Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po dvaceti letech velký obrat?

Po dvaceti letech velký obrat?

26.02.2020 17:35

V Perlách týdne jsme se mohli dočíst o nové „kultovní“ akcii – společnosti Virgin Galactic, která se mezi investory a asi hlavně mezi spekulanty začíná těšit podobnému zájmu jako Tesla. O VG jsem tu psal minulý týden i já a dnes bych rád zaměřil na další z akcií, které se dostala do popředí zájmu, někdy možná až nezdravého. Tentokrát nejde o vesmírnou zábavu, ale o věc mnohem praktičtější. Akcie Plug Power si za poslední rok připisují téměř 200 % a podle CNBC k tomu značně přispívají různé diskuse na sociálních sítích, které PP řadí po bok Tesly a VG. Staré rčení říkalo, že pokud vám taxikář začne vyprávět o tom, že je dobré nakupovat akcie, je načase prodávat. Možná je čas to změnit na něco se sociálními sítěmi. Ale příběh PP stojí i tak za to.

PP vyrábí a prodává „vodíkové palivové články, které jsou přívětivé k životnímu prostředí a pohání například stroje ve skladech, ale i auta“. Mezi zákazníky firmy patří i Amazon, Walmart, či FedEx. PP na trh vstoupila už v roce 1999 a asi rok poté cena jejích akcií dosáhla více než 1 500 USD. V roce 2013 doklesala na 12 centů. Jak nyní poukazuje CNBC, v září minulého roku management společnosti představil svůj strategický plán, podle kterého by PP měla v roce 2024 generovat tržby ve výši 1 miliardy dolarů

Podle odhadů managementu by klíčový trh „dopravy materiálu „ (tj., povětšinou ještěrky všeho druhu) měl nyní mít hodnotu asi 30 miliard dolarů a dlouhodobě by měl narůst na 300 miliard dolarů. K tomuto dlouhodobému optimismu můžeme přidat to, že firma na konci minulého roku získala významnou objednávku od nejmenovaného klienta z firem Fortune 100 a spekuluje se o tom, že přijdou další podobné. 

Klíčová otázka: Vytáhla cca roční prudká rally cenu akcie na úrovně, které nedávají fundamentálně moc velký smysl? Na S&P Global Market Intelligence jsou ohledně růstu tržeb méně optimističtí, než management. Předpokládají, že v roce 2024 bude firma generovat o něco více než 800 milionů dolarů. Volný tok hotovosti – to co zbude po investicích, by pak měl růst ze současných záporných hodnot na úroveň 250 milionů dolarů (viz graf). Pokud jej po roce 2028 nechám dál růst o 2 % ročně, tak současná hodnota tohoto toku hotovosti dosáhne asi 1,8 miliardy dolarů. Kapitalizace se přitom nyní pohybuje kolem 1,4 miliardy dolarů

001

Pokud by tedy firma naplnila očekávání S&P Global Market Intelligence, o nějaké bublině se tu moc hovořit nedá. O to méně, pokud by naplnila své vlastní očekávání ohledně budoucích tržeb (a dokázala na nich realizovat hotovostní marži podobnou té, se kterou počítají uvedené projekce). Podotýkám přitom, že mé jednoduché kalkulace počítají s betou ve výši téměř 1,6, takže s požadovanou návratností téměř 10 %. Což sedí i na to, že akcie je extrémně volatilní. A to zase sedí na to, že na této malé společnosti a kapitalizaci se točí zájem sociálními sítěmi vybuzené masy investorů a spekulantů (viz níže). Moc zdravé asi nebude hlavně to, že tento zájem se nese ve stylu „udělá z nás tahle akcie milionáře“.  

Uvedený „startovní“ pohled na fundament a valuaci tedy nevyznívá tak zle, jak bychom mohli čekat s ohledem na to, co se kolem akcie děje. Je tu ale jedno podstatné „ale“ (a možná jich je více). Jak jsem uvedl výše, tok hotovosti by se měl ze současných záporných čísel postupně překlopit do kladných. Jenže tu nehovoříme o společnosti, která by vznikla před pár lety, ale o firmě, které tu je již dvě desetiletí a během nich nedokázala generovat ani zisky, ani pozitivní provozní tok hotovosti, o volném (tj., po investicích) nemluvě. Po dvaceti letech konečně velký obrat?

Doposud tedy PP fungovala povětšinou tak, že její provoz peníze prodělával a tak byl do ní neustále vkládán nový kapitál (předlužená není). Nehovoříme tu tedy o tom, že by nová společnost měla projít znatelným růstem, ale že by jím měla projít společnost, které se na trhu pohybuje už hodně dlouho. Což můžeme brát jako plus, i mínus. 

 

Čtěte více:

Dát si tu práci
25.02.2020 18:54
Naše snaha zjednodušovat si věci se na trhu projevuje řadou způsobů. Z...
Jan Bureš: Jaké budou dopady šíření koronaviru?
26.02.2020 5:41
Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává vysoká a rychlý nárůst...
Z čela Walt Disney odstupuje nejmocnější muž v Hollywoodu
26.02.2020 8:44
Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitel...
Výsledky Avastu nezklamaly, nové produkty na cestě (komentář analytika)
26.02.2020 11:39
Avast dnes oznámil výsledky za finanční rok 2019. Příjmy dosáhly 871 m...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m