Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Konec nezávislosti centrálních bank?

Víkendář: Konec nezávislosti centrálních bank?

12.09.2020 9:50
Autor: Redakce, Patria.cz

David Marsh pracoval v osmdesátých a devadesátých letech pro Financial Times, pak přešel do investičního bankovnictví a stal se konzultantem. Narodil se ve Velké Británii, ale „je velkým odborníkem na Německo a autorem známé práce Bundesbank: Banka, která vládne Evropě.“ Píše to německý Der Spiegel, který s Marshem přináší rozhovor.

Marsh byl dotázán na to, zda půjde ECB ve stopách Fedu, který nyní bude tolerovat i inflaci vyšší než 2 %. Podle jeho názoru přichází nová doba centrálního bankovnictví a Fed svými kroky „omezuje svobodu ECB k manévrování“. „Fed byl vždy opatrný a udržoval inflaci a nezaměstnanost pod kontrolou. Tomu je nyní konec, protože nezaměstnanost kvůli pandemii prudce vzrostla a inflace se již deset let drží nízko. Jsou pro to důvody, ale ty nemají co dělat s centrálními bankami,“ míní ekonom.

Mezi hlavní důvody pro popsaný stav patří stárnutí populace a její vyšší úspory. K tomu se přidává digitalizace a globalizace, která na globální trh práce přivádí miliony lidí a následně vytváří negativní tlak na mzdy. To vše snižuje inflační tlaky a boj s inflací tak nyní není pro Fed prioritou. A nízká inflace panuje i v Evropě. Otázkou podle Spiegelu pak je, proč panuje takový povyk kolem změny přístupu Fedu. Marsh na to odpověděl, že inflace je sice nyní nízká, ale „není mrtvá“.

Inflace by se mohla stát hrozbou kvůli „výdajům vlád financovaným dluhy zaměřenými na boj s pandemií“. Centrální banky by tak měly být stále připraveny na boj s vysokým tempem růstu cen, ale ony tak nečiní, míní Marsh. Spiegel podotýká, že podle některých názorů dokonce hrozí hyperinflace ve stylu dvacátých let, ale to je podle ekonoma „naprosto přehnané“. Ovšem pokud se ekonomika zotaví ze současného šoku, inflace by se mohla dostat znatelně nad 2 % a politici by se vůbec nezlobili, protože by rostl i nominální produkt, a to by snižovalo dluhovou zátěž.

Takový způsob snížení dluhové zátěže by s sebou ale nesl růst „sociální nespravedlnosti“. Ti, kteří vlastní nemovitosti či akcie, by totiž netratili, protože jejich ceny by rostly spolu s inflací. Ovšem ti, kteří nemají velká investiční portfolia, žijí v pronajatých bytech a podobně, pocítí růst cen mnohem citlivěji. Následně by z takového vývoje těžili populisté, což je podle Marshe proces, který lze pozorovat již nyní. K tomu je podle ekonoma skutečná inflace vyšší než měřená, protože větší váhu na celkových životních nákladech mají nájmy. Nicméně „to není ten hlavní problém“.

Na otázku, co jím tedy je, ekonom odpověděl, že politizace centrálních bank. Důkazem má být právě Fed a zmíněné změny týkající se inflačního cíle. Ty totiž ukazují, že centrální banky na sebe berou stále více úkolů, které jsou předmětem odpovědnosti politiků. Podle Marshe tak dochází ke ztrátě nezávislosti centrálních bank, které však „nesmí dovolit vládám, aby použily inflaci jako zbraň proti dluhům“.

Marsh se domnívá, že na Fed má nyní vliv i „kolosální tlak“ ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Když například Trump povolal Powella na počátku roku 2019 do Bílého domu, šéf Fedu měl podle ekonoma říci své sekretářce, ať mu schůzku s prezidentem domluví, ale ne dříve než za šest měsíců. Což se samozřejmě nestalo. Fed ovšem může svou strategii a přístup opět změnit s novým nástupcem a s možným růstem inflace. Podle ekonoma je na tom s touto flexibilitou hůře ECB, protože členské země eurozóny rostou velmi rozdílným tempem.

Podle Marshe byla monetární politika ECB dlouho příliš uvolněná a naopak fiskální politika v eurozóně příliš utažená. Což platí zejména o Německu. Nyní se to změnilo a fond obnovy založený Evropskou unií „je krokem správným směrem“. Pozitivní je pro Unii i to, že z ní odešli Britové, kteří „neustále jenom říkali ne“. ECB pak v případě oživení musí někdy v polovině roku 2021 dát jasně, ale citlivě najevo, že skončí s nákupy vládních obligací. A nesmí se stát, že by evropští politici získali dojem, že ECB jim bude vždy stát za zády. Banka musí mít vlastní strategii, jinak skončí jako „obětní beránek za všechno, co se pokazí“.

Zdroj: Der Spiegel



Čtěte více:

Pandemie rozpoutala nárůst bankovních vkladů v eurozóně
28.08.2020 6:14
Statistika, o které je tento článek, není v porovnání s hvězdami stati...
Bloomberg: Výkonná rada ECB by mohla mít poprvé stejně žen i mužů
01.09.2020 18:47
Příští jmenování nového člena Výkonné rady Evropské centrální banky (E...
Bloomberg: Růst eura je pro ECB další komplikací v době pandemie
02.09.2020 16:30
Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová má kromě nev...
ECB významně srazila výhled růstu ekonomiky pro příští rok, stimuly pokračují
10.09.2020 14:02
Evropská centrální banka nechává svou ultrauvolněnou politiku beze změ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m