Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Pokles akcií je pro nás fajn

Buffett: Pokles akcií je pro nás fajn

24.02.2020 15:49, aktualizováno: 24.2. 17:14
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Investoři nemohou předpovídat trh nebo dlouhodobé vyhlídky firem na základě denních titulků, domnívá se věhlasný investor, miliardář a filantrop Warren Buffett. Jeho investiční společnost vlastní zhruba 240 miliard USD v akciích a ráda by nakupovala další, prohlásil v rozhovoru se CNBC.

Koronavirus, který sevřel čínskou ekonomiku a jeho šíření po světě se dnes postaralo o výplach na globálních trzích, zasahuje i některá aktiva Buffettovy společnosti, jako jsou síť rychlé občerstvení Dairy Queen, Apple nebo korporace Johns Manville či Shaw Industries. Dnešní propad globálních akcií ale předseda a generální ředitel Berkshire Hathaway shodil ze stolu. Jeho firma prý určitě akcie prodávat nebude, a sám by dal přednost tomu, kdyby mohla nakupovat za nižší ceny, které by po výplachu následovaly.

„Většina lidí jsou střadatelé, měli by chtít, aby se trh sesunul. Měli by chtít kupovat za nižší cenu,“ poznamenal také Buffett s tím, že dnešní (v době zveřejnění rozhovoru ještě stále předpokládaný) pokles na Wall Street je pro firmu dobrý.

Investoři nemohou předjímat trh nebo dlouhodobé perspektivy firem na základě každodenních novinových titulků, poznamenal také Buffett. Naopak ti, kdo investují na základě „budoucí ziskové síly firem v průběhu 10 – 20 let“, budou mít „dobrou investici".

Hloupé, „ i když lidské“ podle Buffetta je, že investoři včetně životních pojišťoven hledají výnosy v prostředí nízkých výnosů, a tím na sebe berou další riziko. „Pokud se podíváte na současnou situaci…dostanete více peněz za akcie než za dluhopisy,“ prohlásil také Buffett.

Právě akciové portfolio Berkshire Hathaway v řádu 248 miliard USD a jeho význam se Buffett pokusil vysvětlit ve výročním dopisu akcionářům, který firma zveřejnila tuto sobotu. Jenom za loňský rok se hodnota tohoto portfolia zvýšila o zhruba 44 %. Napomohly tomu i akcie Applu, které zažily nejlepší rok za poslední dekádu, a zisky z holdingů typu Bank of America a Coca-Cola Corp. Samotným akciím Berkhire Hathaway se tak dobře nevedlo, jejich roční výkonnost relativně k indexu S&P 500 byla nejhorší za desetiletí. Buffet přitom skoupil akcie Berkshire Hathaway za rekordních 2,2 mld. dolarů. Společnost v loňském roce díky růstu cen akcií zvýšila čistý zisk na rekordních 81,42 miliardy dolarů (zhruba 1,9 bilionu Kč). Zisk prudce stoupl z předloňských čtyř miliard dolarů a překonal předchozí rekord 44,94 miliardy dolarů z roku 2017, kdy podnik těžil ze snížení daně ze zisku ve Spojených státech. Provozní zisk v celém loňském roce klesl o 3 % na skoro 24 miliard dolarů. V samotném čtvrtém čtvrtletí dosáhl 4,42 miliardy USD, meziročně byl tak o 23 % nižší.

Výkonnost akcií BH za posledních 5 let:

1

Buffett v dopise akcionářům napsal, že na investice jeho firmy do akcií by se nemělo pohlížet jako na „laškování, které skončí kvůli nižšímu hodnocení od ´the Street´, zaostáním´ za odhady, předpokládaným krokům Fedu, možnému politickému vývoji, předpovědím ekonomů nebo čemukoli jinému, co by mohlo být tématem du jour,“ napsal. Akciové podíly představují „skrumáž firem, které částečně vlastníme a které na vážené bázi vynášejí více než 20 % vlastního čistého akciového kapitálu, což je nutné k provozování jejich podnikatelské činnosti,“ napsal také. Kromě toho jsou tyto firmy ziskové, aniž by k tomu používaly nadměrné množství dluhu.

I nadále hledal Buffett způsoby, jak angažovat svých 128 miliard USD v hotovosti tak, aby z tohoto banku viděl větší výnosy. Ceny jsou ale „závratně vysoko“ a Buffettovi se žádnou obří transakci najít nepodařilo. Takže utratil 5 miliard za zpětné odkupy akcií a celkově byl čistým kupcem akcií jiných společností.

Největší překvapení si ale 89letý investor nechal na závěr svého listu. O případném nástupnictví sice opět nepadlo ani slovo, akcionáři ale na příští valné hromadě 2. května budou smět pokládat otázky přímo jeho dvěma zástupcům, totiž Ajitu Jainovi a Gregu Abelovi. Právě o nich se uvažuje jako o nejpravděpodobnějších příštích kormidelnících Berkshire Hathaway, až Buffett z postu generálního ředitele odstoupí.

Následující graf ukazuje 15 investic Buffettovy investiční společnosti do kmenových akcií firem, které na konci roku 2019 vykazovaly největší tržní hodnotu. Zahrnut není holding v Kraft Heinz, a to z účetních důvodů. Tržní hodnota akcií Buffettovy firmy ke stejnému datu byla jenom 10,5 miliardy dolarů.

1

 

Zdroje: Reuters, CNBC, Bloomberg, https://www.berkshirehathaway.com/, Patria.cz, ČTK

 
 
 
 

Čtěte více:

Bank of America (+2,1 %) potěšila ziskem nad odhady a výdajovou kázní
16.10.2019 13:36
Americká banka Bank of America vykázala pokles čtvrtletního zisku o 2...
Jak se poučit od Warrena Buffetta
29.10.2019 17:35
O panu Buffettovi toho bylo napsáno již spousta, nerad bych tak chodil...
Perly týdne: Buffettova disciplína, Tesla za 500 dolarů a u nás ceny mimo chápání
03.01.2020 13:27
Americká ekonomika má před sebou slušnou šanci na hladké přistání, píš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data