Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Před nejtěžší ekonomickou otázkou historie

Před nejtěžší ekonomickou otázkou historie

31.03.2020 12:50

V dějinách ekonomie se toho řešilo už hodně. Volný trh, cykly krátkodobé a dlouhodobé, monetární a fiskální politika, příjmová nerovnost, udržitelnost současné formy kapitalismu... Současná diskuse o tom, zda a popřípadě nakolik záměrně utlumit ekonomickou aktivitu s cílem ochránit lidské životy ale svým významem o naprosto převyšuje vše, co můžeme na předchozí seznam dát. I proto se k tomuto tématu, které se může do popředí dostávat i u nás, opakovaně vracím. Dnes ve spojitosti s novou historicko – ekonomickou studií, ale také s pozoruhodným průzkumem mezi ekonomy.

Nevídaná jednota

Existuje takový vtip, tvrdící, že pokud se deseti ekonomů zeptáte na nějaký problém, tak dostanete deset různých odpovědí. A jedenáct, pokud je mezi nimi Keynes. Chápu to jako narážku na to, že ekonomické teorie poskytují nejednou velký prostor pro interpretaci různých jevů (a to s tím Keynesem je vlastně svým způsobem pochvala). Jak ale ukazuje následující graf, ohledně oné strategie záměrného útlumu panuje situace doposud možná nevídaná. Podle průzkumu IGM totiž existuje mezi slovutnými světovými ekonomy naprostá shoda na tom, že reakce na koronavirus by měla zahrnovat i výrazný pokles ekonomiky až do chvíle, kdy infekce značně poleví. Proti tomuto postoji se nestaví nikdo:

ekonomika koronavirus hdp

 

Druhá dvojka grafů pak ukazuje, že všichni ekonomové se shodují i na tom, že předčasné upuštění od restrikcí by v konečném důsledku vedlo k ještě větším ekonomickým škodám, než jejich udržování do chvíle, kdy epidemie poleví. Což souzní s tím, co jsem tu psal minulý týden: Možná před sebou volbu ohledně velkých ekonomických ztrát vůbec nemáme. Buď je přijmeme sami v rámci snah o omezení epidemie. Tedy v rámci schopnosti si něco odříci. Nebo je nepřijmeme a ztráty stejně přijdou, ale ještě bolestivějším způsobem.

ekonomika koronaviru opatření

 

Ruku v ruce

Nová studie „Pandemics Depress the Economy, Public Health Interventions Do Not: Evidence from the 1918 Flu“ je jednou z těch, které se snaží hodnotit současnou situaci na základě zkušeností získaných během pandemie španělské chřipky. Sergio Correia, Stephan Luck a Emil Verner se v ní zaměřují na vliv takzvaných NPI na mortalitu a ekonomickou aktivitu. Závěr je takový, že tyto „nefarmaceutické intervence“ snižují počet úmrtí. A podle dat z amerických měst, která ohledně NPI zvolila různou strategii, to vypadá, že ostřejší NPI celkovou ekonomickou situaci nezhoršily, naopak vedly k prudšímu oživení po epidemii.

To, o čem hovoříme, asi nejlépe vystihuje následující graf. Červeně jsou v něm vyznačena města se slabšími NPI, zeleně se silnějšími intervencemi. Na ose x je mortalita, na ose y změna zaměstnanosti. Proložená přímka má do korelační dokonalosti daleko, ale něco přece jen ukazuje: Čím větší mortalita, tím horší vývoj v oblasti zaměstnanosti. Rozložení barevných bodů pak celkem jednoznačně ukazuje, že přísnější NPI mortalitu snižují, takže dostáváme onen závěr: Přísnější intervence snižují oběti na životech a ekonomice v konečném důsledku neškodí, naopak – obojí jde ruku v ruce.

koronavirus nezaměstnanost úmrtí

Tak nějak jsme si zvykli uvažovat o tom, co je dobré pro ekonomiku, zapomínajíce, že to nemusí být nutně dobré pro nás. Zatímco rovnítko někdy platí, třeba u životního prostředí tomu tak být nemusí a současná situace jde ještě mnohem dál. Co je pak dobré k podobným úvahám o pravděpodobné přínosnosti útlumu dodávat, je to, že útlumy nedopadají na všechny stejně. Takže bychom měli dnes více než kdy jindy uvažovat o tom, jak pomáhat těm, na které situace tlačí nejvíce. Což je v případě některých scénářů i téma prudce rostoucích deficitů, dluhů a nakonec třeba velkého odpouštění. 

Zde za zmínku snad ještě stojí, že relevanci intenzivních NPI by zpochybnilo třeba to, kdybychom zjistili, že velká část populace již „onemocněla“, ale bez příznaků. To ale zjistíme jen na základě smysluplně rozsáhlého náhodného testování. Němci jej prý plánují.

 

Čtěte více:

Tooze: Spojené státy jsou velkou verzí toho, co se děje v Itálii
30.03.2020 14:41
Historik Adam Tooze z Columbia University po roce 2008 tvrdil, že amer...
FT: Švédsko je obrovským COVID-19 experimentem
31.03.2020 10:46
Švédsko jde proti trendu v tom, jak reaguje na koronavirus. Financial ...
Euler Hermes: Oživení ekonomiky lze čekat až v roce 2021
30.03.2020 16:04
Oživení světové ekonomiky po současné krizi způsobené koronavirem bude...
Turecko, Tunisko, Omán. Ratingové agentury varují před hrozbou státních bankrotů
30.03.2020 20:09
Řada zemí s nízkými příjmy by mohly mít problémy s refinancováním svéh...
SB: Pandemie sníží růst v Asii, Čína poroste nejméně za 40 let
31.03.2020 8:53
Pandemie způsobená novým koronavirem prudce zpomalí ekonomický růst v...

Váš názor
  • Tezko srovnavat
    31.03.2020 13:36

    Cetl jsem jiz hodne srovnani soucastne situace s obdobim spanelske chripky. Myslim si, ze pokud reflektuji obe situace z ciste ekonomickeho hlediska je nutno brat v uvahu to, koho virus ochromuje. V pripade spanelske chripky to byli hlavne lide v produktivnim veku, senioru tehdy ani moc nebylo. Dnes jsou nejvice ohrozeni stari a nemocni lide. My tedy dnes resime problem predevsim z humanistickeho hlediska, v pripade spanelske chripky to byla nutna ochrana "pracovni sily". Ekonomicke hledisko bude pozdeji urcite take na programu dne, ale tam jiz prime pouceni v historii nenajdeme. Lidstvo v historii jeste nikdy neresilo tak hluboky problem pomaleho starnuti stale vice nemocne populace. To je opravdu velka vyzva.
    lwinkler
    • Re: Tezko srovnavat
      31.03.2020 19:54

      Možná máte pravdu, ale problémy jsou 2 1/ nedokážu odhadnout, jestli ten virus nebude spouštěč plicních fibróz (sice nejspíš půjde o NSIP, ale i to má invalidizující potenciál) 2/ Zatím je příliš brzy, biologicky zdatní lidé budou umírat později- byť ano, zřejmě nebude tolik obětí cytokinové bouře. Ale díky přetížení zdravotnictví budou oběti i mezi "běžnými" pacienty.
      Hawkie
  •  
    31.03.2020 13:29

    hm, odpouštění dluhů....to by se Vám ekonomům asi zamlouvalo co nejvíce že....abyste zase mohli tou pavědou ekonomii brblat, jak jste nepostradatelní..... předpokládám pane Soustružník, že si pamatujete, jak Paroubek to schytal, když prohlásil, že dluhy se neplatí...(tím myslel jistinu u dluhopisů, že se platí pouze úroky), takže dluhy se platí!!!! Nebo asi přichází jiná doba, kdy zodpovědný občan bude za troubu a ten který naseká dluhy bude in....
    abc1
    • Neplacení dluhů
      31.03.2020 13:41

      1) Co to je kapitalismus? 2) abc1: Nám, ekonomům, by se líbilo, kdyby se dluhy platily, státy se méně zadlužovaly a dlužníci se věřitelům nesmáli. Kdyby ti, dko šetří, dostávali reálné úroky a mohli si odkládat na důchod tak, že jim to celé neschlamstne znehodnocování měny. Bohužel realita je jiná. Státy jsou předlužené, většina voličů tlačí na ulehčení dlužníkům a exekuovaným. Zodpovědný občan byl vždycky za troubu a ten, který naseká dluhy je stále více in. Bohužel!
      Pracovitý Prosecký
      • Re: Neplacení dluhů
        31.03.2020 23:55

        Zodpovědní občané jsou potřeba, aby se ti druzí mohli po kom vozit. Takhle to prosazuje třeba ODS v čele s Fialou. Pro něj jsou ti druzí klientela, na kterou se může pak spolehnout, že ho bude volit. Když jim prosadí aby neplatili daně, a třeba teď, aby podojili stát jak to jde.
        ricochet
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data