Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Google test na virus, horní hranice nezaměstnanosti a my rozděleni chalupařením

Perly týdne: Google test na virus, horní hranice nezaměstnanosti a my rozděleni chalupařením

03.04.2020 13:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak by se měli v současné době zachovat investoři a jak se z koronavirové nákazy vzpamatovává Čína? Na jaký test na virové onemocnění přišel internetový gigant Google a jakých rozměrů dosáhne současná krize na americkém pracovním trhu? To vše a více se dočtete v pravidelných Perlách týdne Patria.cz. 

Ve světě…

Pokud pár let nepotřebujete investované peníze: Investiční společnost Schwab se snaží poradit investorům, jak se v současné době zachovat. Na prvním místě doporučuje, aby investoři nejednali čistě pod tlakem toho, co se aktuálně děje na trhu. „Prodeje během poklesu dělají z přechodných ztrát ztráty definitivní. Pokud budete držet kurz, může to být emocionálněji náročnější, ale pro vaše portfolio zdravější“. To neznamená, že „budete slepě držet, ale vezmete do úvahy i dlouhodobý výhled a nebudete se řídit jen podle krátkodobého pohybu trhu“, píše Schwab.

Schwab také radí těm, kteří „v několika následujících letech nepotřebují investované peníze“, aby uvážili, že pro ně je možná nejlepší nyní nedělat nic. Je tak nutno vzít do úvahy i osobní situaci. Ti, kteří by peníze mohli potřebovat dříve, budou možná muset prodávat již nyní. A prodat část akciového portfolia by měli i ti, kteří špatně nesou neustálé prudké pohyby trhu. V takovém případě je lepší přesunout část prostředků do obligací. Ostatní by se měli držet toho, pro jaké váhy jednotlivých aktiv v portfoliu se rozhodli a podle nich aktiva prodávat a nakupovat. Tedy prodávat aktiva, jejichž podíl kvůli pohybům trhu vzrostl nad cílové hodnoty a naopak.

Čína míří zase nahoru: Ekonom Gavyn Davies na Twitteru prezentuje poslední výstup modelů jeho společnosti Fulcrum AM zaměřujících se na aktuální vývoj v čínské ekonomice. Podle následujícího graf se po předchozím prudkém propadu začíná aktivita znatelně zvedat a nyní by čínské hospodářství mělo růst asi 4 % tempem. Jde tedy stále o útlum ve srovnání s předchozím stavem, kdy se růst pohyboval po většinu času nad 6 %. Ovšem ve srovnání se zamrznutím ekonomické aktivity, ke kterému došlo v únoru, jde o výrazné zlepšení:

čína ekonomika aktivita průmysl

Pokud si budete stěžovat, vyhodíme vás: Bloomberg píše o tom, že některé nemocnice v USA hrozí svým zaměstnancům propuštěním v případě, že si budou stěžovat na nedostatečné vybavení. Například Ruth Schubert z Washington State Nurses Association říká, že nemocnice si chtějí zachovat svou image před veřejností a jejich postup je šokující. Podle ní musí zaměstnanci nemocnic mít možnost hovořit k veřejnosti o tom, co se skutečně děje tam, kde probíhá péče o nakažené koronavirem.

Bloomberg dodává, že v Číně před koronavirem varovali lékaři, kteří za to byli následně perzekuování. V USA podle Bloombergu již řada lékařů a sester na sociálních sítích varovala před nedostatkem ochranných prostředků, včetně respirátorů. Některé nemocnice se proti nařčení brání s tím, že situace se rychle mění a veřejnosti by tedy měli podávat informace jen ti, kteří mají přehled o celkovém aktuálním dění. Jiné nemocnice, jako například Mount Sinai v New Yorku, ale zvolily úplně opačný přístup a svým zaměstnancům přímo organizují styk s médii s cílem co nejlépe informovat veřejnost.

Google test na koronavirus: Seth Stephens-Davidowitz na Twitteru poukazuje na možný vztah mezi ztrátou chuti a čichu a onemocněním COVID-19. Všímá si konkrétně toho, že na Googlu roste počet vyhledávání hesla „necítím“ a dává do grafu data týkající se počtu nakažených na straně jedné a právě počet vyhledávání tohoto hesla na straně druhé. Výsledek je následující:

google vyhledávání koronavirus symptom čich

 

Stephens-Davidowitz na dodává, že roste i počet vyhledávání hesla „kýchání“ a dat se chopil podobně, jako v předchozím příkladu. Výsledky ovšem komentuje s tím, že zde jde spíše o hypochondrii:

koronavirus příznaky kýcháni google

 

Ještě ani netušíme: Vox poukazuje na to, že během poslední recese dosáhla nezaměstnanost v USA úrovně 10 %, během Velké deprese se vyšplhala až k 25 %. St. Louis Fed nyní na základě hrubého odhadu tvrdí, že současná krize by nezaměstnanost mohla dostat až nad 30 %. VOX píše, že v takovém případě bychom „ještě ani netušili, co se chystá“. Fed založil svůj odhad na rozdělení ekonomiky na 88 sektorů s tím, že u každého posuzoval, jak moc je ovlivněn sociálním distancováním. Uvedené číslo pak odráží předpoklad, že lidé v každém ohroženém sektoru skutečně o zaměstnání přijdou. VOX tvrdí, že podle některých ekonomů jde o příliš velkou skepsi, ale zároveň dodává, že vysoká nezaměstnanost je pravděpodobná.

VOX také poukazuje na to, že ekonomové Jonathan Dingel a Brent Neiman přišli s novou studií „How Many Jobs Can be Done at Home?”. Na jejím základě tvrdí, že z domova lze pracovat asi u 34 % celkového počtu pracovních míst. Pokud k tomu přidáme 12 %, která tvoří místa ve zdravotnictví, dostáváme se na 46 % celkového počtu pracovních míst. V extrému tak podle VOXu lze hovořit o zbylých 54 % jako o horní hranici nezaměstnanosti.

Regiony podle stáří populace a výdaje na zdravotní péči: Eurostat v souvislosti s vyšší rizikovostí koronaviru u starších lidí přináší přehled evropských regionů podle toho, jakou část populace v nich tvoří lidé starší 65 let. Mezi „nejmladší“ patří velká část východní Evropy, opak platí o Itálii, západním Španělsku a Portugalsku, ale také části Francie a východní části Německa:

demografie stáří věk

V souvislosti se současným děním může být zajímavý i pohled na výši výdajů na zdravotní péči na obyvatele. Podle grafu jsou tyto výdaje nejvyšší ve Švédsku a Dánsku, kde v roce 2017 převyšovaly 5 000 eur. V Rumunsku se naopak pohybovaly na méně než desetině této částky. Pod průměrem EU ve výši 2 900 eur se nachází i Česká republika (1 300 eur).

zdravotnictví eu koronavirus výdaje

 

a u nás doma...

Nedostatek léků zatím nehrozí: Centrum.cz píše, že „nedostatek léků zatím Česku nehrozí. Co ale není, může brzy být, varují výrobci“. Uzavřené hranice i povinné karantény totiž podle portálu už ochromily nejedno průmyslové odvětví, ale „snad u žádného z nich to ale nepředstavuje větší riziko než ve výrobě léků. A to nejen těch, které se využívají při léčbě symptomů nemoci Covid-19, ale i všech ostatních“. Farmaceutické společnosti tak „varují, že pokud si Evropa nechce zadělat na vážné problémy, musí jim co nejdříve pomoci se zajištěním výroby“. O možném problému se „v minulém týdnu přesvědčil i český výrobce léčiv Zentiva, když jeho kamiony zůstaly stát na hranicích s Maďarskem“.

Rozděleni chatařením: Seznam.cz píše, že podle nejnovějších výsledků průzkumu National Pandemic Alarm se Češi v souvislosti s pandemií koronaviru Češi „neobávají nedostatku základních potravin nebo že přijdou o práci. Trápí je ale zdražení a případný pokles příjmů“. A jsme „stále nejoptimističtější a nejvíce důvěřují státu v porovnání s dalšími zeměmi střední Evropy. Vychází to z průzkumu National Pandemic Alarm, který monitoruje nálady a postoje společnosti v období pandemie koronaviru, a to mimo Česka také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku“.

„Celkem 60 procent lidí si myslí, že by se po Česku až na zcela nezbytné případy vůbec nemělo cestovat. Jen třetina lidí souhlasila s výrokem, že lidé mohou odjet na chaty, pokud nebudou vycházet mimo svůj pozemek“ Píše seznam.cz. „Chataření a chalupaření má u nás velkou tradici, nyní ale trochu rozděluje společnost. V okolí Prahy, na Vysočině, v Libereckém a Karlovarském kraji přivítají teď obyvatele hlavního města s nejmenším nadšením. Celkem překvapivé však je, že v Jihočeském kraji souhlasí skoro stejně jako Pražané s tím, že lidé mohou na své chaty a chalupy vyjet, když neopustí pozemek“ uvedl pro portál Ondřej Veis, ředitel agentury NMS.

 
 

Čtěte více:

Bloomberg: Znudění, izolovaní lidé jsou pro Facebook výhrou
01.04.2020 12:11
Boj o pozornost uživatelů – taková je dlouhodobá charakteristika boje ...
CNBC: Bitcoin si ve čtvrtletí vedl lépe než americké akcie
01.04.2020 12:15
Kybernetická měna bitcoin si v prvním čtvrtletí vedla lépe než hlavní...
Miliardáři z Lega: Dlouhodobý investor v klidu sedí a přečká bouři
01.04.2020 16:51
Správce fondu, který spravuje majetek miliardářů z Lega, říká, že akci...
ČNB zmírnila limity ukazatelů pro poskytování hypoték
01.04.2020 16:25
Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro p...
Moneta Money Bank oznámila dokončení akvizice Wüstenrot za 175 milionů eur
01.04.2020 17:34
Skupina Moneta oznámila, že dnes dokončila akvizici Wüstenrot stavební...
Bloomberg: Noční můra zakladatelů eura se může zhmotnit v Itálii
02.04.2020 11:26
Dvacet let po zavedení eura se jedna z hlavních obav jeho zakladatelů ...
Ve Španělsku přišel v březnu o práci rekordní počet lidí
02.04.2020 12:39
Ve Španělsku v březnu kvůli opatřením proti šíření koronaviru přišel o...
Černá labuť a černá korporátní nula
02.04.2020 17:50
Korporátnímu sektoru v řadě vyspělých zemí nejde nyní o výsledovky, al...
Bloomberg: Na trhu je nedostatek nejžádanějších zlatých cihel
02.04.2020 16:51
Růst poptávky a potíže způsobené krizí kvůli šíření koronaviru způsobi...
ADB: Náklady pandemie mohou svět přijít až na 4,1 bilionu USD
03.04.2020 9:38
Náklady na boj s ekonomickými dopady pandemie by mohly celosvětově dos...
Podnikatelská aktivita v eurozóně je na minimu za dobu měření
03.04.2020 10:29
Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu oslabila více, než se předp...
Morgan Stanley: Ekonomika USA letos klesne nejvíce od roku 1946
03.04.2020 11:20
Ekonomika Spojených států by v letošním roce mohla klesnout o 5,5 proc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.