Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shakespearova radikální nejistota

Shakespearova radikální nejistota

14.02.2020 17:51

Thomas Harr stojí v čele ekonomického výzkumu Danske Bank a před několika dny ve své analýze hovořil o současné „radikální nejistotě“. Jejím příkladem má být šířící se nákaza v Číně. Ekonom dodává, že data naznačují na zpomalování čínské ekonomiky, které se projeví i za jejími hranicemi, včetně Evropy. Ta by sama o sobě prý měla nakročeno k mírnému oživení, dění v Číně jej ale pozdrží. Americká ekonomika by letos měla podle ekonoma mírně zpomalit, ale globální hospodářství jako celek projít mírným oživením. To vše, je zahaleno v onom plášti extrémní nejistoty. Dnes bych ale chtěl poukázat na dvě studie, které ukazují, že radikalita tu vypadá ještě trochu jinak.

Nejasné dluhy...

Je to už řadu let, co byla zveřejněna jedna známá studie, která tvrdila, že vládní dluhy se stávají problémem, pokud překročí zhruba hranici 90 % HDP. Tyto závěry byly následně celkem intenzivně a úspěšně rozporovány, ale není pochyb o tom, že současná výše vládních dluhů je v nejedné zemi téma, které by nemělo státá na okraji zájmů. Spojené státy patří mezi zadluženější země a i díky cyklicky unikátní fiskální politice současné vlády se čeká, že tu nedojde k obratu, naopak. Následující graf ukazuje konkrétní vývoj federálních dluhů relativně k produktu a vidíme, že se již pohybuje znatelně nad 100 %:

001

Pozoruhodná nově zveřejněná studie „Beliefs about Public Debt and the Demand for Government Spending“ se nezaměřuje na „technickou“ analýzu dluhů a jejich dopadu na ekonomiku, tedy na „pojmy“, ale na dojmy. Christopher Roth, Sonja Settele a Johannes Wohlfart v ní konkrétně analyzují, jak výši dluhů vnímají běžní Američané. A jak to ovlivňuje jejich pohled na vládní politiku. První z následujících dvou grafů ukazuje, čemu Američané podle průzkumu skutečně věří a to v případě, kdy jim není poskytnuto žádné vodítko ohledně toho, jak se poměr dluhů k HDP vyvíjel v minulosti (sedmdesátá léta). Druhý graf ukazuje odpovědi s touto „kotvou“:

001

Bez kotvy se tedy odhady pohybují někde kolem 60 % (docela velká část z nich ale hovoří o 200 %). S kotvou je tento extrém eliminován, centrum odhadů se ale výrazně nemění a i zde tak leží hluboko pod realitou. Ekonomové pak zjistili, že když jsou lidé konfrontováni s realitou, zvýší se poptávka po snížení dluhů omezením vládních výdajů, ale pohled na zdanění se výrazněji nezmění.

Studie pak mimo jiné konstatuje, že špatná informovanost o dluzích tak může vést k jejich prudkému růstu, protože veřejnost se nestaví proti politice vyšších vládních výdajů. Ze studie bych rád ukázal ještě následující dva grafy – první je ten samý, jako druhý výše uvedený, a je srovnáván s tím, jak by dluhy měly podle dotazovaných vypadat. Řada z nich se domnívá, že optimem je nula, většina názorů pak jednoznačně hovoří o méně než 50 % HDP (tedy ještě méně, než byly představy o realitě, o realitě samotné nemluvě). Mimochodem my bychom se do tohoto optima asi vtěsnali.

001

Nejasné tváře

Dojmy a pojmy se tedy podle výše uvedeného mohou značně lišit i v případě základních faktů u intenzivně probíraných a politicky využívaných (a zneužívaných) témat. A shodou okolností jsem tento týden narazil na studii z roku 2018, které to vše posouvá ještě o úroveň jinam. V „Prevalence-induced concept change in human judgment“ David E. Levari a jeho kolegové tvrdí následující:

„V sérii experimentů ukazujeme, že lidé na pokles četnosti nějakého stimulu často reagují tím, že změní jeho koncept. Takže pokud klesne počet modrých bodů, začnou vnímat purpurové body jako modré. Když klesne počet lidí s agresivním výrazem v obličeji, začnou interpretovat neutrální výraz jako útočný. Když klesne počet neetických poznámek, začnou interpretovat neutrální poznámky jako urážlivé“. Podle vědců pak dokonce platí, že tento efekt funguje i v případě, že jsme před ním dopředu varování, a i když dostaneme zaplaceno za to, že mu budeme vzdorovat.

Pan Harr psal o radikální nejistotě v souvislosti s tím, co bude. To je ale jen slabý odvar. První výše zmíněná studie ukazuje, že dost nejisti jsme si tím, co už je, ale není to jen na první pohled vidět (museli bychom se po tom trochu pídit). A studie druhá vlastně ukazuje, že si nejsme jisti ani tím, co máme přímo před očima. To je možná teprve ta pravá radikální nejistota. William Shakespeare to trefně definoval tím, že „krása tkví v oku pozorovatele“, třetí studie to vlastně „jen“ empiricky potvrzuje z druhé strany – hovoří spíše o „ošklivosti v oku pozorovatele“.

 

Čtěte více:

Bershidsky: Nové myšlenky a nápady možná zajistí hlavně stroje
13.02.2020 15:47
Ruský prezident Vladimir Putin ve svém posledním projevu k národu věno...
Bublinka praskla, ale jedno z nejsledovanějších investičních témat minulého roku zůstává
13.02.2020 17:25
O pozorně sledované společnosti Beyond Meat asi řada čtenářů zajímajíc...
Šéf Tesly chce využít prudký růst akcií a získat další dvě miliardy dolarů. Překvapuje nejméně část investorů...
14.02.2020 8:26
Výrobce elektrických aut Tesla plánuje prodat další akcie za dvě milia...
Perly týdne: Nejhloupější způsob nakládání s akciemi, chudoba v důchodu a u nás mizí lesy a sníh
14.02.2020 13:50
Nejhloupější zacházení s akciemi dle šéfa Berkshire Hathaway, světové ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.