Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Týden ve znamení amerických dat, projevů a výsledkové sezóny

Rozbřesk: Týden ve znamení amerických dat, projevů a výsledkové sezóny

13.07.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Je za námi týden ve znamení českých dat, která ukázala, jak se po začátku tzv. rozvolňování začala ekonomika postupně vracet do normálu. Někde to bylo vidět docela zřetelně – třeba v maloobchodě, který se dokonce vrátil k růstu, jinde to bylo slabší – třeba ve zpracovatelském průmyslu. A někde se květen v podstatě zas tak moc nelišil od kritického dubna – příkladem budiž letecká doprava, ubytování nebo chcete-li vše, co souvisí s cestovním ruchem.

Restart ekonomiky tak byl spíš celkově vlažný a rozhodně nebudil žádné velké naděje. Průmyslovým firmám dál chybí zakázky, nezájmem trpí především automobilový průmysl, který po té, co se nasytí odložená poptávka, nemůže počítat s boomem investiční a spotřebitelské poptávky. A tak jeho jedinou jistotou zůstávají pokuty a doutnající celní spor mezi EU a USA, které jsou mimochodem pro evropské automobilky hlavním exportním trhem.

Česká inflace jakoby zcela ignorovala fakt, že ekonomika prochází hlubokou recesí, opět poskočila nahoru a dostala se dokonce nad hranici tolerančního intervalu ČNB. Vinu tentokrát nesou především dražší tabákové výrobky, respektive vyšší spotřební daně, které mají jako již tradičně vylepšovat příjmovou stránku státního rozpočtu za cenu zvýšení inflace. A to nejenom v letošním roce, ale podle posledních návrhů z dílny MF – zřejmě vzhledem k všeobecnému úspěchu – i v těch následujících. Jediným potěšujícím číslem minulého týdne byla tak snad jen nezaměstnanost, která se zvýšila oproti květnu jen symbolicky. Když si ovšem vedle tohoto výsledku představíme statisíce lidí v režimu Kurzarbeitu, tak je ta radost z čísel z trhu práce možná poněkud předčasná.

Tento týden bude ve znamení především amerických dat, pokračující výsledkové sezóny a četných projevů centrálních bankéřů. Na řadu přijdou mimo jiné maloobchodní tržby, u kterých se počítá s dalším velmi solidním růstem. A se zlepšením navzdory kulminující koronavirové nákaze počítají trhy i u spotřebitelské důvěry, jež má přijít na řadu v pátek.

Zapomenout nelze, že tento týden proběhne další jednání ECB, od něhož se však toho příliš čekat asi nedá. Sazby už není kam snižovat, a program nákupů dluhopisů je už nyní velkorysý jako nikdy před tím. ECB se už dávno stala především velkým asset managerem s portfolii cenných papírů s hodnotou atakujících 2,8 bilionů eur a současně největším věřitelem zemí eurozóny. V poslední (neinflační) době, zdá se, narůstají i její ambice v rámci boje proti změnám klimatu. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu pátečního obchodování pohybovala okolo úrovně 26,65 EUR/CZK. Červnová inflace, která skončila nad horní hranici tolerančního pásma ČNB i nad její prognózou, korunu ponechala chladnou. Byť centrální banka ve svém komentáři uvedla, že odchylka jde na vrub především jádrové inflaci a že rizika současné prognózy jsou na proinflační straně. Ale i samotná ČNB počítá s tím, že se inflace postupně a relativně rychle vrátí k dvouprocentnímu cíli. Na druhou stranu jsou to čísla, která by měla podpořit ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, i když připravovaná srpnová prognóza ČNB už zřejmě nebude až tak optimistická jako ta dosud platná – květnová. Tento týden korunu na domácím poli nejspíš nezaujme vůbec nic, a tak její směr se bude odvíjet především od vnímání rizik na mezinárodních finančních trzích. 

Zahraniční forex

Trhy (včetně těch devizových) i nadále vcelku v klidu ignorují rekordní přírůstky nových COVID případů v USA a raději se připravují na začátek kvartální výsledkové sezóny. Pokud jde o eurodolar, tak pro něj bude v tomto týdnu asi nejzajímavější zasedání ECB (čtvrtek) a zasedání EU ohledně Fondu obnovy.

Polský zlotý vstupuje do obchodního týdne v klidu a to přesto, že se již pomalu začíná vyjasňovat, kdo bude prezidentem dalších pět let. Podle nekompletního sčítání hlasů by se jím měl stát dosavadní prezident Duda.

Ropa

Ropa startuje nový týden nesměle a drží se pevně u hranici 43 dolarů za barel. Po vcelku nudných seancích, které výrazněji neovlivnil ani rekordní nárůst počtu nově nakažených ve Spojených státech, má před sebou ropný trh o poznání zajímavější týdenní výhled. Tomu bude dominovat úterní a středeční jednání ministerské komise OPEC+, jež bude diskutovat o další podobě produkčních škrtů, přičemž nejpravděpodobněji se jeví potvrzení původního jízdního řádu - snížení produkčních škrtů od srpna z 9,7 na 7,7 mil. barelů denně. 

Stranou pozornosti pak nezůstanou ani tradiční fundamentální statistiky, které naznačí, jak si vlastně OPEC+ stojí ve svém úsilí rebalancovat ropný trh. Předběžná čísla k zásobám přijdou na řadu již v úterý od API a ve středu na ně naváže EIA. Týden pak zakončí data k aktivitě amerických producentů od agentury Baker Hughes.


 

Čtěte více:

Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 4. čtvrtletí 2023
08.01.2024 9:24
Patria.cz Vám přináší kalendář výsledkové sezóny nejdůležitějších fire...
Ropa v zajetí prázdninové letargie
10.07.2020 16:13
Ropný trh se naplno ponořil do prázdninové nálady, které odpovídá nižš...
Italská centrální banka zhoršila výhled vývoje ekonomiky
10.07.2020 16:16
Italská centrální banka zhoršila odhadovaný pokles hrubého domácího pr...
Zelený zavěr týdne v USA, Tesla +10,8 %
10.07.2020 22:02
Americké akcie v závěru týdne poměrně silně posílily bez výraznějších ...
V USA začíná výsledková sezona, zřejmě nejhorší od finanční krize
13.07.2020 8:15
Ve Spojených státech tento týden začíná výsledková sezona, která zřejm...
Studie KPMG: Podíl Evropy na výrobě aut klesne za dekádu na třetinu
13.07.2020 8:23
V roce 2030 připadne na západní Evropu pouze pět procent světové produ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university