Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banka UBS si zvolila nového šéfa - outsidera Hamerse

Banka UBS si zvolila nového šéfa - outsidera Hamerse

20.02.2020 15:13
Autor: Redakce, Patria.cz

UBS Group si vybrala za svého nového generálního ředitele Ralpha Hamerse z ING Groep. Zvolila tak outsidera prosazujícího digitálního bankovnictví, který byl v Nizozemsku očerňován kvůli praní špinavých peněz. Akcie UBS i ING rostou.

Výběr Hamerse (53), který nahradí současného ředitele Sergia Ermottiho, překvapil analytiky i investory. Se správou majetku a s investičním bankovnictvím (hlavní činností UBS) má jen omezené zkušenosti. Ermotti naproti tomu patří mezi nejdéle sloužící bankovní ředitele v Evropě. Ve funkci je od roku 2011, předtím pracoval v italské UniCredit.

Hamers je tím správným ředitelem, který provede firmu změnami v bankovním průmyslu, a ostřílený a uznávaný bankéř s prokázanou odborností v oblasti digitální transformace, uvedl v prohlášení předseda představenstva UBS Axel Weber.

Hamers je po téměř třicetileté kariéře u ING prošel řadou pozic, včetně šéfa nizozemské a belgické divize a divize globálních komerčních úvěrů. Generálním ředitelem byl od roku 2013, kdy protlačoval digitální bankovnictví ve snaze získat nové zákazníky a zároveň snížit náklady.

Kvůli nedávným problémům se doma stal terčem kritiky. Po skandálu týkajícího se ruského praní špinavých peníze se ING v roce 2018 dohodla na zaplacení pokuty asi 900 milionů dolarů. Následně hlavní finanční ředitel rezignoval a nizozemská centrální banka uvedla, že ING potřebuje „dlouhodobý a intenzivní proces“ zlepšování, aby mohla plnit svou roli strážce národního finančního systému. Minulý rok jí italská centrální banka nařídila, aby v této zemi zastavila přijímání nových zákazníků poté, co zjistila nedostatky při kontrolách praní špinavých peněz.

UBS se připojuje k evropským finančním společnostem, které předávají otěže další generaci. Societe Generale a HSBC také hledají nové šéfy. Credit Suisse Group vyměnila svého generálního ředitele minulý týden. Investoři obou bank reagovali pozitivně. UBS roste v Curychu přes o 2 %, zatímco ING roste o 0,7 %.

Nová krev

Ermottiho poslední (devátý) rok ve vedení UBS zkazily obrovské právní pokuty, otázky týkající se plánování nástupnictví a prohlubující se propad cen akcií. Ermotti reagoval na finanční krizi tak, že se z velké části zbavil divize dluhopisů a více se zaměřil na správu peněz pro bohaté. Tuto strategii napodobili i konkurenti této banky, zejména Credit Suisse. Posledních několik let bylo Ermottiho vedení poznamenáno pokutou ve výši 5 miliard dolarů za daňové úniky ve Francii a odchodem dvou potenciálních budoucích lídrů této evropské banky.

Akcie UBS od jeho jmenování v polovině listopadu 2011 nabraly 20 %, v posledních dvou letech ale odepsaly 27 %. Naproti tomu Credit Suisse během tohoto téměř devítiletého období kleslo o 33 %.

UBS vzhledem k záporným úrokovým sazbám a tlumené aktivitě klientů, stejně jako mnozí z jejích evropských vrstevníků, přenastavila své ambice. Na tomto pozadí snížil Ermotti již podruhé za poslední dva roky finanční cíle této banky.

V říjnu přetáhla UBS ředitele správy aktiv z Credit Suisse Iqbala Khana, který byl potenciálním uchazečem i na hlavní roli. Nicméně poté, co se zjistilo, že šéf Credit Suisse Thiam jej po jeho odchodu ke konkurenci nechal sledovat, jeho postavení ve vedení UBS údajně oslabilo.

U ING se Hamers pokoušel tlumit dopady záporných úrokových sazeb nabíráním milionů nových zákazníků a přechodem na digitální platformy. Pro banku, která má dvě třetiny svých výnosů z retailového bankovnictví, jsou záporné sazby zvlášť škodlivé. Z nizozemské banky odejde koncem června.

Hamers poté, co nizozemskou banku zasáhla jedna z největších pokut, ztratil nárok na svůj roční bonus za rok 2018. ING mu podle oficiálních údajů vyplatila na platu a relativně malé variabilní odměně v posledních letech ročně zhruba 2,16 milionu USD. Pro srovnání Ermotti obdržel zhruba 9 milionů dolarů v roce 2012, což byl jeho první celý rok v čele banky, a zhruba 14 milionů dolarů za rok 2018.

Hamers byl častým cílem nizozemských politiků, novinářů, sloupkařů a finančních aktivistů - jeden z nich se snažil jej uvěznit za jeho údajnou roli v případu praní peněz. Toto obvinění ING odmítla. Hamers dokázal zvýšit příjmy i v takto bouřlivé době. Zatímco jeho předchůdce Jana Hommena chválili za očištění rozvahy po krizi a za záchranu vlády, Hamers se zaměřil na růst. Za své funkční období nabral miliony retailových klientů mimo Nizozemsko tím, že rozšiřoval digitální služby v Itálii, Francii a Německu. Zisk na akcii loni vzrostl na 1,4 eura z 0,85 eur v roce 2013 a akcie ING od Hamerova zvolení v říjnu 2013 vzrostly o 23 %, a to i po poklesu o 30 % v posledních dvou letech.

Zdroj: Bloomberg, ČTK; Foto: Flickr

 

Čtěte více:

Bance UBS loni kvůli nízkým úrokům klesl zisk o pět procent
21.01.2020 9:45
Největší švýcarské bance UBS loni klesl čistý zisk o pět procent na 4,...
UBS otevřela evropskou výsledkovou sezónu zklamáním (komentář analytika)
21.01.2020 15:15
Start evropské výsledkové sezóny za 4Q19 je o poznání rozpačitější než...
Šéf Credit Suisse kvůli skandálu se špehováním odstoupí
07.02.2020 19:39
Ředitel švýcarského finančního ústavu Credit Suisse Tidjane Thiam (57)...
Loňský zisk největší evropské banky klesl o 33 procent
18.02.2020 8:30
Loňský zisk britské bankovní společnosti HSBC klesl před zdaněním o 33...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data