Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sussman: Opomíjený argument pro rozdělení velkých technologických firem

Sussman: Opomíjený argument pro rozdělení velkých technologických firem

13.08.2020 15:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Ředitelé velkých technologických společností nedokázali přesvědčit členy amerického Kongresu o tom, že s jejich společnostmi je vše v pořádku a není třeba žádné legislativní intervence. Na stránkách ProMarket to tvrdí Shaoul Sussman s tím, že otázkou již není, zda tyto firmy mají příliš velkou tržní sílu, ale to, jak s ní naložit. Podle Sussmana na to poukazuje zejména jedna prostá věc, která se během slyšení v Kongresu několikrát opakovala. A která může být hlavním argumentem pro rozdělení velkých technologických firem.

Všichni ředitelé opakovaně odpovídali, že „o tomhle nic neví“. Tato fráze byla podle Sussmana používána frekventovaně a při různých příležitostech a když politici trvali na jiné odpovědi, obvykle se dozvěděli, že ředitel se o tuto oblast moc nezajímal. „Je zřejmé, že v některých případech šlo o snahu nesdělit nějaké inkriminující informace, ale v řadě případů byla tato odpověď upřímná,“ píše Sussman a za příklad dává ředitele Amazonu Jeffa Bezose.

Bezos byl tázán na platformu Twitch – na její vztah k dalším aktivitám Amazonu, jako jsou cloudové služby či maloobchod, a na to, jakým konkrétním způsobem umožňuje přístup k službám, které nabízí. Bezos na to odpověděl, že se musí zeptat, protože neví. Podobně Bezos odpověděl na otázku týkající se toho, jaké zboží Amazon skutečně doručoval během pandemie, kdy hovořil o tom, že bude posílat jen nezbytné a základní zboží.

Ředitel Applu Tim Cook zase odpověděl, že není pravda, že v App Store jsou upřednostňováni někteří developeři aplikací. Na další otázku týkající se konkrétně Baidu a pomoci, které se této společnosti dostává, Cook odpověděl, že o tom nic neví. Sussman tvrdí, že takové odpovědi ukazují hodně o vnitřní kultuře velkých technologických firem. Podle něj se zdá, že vedení těchto společností se snaží dosáhnout růstu za každou cenu a zároveň na oko implementují politiku, která má bránit zvýšenému tlaku regulátorů.

Sussman se také ptá, zda problémy spojené s velikostí technologických gigantů může řešit jen regulace, nebo zda se prostě staly již příliš velké na to, aby byl jeden člověk schopen udržet si přehled o jejich činnosti. Poukazuje v této souvislosti i na společnost Western Union, která kdysi měla monopol na telegrafické služby. Američtí zákonodárci u ní již od roku 1860 uvažovali o zestátnění, alternativou byly pokusy o podporu firem, které se mohly stát významným konkurentem.

Zastánci těchto řešení se ale mezi sebou nedokázali dohodnout. Ti první vnímali snahy o podporu konkurence jako něco, co by zavánělo případnou korupcí. Ti druzí zase protestovali proti zestátnění, protože se obávali narušení fungování svobodného trhu. Na konci devatenáctého století přitom Arthur Stone Dewing poukazoval na to, že ve společnosti převládl názor „větší je lepší“. Tedy že velké firmy jsou pro celou ekonomiku výhodnější a řada odvětví spěje ke konsolidaci. Dewing nicméně tvrdil, že firma se může stát příliš velká a dostat se do stavu, kdy její vedení není schopno uřídit a uhlídat všechny důležité věci. Řada z nich mu tak uniká, dochází k plýtvání a podobně.

Sussman míní, že tyto závěry, starší více než 100 let, se přesně hodí na dnešní technologické giganty. Poukazuje například na to, že Amazon si účtuje poplatky za uskladnění zboží v jeho skladech, které jsou výrazně vyšší než u konkurenčních skladů. Takže buď Amazon zneužívá svou tržní sílu, nebo jeho velikost přináší nižší efektivitu a vyšší náklady, které musí pokrývat vyššími sazbami za uskladnění. Amazon konkrétně požaduje 75 centů za krychlovou stopu za měsíc mimo sezónu a 2,4 dolaru v sezónních měsících. Průměr u skladů v USA a Kanadě ale podle průzkumu z roku 2019 dosahuje 50 centů. Pokud má tedy stát správně postupovat vůči velkým technologickým firmám, musí v první řadě pochopit, že tu neplatí „větší je lepší“.

Zdroj: ProMarket


 
 

Čtěte více:

Bloomberg: Do čeho vrazit milion dolarů?
29.07.2020 10:46
Do čeho investovat milion dolarů? Vzhledem k tomu, jak jsou trhy běhe...
Apple rozdrtil odhady svých výsledků a oznámil split akcií. Ty vylétly nad 400 USD
30.07.2020 22:55
Technologický lídr Apple oznámil kvartální výsledky, které na úrovni t...
Od ocele a drátů k Applu či Microsoftu. Burza se mění, budoucnost je biotech i blockchain
04.08.2020 10:33
Trhům dominují technologie. V americkém akciovém indexu S&P 500 přesa...
Peking nedovolí, aby USA ukradly TikTok, píše tisk
04.08.2020 12:01
Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou t...
Trh jako v roce 2000? Jen na povrchu
06.08.2020 17:31
Po dvaceti letech jsme se dostali zpět do doby, kdy pět největších spo...
Fidelity: Investiční příležitosti v éře 5G
07.08.2020 14:56
Aktivita jak spotřebitelů, tak firem, se přesouvá z offline prostředí ...

Váš názor
  • Jako obvykle
    14.08.2020 8:54

    redakce opsala článek z pochybného zdroje, aniž by se namáhala zjistit, jak to ve skutečnosti s poplatky Amazonu za uskladnění je. Jako příklad, že větší není lepší vznikl obvyklý bizár.
    Dan314
  • Haha
    13.08.2020 17:02

    Takže odpovídali jak politici. Na rozdíl od politiků je nemusíme povinně platit. Tedy důvod rozpustit USA a zrušit politiku. Celé USA ovládají 2 konglomeráty. Demokrati a republikáni.
    HenryFord
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data