem těchto kroků, které nemají v historii lidstva obdobu. Podle některých názorů jde o něco podobného, jako čínský ekonomický zázrak.

Da Shiji ovšem připomíná, že čínská vláda předtím nechala epidemii šířit po více než 40 dní a jak ona, tak vlády místní, se „více než o šíření epidemie samotné zajímaly o eliminaci informací o ní“. To se nyní mezi Číňany všeobecně ví a řada z nich to vnímá jako hlavní příčinu současného stavu. Čínští vědci sice již od prosince pracovali na vakcíně a vláda informovala i Světovou zdravotnickou organizaci, ale svým lidem neřekla nic a cenzura se naopak snažila zničit všechny informace související s nákazou. Politici omezovali ale i vědce v jejich práci tím, že jim zakazovali o problému hovořit a vše bylo klasifikováno jako přísně tajné.

Osm lidí z Wu-Chanu, kteří se odvážili o nákaze hovořit, bylo v té době exemplárně potrestáno a vedení města neustále tvrdilo, že není důkaz o přímém přenosu viru ze člověka na člověka. Vláda i místní úřady chtěly hlavně pokračující „stabilitu a harmonii“ a Da Shiji tvrdí, že určitý zlom přišel až ve chvíli, kdy do města dorazil epidemiolog Zhong Nanshan, který identifikoval virus SARS v roce 2003. Musel přitom přicestovat vlakem, protože pro něj nebylo k dispozici nic jiného.

Onen zlom spočíval v tom, že veřejně oznámil šíření viru a epidemii, ale vládní úřady ještě stále nebyly připraveny přiznat skutečný rozsah problémů. Následná karanténa tak byla nakonec spíše „zoufalým činem“ už proto, že z města mezitím odcestoval až jeden milion obyvatel. Wu-Chan nyní podle Da Shijiho žije ve strachu a nedostatku potravin a léků. A ve strachu žije i vláda, jejíž nekompetentní složky nejsou schopny potřebných kroků a část země se v podstatě nachází „ve válečném stavu“.

Bydlení tahounem růstu: Francouzská investiční banka Natixis si všímá toho, že takzvaný The National Association of Homebuilders’ Index se nově dostal na hodnotu 75, což znamená, že o jeden bod klesl z prosincové rekordní hodnoty. Tento index ukazuje na situaci, co se týče sentimentu ve stavebním sektoru a Natixis tvrdí, že jeho současný vývoj posiluje důvěru ekonomů v pozitivní překvapení na straně dalšího vývoje americké ekonomické aktivity. K tomu se přidává trh práce, který „nevykazuje známky zpomalení“. Sazby by ale i přes růst mezd neměly jít nahoru a i to by mělo nahrávat další expanzi americké ekonomiky.

Natixis tvrdí, že sentiment ve stavebním sektoru obvykle předbíhá recesi asi o 36 měsíců a současný vývoj tak znamená, že „ochlazení je ještě hodně daleko“. Očekávané zvýšení investic do bydlení by pak mohlo zvýšit růst HDP o 40 bazických bodů. A jelikož se s investicemi do bydlení pojí vysoký výdajový multiplikátor, celkový efekt by mohl být ještě silnější. Pokud tedy Fed nezmění nastavení monetární politiky, dá se čekat, že trh s bydlením bude tahounem dalšího růstu, tvrdí Natixis.

Drobný investor králem: CNBC si všímá poslední prezentace výsledků společnosti Tesla: Během konferenčního hovoru byl šéf firmy Elon Musk tázán jedním z drobných investorů, zda vlastně musí odpovídat na dotazy analytiků z Wall Street. Odpověděl, že „asi nemusí“ a že podle jeho názoru řada retailových investorů rozumí jeho firmě lépe, než někteří institucionální investoři a mnoho analytiků. CNBC připomíná, že Musk nemá k analytikům zrovna vřelý postoj již delší dobu. Projevuje se to i na samotných konferenčních hovorech. Během nich začíná s prezentací posledních čtvrtletních výsledků a pak dává prostor pro otázky běžných investorů. Až na závěr jej dostávají analytici investičních bank.

CNBC píše, že přestože akcie Tesly v posledních šesti měsících připsaly 160 % a firma má za sebou dvě zisková čtvrtletí, banky jako JP Morgan, Barclays a Morgan Stanley potvrzují své doporučení prodávat. Brian Johnson z Barclays například tvrdí, že optimisté již nehovoří tolik o tom, že Tesla změní řadu odvětví, ale že se z ní stává ziskový výrobce automobilů nové generace. Podle jeho názoru jsou ale akcie předražené i v případě, že by k tomu skutečně došlo.

Na špici v nezaměstnanosti a v internetové důvěře: Eurostat se tento týden mimo jiné věnoval prosincové nezaměstnanosti v členských zemích EU, organickému zemědělství a bezpečnosti internetu. Z prvního grafu vidíme, že s 2 % mírou nezaměstnanosti stále vévodíme žebříčku evropských zemí, průměr EU se nachází na 6,2 % a nejvíce jej zvedají země jako Itálie, Španělsko a Řecko:

001

Organickou velmocí je podle druhého grafu Rakousko, protože v této zemi je tímto způsobem obhospodařována asi čtvrtina celkové zemědělské půdy. Asi pětina pak v Estonsku a Švédsku. Naopak méně než 3 % zemědělské půdy představuje toto hospodaření ve Velké Británii, Irsku, Bulharsku a Rumunsku a jen 0,4 % na Maltě. My s téměř 15 % podílem patříme mezi země s vysokým podílem organického hospodaření na půdě:

001

Poslední obrázek ukazuje „podíl lidí, kteří za posledních 12 měsíců nenakupovali online kvůli obavám z bezpečnosti plateb“. Podle obrázku má tyto obavy více než pětina lidí v Portugalsku, minimální jsou naopak v zemích jako je Polsko, Dánsko a Česká republika – u nás mají obavy z bezpečnosti plateb asi 2 % populace. A asi 1 % populace je má ve vysoce digitalizovaném Estonsku:

001

a u nás doma...

Hyundai spustí výrobu elektromobilů: Aktualne.cz tvrdí, že „v Česku se začnou sériově vyrábět elektromobily. Jejich produkci spustí Hyundai“. Mělo by k tomu dojít v březnu v závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku a jde o výrobu elektromobilů Kona Electric. Podle portálu tam automobilka letos „vyrobí desítky tisíc těchto vozů a výrazně tím zkrátí dodací lhůty pro zákazníky v Evropě“.

Podle automobilky od zahájení prodeje v roce 2018 překonala poptávka po vozech Kona Electric očekávání a „zaměřením se na uspokojení poptávky zákazníků se Hyundai může stát největším dodavatelem vozidel s nulovými emisemi v Evropě, když bude mít v roce 2020 možnost nabídnout více než 80 000 kusů vozů tří modelových řad“.

Zelená velkoinvestice: Na ihned.cz se můžeme dočíst, že „Škoda investuje stovky milionů do obří solární elektrárny na střechách mladoboleslavské automobilky“. Nyní firma uvádí, že pro své závody využívá přes 50 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Portál dodává: „V Česku se schyluje k jedné z největších investic do obnovitelných zdrojů za poslední roky. Společnost ČEZ Esco, dceřiná firma polostátního ČEZ, jedná o výstavbě obří sluneční elektrárny na střechách mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Mohlo by se jednat o zakázku za vyšší stovky milionů korun“.

Méně letadel nad hlavami: Idnes.cz píše, že „po deseti letech růstu se počet strojů prolétávajících českým vzdušným prostorem snížil. Důvodem paradoxně není nižší zájem cestujících, ale právě naopak přeplněné nebe v sousedním Německu, Rakousku či Maďarsku“. Portál dodává, že zejména větší letadla kvůli těmto kapacitním problémům ve vzdušném prostoru v sousedních zemích začala oblétat i Česko. „Meziroční pokles o šest desetin procenta na zhruba 906 tisíc pohybů (přeletů, přistání a vzletů) za rok nepůsobí sice nijak hrozivě, pro kasu státních leteckých dispečerů z Řízení letového provozu (ŘLP) to však představuje citelný zásah“, tvrdí idnes.cz s tím, že z provozu „vypadla řada nejtěžších letadel“, z kterých jsou nejvyšší příjmy.

 
 
 

Čtěte více:

Uhelná renesance
29.01.2020 19:02
Jako na zavolanou byla včera zveřejněna studie, která se zabývá budouc...
Tragický rok pro Boeing: Poprvé za 22 let ve ztrátě a miliardové náklady na Maxy
29.01.2020 14:51
Minimálně 18 miliard dolarů. Americký strojírenský gigant Boeing uzav...
Komentář Jana Čermáka: Fed vyčkává a ladí velikost své bilance
29.01.2020 22:02
Tisková konference šéfa Fedu J. Powella po zasedání FOMC se tentokrát ...
Avast koupí zpět a zavře divizi Jumpshot, dotkne se to stovek pracovních míst
30.01.2020 9:40
Společnost Avast oznámila, že nakoupí zpět 35% podíl ve firmě Jumpshot...
Investiční tip OTP Bank: Bankovní jednička v Maďarsku
30.01.2020 12:35
OTP Bank Nyrt je největší maďarskou a druhou největší veřejně obchodov...
Analytik: Valuační rébus posouvá Teslu do říše fantazie
30.01.2020 15:16
Upřímně řečeno komentář k výsledkům Tesly, resp. tržní reakci na ně, s...
Avast - další podrobnosti k prodeji Jumpshotu (komentář analytika)
30.01.2020 18:25
Co vlastně viděly některé firmy při nákupu dat od Jumpshotu? Obrázek v...
WHO kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze
30.01.2020 21:55
Kvůli současné epidemii nového koronaviru dnes Světová zdravotnická or...
Petr Dufek: Od eurozóny se mnoho nečekalo, dopadlo to hůř
31.01.2020 11:35
Nečekalo se mnoho, ale dopadlo to ještě hůř. Tak by se dal stručně zho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data