Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Nikola údajně šíří klamavá tvrzení, tvrdí zpráva Hindenburg Research

Nikola údajně šíří klamavá tvrzení, tvrdí zpráva Hindenburg Research

11.09.2020 15:33, aktualizováno: 11.9. 15:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podle nové analytické zprávy učinila Nikola Motor, konkurent Tesly zaměřující se na nákladní vozy s nulovými emisemi, řadu klamavých prohlášení, včetně těch o své technologii a byznysu. Obviňuje ji například z podvrženého videa z roku 2018, na kterém je její nákladní vozidlo poháněném vodíkem, a také že se nesprávně vyjadřovala o vývoji svých palivových článků poté, co se nedohodla na akvizici. Akcie Nikola otevírají ztrátou 10 % po včerejším pádu o více než 11 %.

Tato obvinění pocházejí ze společnosti Hindenburg Research, která má na akciích Nikoly krátkou pozici. Řídí se však předchozími zprávami o nepravdivých prohlášeních Nikoly a širší skepsí odborníků ohledně agresivních nároků společnosti na své palivové články.

Nejvíce šokujícím tvrzením zprávy Hindenburgu je možný podvod ve videu z ledna 2018, které údajně ukazuje nákladní automobil Nikola One poháněný vodíkovým palivovým článkem. Podle Hindenburga se ve videu nákladní vůz pouze valil z dlouhého mírného svahu. Test ve zprávě potvrzuje, že úsek silnice, který je ve videu zobrazený, by mohl zrychlit vozidlo až na rychlost, kterou se jezdí na dálnici. Navíc obsahuje textové zprávy bývalého zaměstnance Nikoly, které tuto taktiku potvrdily.

Vzhledem k těmto tvrzením je pozoruhodné, že Nikola opakovaně hovořila o tomto videu tak, že znázorňuje kamion „v pohybu“, což by byla technicky pravda, i kdyby se kamion nepohyboval vlastní silou. Bloomberg již dříve uvedl, že už na akci v roce 2016 firma i její zakladatel Trevor Milton učinili klamná tvrzení o Nikola One.

Dalším významným tvrzením ve zprávě Hindenburgu je, že Nikola a Milton zkreslili úsilí společnosti vyvinout nový druh baterie do elektromobilů. V listopadu 2019 podle Miltona Nikola tvrdila, že brzy odhalí „největší pokrok, jaký jsme ve světě baterií viděli“. Zdá se, že toto tvrzení bylo založeno na plánované akvizici společnosti ZapGo. V prosinci ale Nikola z této akvizice ustoupila. Ve zprávě z března 2020 pak Nikola uvedla, že ZapGo „neměl nic jiného než zajímavý výzkum bez možnosti svůj výzkum komercializovat“.

Přesto, že se Nikola z dohody stáhla, nezměnila své výroky o blížící se revoluci v technologii baterií do elektromobilů. V červnovém rozhovoru pro web Fortune a v dalších veřejných prohlášeních Milton nadále sliboval bezprostřední odhalení technologie. Tvrdil, že Nikola pracuje na komercializaci technologie baterií, na kterou má licenci od akademických vědců, přičemž tyto výzkumníky odmítl jmenovat. Odborníci, kteří hodnotili požadavky Nikoly na tyto baterie, byli skeptičtí vůči agresivnímu časovému plánu společnosti.

Další otázky týkající se předchozích požadavků Nikoly na baterie přineslo úterní oznámení, že Nikola bude ve vozidlech používat bateriovou technologii s licencí od General Motors, včetně svého budoucího pickupu Badger. Toto oznámení způsobilo, že akcie společnosti Nikola i GM dramaticky narostly. Ve čtvrtek ale zpráva společnosti Hindenburg začala tlačit obě akcie zpátky dolů.

Zpráva Hindenburg také uvádí řadu dalších tvrzení o podvodech Nikoly a Trevora Miltona, včetně předchozích společností, které založil a prodal.

Nikola zaslala webu Fortune krátké prohlášení v reakci na zprávu Hindenburgu: „Nikolu prověřili jedny z nejdůvěryhodnějších společností a investorů na světě. Jsme na cestě k úspěchu a nebudeme se třást kvůli zprávě plné zavádějících informací pokoušejících se manipulovat s našimi akciemi.“

Nikola se nezabývala otázkami Fortune ohledně konkrétních tvrzení Hindenburgu, včetně otázek, zda se nákladní vůz zobrazený ve videu z roku 2018 pohyboval vlastní silou, nebo kdo byli její vývojoví partneři do léta 2020. Na Twitteru Milton napsal, že "pracoval na vyvrácení Hindenburgu 14 hodin, aby poskytl jasné, faktické odpovědi bez emocí" a vyjít má ještě před otevřením trhu. 

V dalším tweetu uvedl, že Nikola "pověřila poradce Kirkland & Ellis LLP, aby se obrátili přímo na Komisi pro cenné papíry a burzu. Obvinění jsou falešná a klamná. Na radu právníka však nyní nebudu komentovat více, než že řeknu, že jsme zapojili Komisi pro cenné papíry a burzu." 

Ačkoli krátké pozice Hindenburgu by mu pomohly těžit z negativních pohybů akcií, tato společnost si v posledních letech vybudovala silnou pověst na základě hloubkového výzkumu nesprávných tvrzení a účetních nesrovnalostí ve firmách, jako jsou Smile Direct Club, SC Worx či Bloom Energy. Mnoho tvrzení společnosti Hindenburg o těchto a dalších společnostech bylo následně potvrzeno jinými zprávami, regulačními orgány nebo samotnými společnostmi.

Názor analytika Patria Finance Jána Hladkého:

„Celá záležitost ohledně Nikoly je zvláštní již od uvedení na burzu, kdy se dostala do širšího povědomí veřejnosti. Vynechání tradičního IPO procesu a vstup na burzu přes tzv. SPAC společnost, zvolení jména Nikola a jasné přiživení se na popularitě Tesly, odhalení bombastických revolučních technologií a v neposlední řadě údajné vyřešení neefektivnosti vodíkového pohonu, s kterou si japonští výrobci automobilů lámou hlavu již několik desítek let. To všechno zavání minimálně přehnanou marketingovou snahou, když už ne vyloženě podvodem. Nedávný vstup General Motors do společnosti je také jen šikovným PR, protože GM do společnosti nevkládá žádný vlastní kapitál, a tím pádem vůbec nic neriskuje.

Když pomineme všechna tato fakta, tak i samotný byznys model Nikoly je pro akcionáře dost riskantní. Veškeré finanční riziko, kterým čelí dopravci kupující nákladní automobily, by se totiž přeneslo na samotnou Nikolu. Ta odhadla, že dopravce stojí každý dieselový náklaďák cca 0,98 USD na ujetou míli (nákup + opravy + palivo). Za fixní poplatek 0,95 USD za míli jim proto propůjčí své vlastní náklaďáky na vodíkový pohon, přičemž veškeré riziko spojené s dražší výrobou, nákladnějšími opravami nebo fluktuací ceny paliva nese ona.

V této chvíli máme příliš čerstvě v paměti kolaps Wirecard a dávnější kauzu Theranos, než abychom takováto obvinění brali na lehkou váhu. Investorům proto doporučujeme velkou opatrnost.“

(Zdroj: Hindenburg Research, Fortune, Patria Finance)

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Nikola přijímá rezervace ve výši 5000 USD na auto bez prototypu
29.06.2020 14:09
Dokonce i v inovativním světě elektromobilů jde o neobvyklou věc: Vyso...
Nikola nahoru, co dolů?
30.06.2020 17:48
Hodně se nyní hovoří o společnosti Nikola, třeba CNBC včera zveřejnila...
Nikola, Tesla a akciové modly
04.08.2020 18:24
Ředitel společnosti Nikola hovořil na CNN Business o tom, jak se jeho ...
Jen proto, aby Tesla vypadala levně?
11.08.2020 17:52
Nikola existuje jen proto, aby akcie Tesly vypadaly levně. Takto se o ...
GM získá podíl za 2 mld. USD v Nikole (+30 %), bude jí pomáhat s Badgerem
08.09.2020 14:51
Společnosti Nikola a General Motors dnes oznámily strategické partners...

Váš názor
  • Fakt
    11.09.2020 17:51

    To jako někdo nasype prachy do něčeho aby se šel podívat jestli to skutečně existuje? Pak nic jiného než přijít o peníze si nezaslouží.
    HenryFord
    • Re: Fakt
      11.09.2020 17:57

      Vodíkové nákladní auta existují. Švýcarsko je kupuje u Hyundai a autobusů jsou taky tuny a vysokozdvižných vozíků tisíce.
      HenryFord
  • a bude veselo
    11.09.2020 17:16

    protoze tohle je zprava dne
    eple
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data